JP Morgan Chase, Türkiye ile ilgili yayınladığı raporunda ekonomik ve mali şartlarda yaşanan zorlukların sebeplerini sıraladı. Şirket, TL’nin tekrar değer kazanması için Türkiye’nin harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekti.
Ünlü yatırımcı kuruluşu JP Morgan Chase, Türkiye’de yaşanan zorlukları şu şekilde açıkladı:
Cari açığa yansıyan makro dengesizliklerin uzun süredir devam ettirilmesi ve özellikle kısa vadeli borçlanma gibi döviz borçlanmasına yüksek bağımlılık
Enflasyonun gerisinde kalan politika faizleri, politika kredibilitesi kaybı ve merkez bankası bağımsızlığı ile ilgili kaygılar, özellikle de seçimlerin sona ermesinden sonra bile para politikası ile ilgili faaliyetlerinin olmaması
Ağustos ayının başlarında ABD yaptırımlarının oluşturduğu olumsuz hava Raporda, “Merkez Bankası’nın (TCMB) müdahaleleri ile TL’nin değer kaybı durduruldu, ancak söz konusu adımlar yurtdışı yerleşiklerin artan finansal ihtiyacına karşı Türkiye’ye olan bağımlılıklarının azalmasından dolayı döviz satışını önlemekte başarısız olmuştur.” denildi.
POLİTİK GERGİNLİK
“Mevcut likidite zafiyeti, politik gerginliklerin artması ve Türkiye’nin kendi kendini yurtdışında finanse etme kabiliyeti üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olacağından, ticaret dahada kötüleşti.” değerlendirmesinde bulunan kuruluş, “Ani bir durgunluğun ardından sermaye akışlarının normalleşmesi genellikle uzun bir zaman alır. Sonuç olarak iç uyum daha uzun ve daha derindir ve ıslah edici politika daha acı verici olur.” tespitinde bulundu.
“GÜVENİRLİĞİN TEKRAR KAZANILMASI ŞART”
Türkiye’de güvenirliğin tekrar kazanılmasının şart olduğuna vurgu yapan Amerikan kuruluşu, “Türkiye’nin politika oluşturmada güvenirliğini yeniden kazanması TL’nin tekrar değer kazanmasına katkı sağlayacaktır.” önerisinde bulunuldu.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE EKONOMİLERİNDE TÜRKİYE NEGATİF YÖNDE İLERLİYOR
Gelişmekte olan ülke ekonomilerini de analiz eden kuruluş, “Gelişmekte olan ülke ekonomilerinde cari işlemler açığı kapatılırken sadece Türkiye’de özel sektörün tasarruf-yatırım dengesi negatif yönde büyümüştür.” ifadelerini kullandı.
JP Morgen Chace Türkiye ekonomisinin krizden çıkması için yapılması gerekenleri şöyle özetledi: “Türkiye’de yapılacak düzenlemenin, makroekonomik dengesizlikleri ele alması ve iç talebi sıkıştıran önlemleri içermesi gerekecektir. Mali ve düzenleyici politika değişikliklerinin çözümün bir parçası olması gerektiğini düşünüyoruz.”