Avrupa istatistik bürosu Eurostat tarafından Cuma sabahı açıklanan verilere göre Euro bölgesi genelinde enflasyon yüzde 2.9 olarak açıklandı. En düşük yıllık enflasyon yüzde 0.5 ile Belçika ve İtalya’da görülürken Slovakya yüzde 6.6 ile en yüksek enflasyon oranına sahip.
TR724’en Ersan Kırlı’ın haberine göre, Kasım ayı sonu tahminlerinde Euro bölgesinde yıllık enflasyon beklentisi yüzde 2.4 iken Aralik ayında enerji fiyatlarında düşüşün azalması sebebiyle yarım puanlık bir artışla yıllık enflasyonun yüzde 2.9 olması bekleniyor.
Aralık ayında yaşanan yüzde 0.5’lik artış Avrupa Merkez Bankasının 2024 başlarında faizleri indirme beklentisini boşa çıkarmış görünüyor. Avrupa genelinde özellikle enerji konusunda devlet sübvansiyonlarının kaldırılması sebebiyle yıllık enflasyonun tekrar artmaya başlamasıyla Avrupa Merkez Bankasının faiz indirme politikasını ertelemek zorunda kalacağı düşünülüyor. Aylardır düşmekte olan enflasyon oranının Aralık ayında zıplaması endişe uyandırırken birçok ekonomist yeni yıl ile beraber enflasyon oranlarının tekrar düşüşe geçeceğine inanıyor. Euro bölgesinde enflasyon Nisan 2023’den beri düşüş gösteriyordu.
Aralık ayında her ne kadar yıllık enflasyon yüzde 0.5 artmış olsa da çekirdek enflasyonun geçen aya göre yüzde 3.6’dan 3.4’e düşmüş olması enflasyonun gelecek yılda düşmeye devam edeceğinin sinyallerini veriyor. Yüzde yarımlık artışın en büyük sebebi birçok AB üyesi ülkenin sübvansiyonları kaldırması sebebiyle Aralık ayında enerji fiyatlarındaki düşüşün kasım ayına oranla yüzde 11.5’den yüzde 6.7’ye çekilmesi görülüyor.
EN DÜŞÜK ENFLASYON ORANI BELİÇIKA VE İTALYA’DA
Eurostat tarafından açıklanan verilere göre AB genelinde en düşük yıllık enflasyon yüzde 0.5 ile Belçika ve İtalya’da görülürken Slovakya yüzde 6.6 ile en yüksek enflasyon oranına sahip. Avusturya yüzde 5.7, Hırvatistan yüzde 5.4 ile diğer yüksek enflasyon oranına sahip ülkeler. Almanya’da yıllık enflasyon yüzde 3.8 iken Fransa’da oran yüzde 4.1. Euro bölgesindeki 20 AB üyesi ülkenin enflasyon oranları şöyle:
20 ülkenin enflasyon oranlarının toplamı Türkiye’den daha az
Geçtiğimiz günlerde Türkiye için TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranı yüzde 64,77 iken Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Türkiye için yıllık enflasyonu yüzde 127,21 olarak hesaplamıştı.
Eurostat tarafından açıklanan verilere göre ise Euro bölgesi genelinde enflasyon yüzde 2.9 olarak açıklandı. Eurostat, Euro bölgesi genelinde enflasyonu hesaplarken her ülkenin ağırlığı, hanehalkının nihai parasal tüketim harcamalarının ülke grubunun toplamı içindeki payına göre hesaplanıyor. Her bir ülkenin enflasyon oranı ayrı ayrı toplandığında ise ortaya yüzde 60.5 gibi bir oran çıkıyor. Eurozone üyesi 20 ülkenin yıllık enflasyon oranlarının toplamı TÜİK verileri ile kıyaslandığında bile tek başına Türkiye’nin enflasyon oranının altında kalıyor.
PROF. DR. ESER KARKAŞ: BİZİ FENA HALDE KISKANIYORLAR
Bu konuyla ilgili iktisatçı Prof. Dr. Eser Karataş, gazeteci Mehmet Şahin’in sunduğu Ajans programında değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Eser Karataş, “Avrupa çok kötü bir durumda. Eurozone’da yıllık enflasyon yüzde 2.9 olarak açıklandı. Sürekli düşüş halinde. Adamlar bizi fena halde kıskanıyorlar. Üstelik Eurozone’da olmayan bazı AB ülkelerinin oranları daha da düşük. Bu sadece Euro kullanan ülkelerin oranları. Çok kıskanıyorlar bizi. Ben sokağa çıkmaya korkuyorum. Ben Türk’üm diye, başıma bir şey gelecek diye korkuyorum.” dedi.
Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Macaristan, Polonya, Romanya ve İsveç, AB üyesi olmalarına rağmen para birimi olarak Euro’yu kullanmıyorlar.