BOTAŞ’ın çaresizce aldığı karar sonrası yeni karanlık dalgası geliyor.
YÜZDE 50 AZALTIN
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) soğuk havalar nedeniyle tüketimin artması olasılığına karşı, elektrik üreten doğalgaz santrallerine, bugün saat 08.00’den itibaren çekiş miktarlarının yüzde 50 azaltılması talimatı verdi.
BOTAŞ ikinci bir talimata kadar bu azaltmanın devam etmesini de istedi.
Benzer bir talimat Ocak ayının ilk haftasında da uygulanmış, o günlerde çok yoğun elektrik kesintileri yaşanmıştı.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Enerji Birimi Koordinatörü Olgun Sakarya, konuya ilişkin daha önce soL’a yaptığı değerlendirmede “2014 yılında elektrik üretimimizin yüzde 48’i, 2015’te yüzde 38’i doğalgazdan karşılanmış durumda. Dolayısıyla doğalgaz santrallerinden gelen gaz eğer bir sıkıntıya uğrarsa, elektrikte de büyük sorunlar ortaya çıkacaktır. 14 Aralık itibariyle BOTAŞ’ın kamu ve özel elektrik üretim santrallerine gazı büyük oranda keseceğine dair haberler çıktı. Enerji Bakanlığından bu haberleri tekzip eden bir açıklama gelmedi. Ve tam da bu arada bir hareketlenme oldu, fiyatlarda da ciddi artış söz konusu oldu” ifadelerini kullanmıştı.
Aynı dönemde İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ’da birçok fabrikaya elektrik verilememiş, birçok kentte uzun süreli elektrik kesintileri yaşanmıştı.
BOTAŞ’ın bu kararı sonrası benzer yoğunlukta bir kesinti yaşanabileceği belirtiliyor.
31 MART’TA BÜYÜK KESİNTİ YAŞANMIŞTI
EMO Genel Merkezi tarafından geçtiğimiz ay yapılan açıklamada da duruma dikkat çekilmiş ve şu ifadelere yer verilmişti:
İktidarın bir yandan doğalgazın ısınma amaçlı tüketimini yaygınlaştırırken, bu talebi karşılamaya yönelik gerekli adımları atmaması nedeniyle doğalgazda sıkıntı yaşanması zaten bekleniyordu. Doğalgaz talebi ile arzı arasındaki dengeyi kaybeden Türkiye, bu ay doğalgaz ihtiyacını karşılamakta güçlük çeker hale geldi. BOTAŞ; tüm doğalgaz ile çalışan santrallara verdiği gazda kesinti yapmaya başladı. Önce yüzde 50 ile başlayan kesinti yüzde 90`a ulaştı. Bu durum doğalgaz santrallarının devreden çıkmasına yol açarken, Türkiye`nin elektrik ihtiyacının karşılanmasını da bıçak sırtı bir dengeye oturttu. Kurulu gücü artan hidrolik santrallar ve alım garantisi verilen kömürden elektrik üretiminin artırılmaya çalışılması gelinen noktada elektrik talebini karşılamada yetersiz kalıyor.
Doğalgaz santrallarının devreden çıkması ile birlikte su gelirlerinin yetersizliği de düşünüldüğünde elektrik üretiminde sıkıntı kaçınılmaz oldu. Ancak doğalgaz santrallarının devreden çıkması yeterli elektrik üretiminin gerçekleştirilememesinin ötesinde sorunlar barındırıyor. Büyük ölçekli doğalgaz santrallarının Batı illerinde yoğunlaşmış olması, bu bölgelerdeki yoğun elektrik talebinin Doğu`dan karşılanması zorunluluğunu ortaya çıkarıyor. Bu durum iletim hatlarına çok fazla yüklenilmesine yol açtığı için 31 Mart 2015 tarihinde tüm Türkiye çapında yaşanan karanlığın tekrarlanması riskini beraberinde getiriyor.