Ekonomik veriler piyasada-çarşıda-pazarda yaşanan acıyı yansıtmakta yetersiz kalıyor.
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise tüm “orta direk işinsanı” adına konuştu: “Piyasada gözle görülür bir yavaşlama var, para dönmüyor. TOBB olarak odalar ve borsalarımız vasıtasıyla piyasaların nabzını ilk elden tutuyoruz. Sıkıntıları tek tek anlatıyoruz. Sonra bunları Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, bakanlarımıza iletiyor ve acilen önlem almasını talep ediyoruz.”
Ekonominin düzeleceği, iyiye gideceğini iddia edenler size yalan söylüyor. Ekonomik göstergeler içinde bir tanesi var ki, hemen hiç yanılmaz. O da kredi hacmi. Kredi hacmi hızla daralırken, tüketicinin artık krediden elini ayağını çektiğini görüyoruz. İnşaat ekonominin lokomotif sektörü ama artık kömürü bitti. Eylül’de konut satışları %9.5 daralırken, konut fiyatları da son bir yılda reel olarak %15 geriledi.
Sözcü’den İsmail Şahin’e göre “Son 5 yıldır Türkiye’de müteahhitlik sektörünün sürdürülebilir olmaktan çıktığını ifade eden İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı (İMKON) Tahir Tellioğlu, toplam 400 bin müteahhidin 100 bininin batma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Durağanlaşan piyasa ve döviz kurlarındeki artışla birlikte inşaat malzeme fiyatlarının yükselmesinin müteahhitlik sektörünü adeta kilitlediğini vurgulayan Tellioğlu, “Sektör büyük bir krize sürüklendi. Şu ana kadar sektörde batan müteahhit sayısı yaklaşık yüzde 20’ye yaklaştı. Böyle giderse yıl bitmeden sektörün yüzde 30’unun daha batma riskiyle karşı karşıya kalacağının ayak seslerini duymaktayız” dedi”.
Cumhuriyet’e konuşan Suzuki Genel Müdür’ü Ümit Karaarslan “2019 yılında Türkiye binek otomobil pazarı için 250-300 binli adetlerin konuşulabileceğini tahmin ediyorum. 2019 yılında yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçebilmek için tam şu anda düğmeye basmak lazım. ÖTV matrahında yapılan düzenlemenin tek başına yeterli olacağı düşünülmüyor. Bu bağlamda, iç pazarın kuvvetli seyrini sürdürebilmesi için destekleyici ve yeniden canlandırmaya yönelik adımların atılması gerektiğini düşünüyorum. ÖTV yüzdelerini yeniden gözden geçirmek, hurda teşvikini daha gerçekçi hale getirmek ve konut kredilerine getirilen kolaylıkların otomotiv için de getirilmesi sektörümüze nefes aldırabilir.
Bunun dışında yatırımda ek teşviklerle sektör desteklenebilir. Otomotiv sektöründe çalışan 1 kişi diğer sektörlerden 20 kişiyi etkiler. Bu sektörde giden hemen geri kazanılmıyor, belirli ve ciddi bir süre gerekiyor” dedi.
Karaarslan ayrıca “Şimdi yüksek stok baskısı altından gerçekçi fiyatlar yansıtılamayacağından yılın son çeyreğinde, bir taraftan iç kredi maliyetlerinin yüzde 40’lara varmasıyla da satışlarda zorlanmalar kaçınılmaz hale gelebilir” açıklamasını yaptı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bir süredir ekonomide çalkantı yaşandığına işaret etti. Döviz, faiz, enflasyonun üçünün birden yükseldiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Piyasada gözle görülür bir yavaşlama var, para dönmüyor. TOBB olarak odalar ve borsalarımız vasıtasıyla piyasaların nabzını ilk elden tutuyoruz. Sıkıntıları tek tek anlatıyoruz. Sonra bunları Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, bakanlarımıza iletiyor ve acilen önlem almasını talep ediyoruz” dedi.
İstanbul Analytics araştırma ekibi haftalık raporunda şunları yazdı: Kurumsal kredilerde yakında üretimi dinamitleyecek ölçüde bir daralma gözlenirken, tüketici kredileri 8 haftalık bazda yerinde sayıyor; yıllık bazda ise REEL olarak %15 civarında daraldı. Kısaca söyleyelim, ödemeler dengesi krizini atlattık, ama hastalık kemiğe bulaştı. Özel sektör gün geçtikçe kan kaybediyor. Kaderimiz stagflasyon, henüz çıkış umudu da göremiyoruz.