Ürettikleri yaptığı harcamaları karşılamayan çiftçiler tarımı bırakıyor. Çiftçi sayısı azalan illerin başında verimli toprakların en çok olduğu illerin gelmesi dikkat çekti.
Çiftçi sayısı en fazla azalan iller Manisa, Konya, Şanlıurfa, Mersin ve Samsun oldu.
Tarım sektöründen kopuş hızlandı. Yılda birkaç ürün üretebileceği toprakları bulunan çiftçiler, üretimi bıraktı. Bu durum İŞKUR raporlarına da girdi.
KAYITLI ÇİFTÇİ SAYISI AZALDI
2019’da Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 83 bin iken, 2020 Ağustos itibarıyla 1 milyon 803 bine gerilemişti. Üreticinin tarımsal desteklerden yararlanabilmesi için ÇKS’ye üye olması gerekiyor. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) SGK ile İŞKUR’un Ekim 2020 verilerini değerlendirerek oluşturduğu “İstihdam İzleme Bülteni”, tarımdan kopuşun hızlandığını ortaya koydu.
ÇİFTÇİ SAYISI EN FAZLA MANİSA’DA AZALDI
TEPAV’ın raporuna göre ülke genelindeki çiftçi sayısı Ekim 2020’de Ekim 2019’a göre yüzde 8.6 azaldı. Bunun 1 yılda 54 bin çiftçinin tarımdan kopması anlamına geldiği belirtildi. Söz konusu azalış aylık bazda ise (Eylül 2020’ye göre) 5 bin kişi oldu. 1 yılda çiftçi sayısı Eskişehir ve Kocaeli dışındaki tüm illerde azaldı. Çiftçi sayısı en fazla azalan il Manisa oldu. Manisa’yı Konya, Şanlıurfa, Mersin ve Samsun takip etti. Oransal olarak en hızlı azalış ise yüzde 21.8 ile Şırnak’ta gerçekleşti. Şırnak’ı Van, Bitlis, Erzurum ve Trabzon izledi.