Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Bloomberg’den Türkiye analizi: Yabancı yatırımcılar kazandı ama bedelini halk ödüyor

Türkiye'de ekonomi yönetminin başına Mehmet Şimşek geçtikten sonra birçok değişikliğe gidildi. Bloomberg'in ekonomik tedbirlere ilişkin analizi ise yatırımcıların ülkeye geri dönmesini sağlasa da halkın değişikliklerden memnun olmadığını ortaya koydu.

by emre_aktifhaber
June 20, 2024
Bloomberg’den Türkiye analizi: Yabancı yatırımcılar kazandı ama bedelini halk ödüyor
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

İstanbul ya da Ankara’da insanlar arasındaki bir sohbetin lokanta ve marketlere dönmesi uzun sürmüyor. Ancak bugünlerde insanlar yiyecekler hakkında pek konuşmuyor, sadece fiyatlar hakkında konuşuyor. Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ne pahasına olursa olsun büyümeyi tercih ederek alışılagelmiş ekonomik politikaları terk etmesi nedeniyle son yıllarda dünyanın en yüksek enflasyonlarından birine sahip oldu. Erdoğan’ın yeni bir seçim zaferiyle iktidarını pekiştirmesinin üzerinden bir yıldan biraz fazla bir süre geçtikten sonra gerçekleşen U dönüşü politikası, Türk Lirası’nın düşmesiyle kaçan yabancı yatırımcıların bir kısmını geri çekmeye yardımcı oluyor.

Gelişmekte olan piyasalardaki her büyük geri dönüş hikayesinin kaçınılmaz olarak bir de ters yüzü vardır. Yetkililerin en kötünün geride kaldığı yönündeki açıklamalarına rağmen, birçok vatandaş hane halkı enflasyonun daha da hızlanacağını ve borçlanma maliyetlerinin artacağını düşünüyor. Erdoğan ve onu izleyen hükümetler yirmi yılı aşkın bir süredir milyonlarca insanı yoksulluktan kurtarıp orta sınıfa yükseltti. Şu an riskli olan ise kredi patlamasından faydalanan vatandaşların, 1 trilyon dolarlık ekonominin kritik bir noktada darbe almasına neden olacak kadar sıkışması.

Emekliler ek gelir için çalışıyor

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Ödüllü film Exodus’un yönetmeni Serkan Nihat: “İnsanlık açgözlülüğü ve eşitsizliği ödüllendirdiği sürece binlerce yıldır yaptığımız hataları yapmaya devam edeceğiz”

Ödüllü film Exodus’un yönetmeni Serkan Nihat: “İnsanlık açgözlülüğü ve eşitsizliği ödüllendirdiği sürece binlerce yıldır yaptığımız hataları yapmaya devam edeceğiz”

July 6, 2025
5k
Muhittin Böcek: Bir ev için minnet edecek durumda değilim

Muhittin Böcek: Bir ev için minnet edecek durumda değilim

July 6, 2025
5k

Enflasyon mayıs ayında bir yıl öncesine göre neredeyse yüzde 76’ya yükseldi. Merkez Bankası fiyat artış hızının yıl sonuna kadar bunun yarısı kadar olacağını öngörüyor ancak Türkler bu iyimserliği paylaşmıyor. Gıda fiyatları 2022 yılının başından bu yana yıllık bazda yüzde 50’den fazla artıyor. Bloomberg’in aktardığına göre, Elif Bulut, seçim öncesi bir hediye olarak erken emekli olmasına izin verilen milyonlarca Türk’ten biri. Bir dekorasyon firmasında sekreterlik yaparak ek gelir kazanan 54 yaşındaki Bulut, artık kendisini ‘hasarlı’ olarak adlandırıyor. Günde 10 saat çalışarak asgari ücretin biraz üzerinde para kazanıyor ve artan fiyatlara ayak uydurmaya çalışıyor.

“Acı ilacı yutmak zorunda kalan biziz”

Başkent Ankara’da yaşayan Bulut, “Acı ilacı yutmak zorunda kalanlar bizleriz. Ekonominin sözde düzeldiğine dair yalanlara inanmıyorum. Bunu hiçbir şekilde hissetmiyorum. Belki yabancı yatırımcılar hissediyordur” diye konuştu. Daha sıkı para ve maliye politikaları, Türk hisse senetleri ve tahvillerindeki rönesansı sürdürmek için kritik önem taşıyor. Gösterge hisse senedi endeksi, Erdoğan’ın geçen Mayıs ayında yeniden seçilmesinden bu yana dolar bazında yüzde 40’ın üzerinde getiri sağlayarak dünyadaki en iyi performanslardan birine imza attı. Lira tahvilleri geçen ay 6,5 milyar dolarlık rekor yabancı girişini çekti.

Yatırımcılar carry trade işlemlerine yöneldi

Dolar cinsinden borçlanıp Türk para birimine yatırım yapmak da yabancı yatırımcılar için tercih edilen bir hamle haline geldi. Geçen ay gelişmekte olan piyasalarda en kârlı carry trade işlemi bu oldu. Bloomberg Economics, Mart ayının sonundan bu yana, yatırımcıların faizlerin düşük olduğu yerlerden borçlanıp yüksek olduğu yerlere yatırım yaptığı carry trade işlemlerinde ülkeye yaklaşık 20 milyar dolar aktığını tahmin ediyor.

“Enflasyon artık siyasi bir mesele gibi görünüyor”

Van Eck Associates Corp. gelişmekte olan piyasalar portföy müdür yardımcısı David Austerweil, “Yatırımcılar, normal olan enflasyon yüküyle yüzleştikleri için ülkenin ortalama vatandaşından daha fazla ikna olmuş durumdalar. Bir ülkenin, halkının güvenini yeniden kazanması çok daha uzun zaman alıyor. Enflasyon artık daha çok siyasi bir mesele gibi görünüyor” diye konuştu.

IMF geçen yıl, 2000’li yılların başından bu yana nüfusun neredeyse yüzde 30’unun yoksulluktan kurtulduğunu söyledi. Ekonominin ilerlemesini sağlamak için 70 yaşındaki Erdoğan, ucuz parayı körükleyerek büyümeyi destekleyen ultra gevşek para politikasına yönelik beş yıllık bir hamleyle geleneksel bilgeliği bir kenara bıraktı. Enflasyon yükseldi ve para birimi rekor düşük seviyelere geriledi, ancak orta sınıf, mülk ve araba satın almak ya da döviz biriktirmek için düşük borçlanma maliyetlerinden yararlandı. Birçoğu şimdi çok daha pahalı olan bu kredileri henüz ödeyemedi.

Kredi patlamasının önü kesildi

Ülkenin bir ödemeler dengesi krizinin eşiğinde olduğuna dair uyarıların ortasında, Cumhurbaşkanı geçen yılki seçim zaferinin ardından daha piyasa dostu bir ekonomi ekibi atadı. Eski Merrill Lynch ekonomisti ve uzun süredir dostu olan Mehmet Şimşek’i ekonomik bir revizyon tasarlaması için maliye bakanı olarak atadı. Kredi verme kurallarının sıkılaştırılmasıyla kredi patlamasının önü kesildi. Merkez Bankası faiz oranını yüzde 8,5’ten yüzde 50’ye yükseltti. Geçen mayıs ayından bu yana tüketici kredisi maliyetleri iki katına çıkarak yüzde 72’ye ulaştı. Türklerin büyük ölçüde bağımlı olduğu kredi kartlarının faizleri de yükseldi. Sonuç olarak takipteki krediler artmaya başladı.

Harçları karşılayamayınca çocuğunu üniversiteden aldı

Ankara’da bir devlet üniversitesinde asistan olarak çalışan Murat Köse, bir yandan ucuz para döneminde aldığı konut kredisini ödemeye çalışırken bir yandan da artan borçlanma maliyetleri nedeniyle kredi kartına fazla yüklenmemeye çalıştığını söylüyor. En büyük değişiklik kızını üniversiteden almak olmuş çünkü artık harçları karşılayamıyormuş. 46 yaşındaki Köse, “Evi almamış olsaydık, muhtemelen şimdiye kadar sokaklarda olurduk. Gıda fiyatları en kötüsü. Doğru dürüst et yiyemiyoruz, belki ayda bir ya da iki kez” ifadelerini kullandı.

Harcanabilir gelirlerdeki düşüşün etkilerini hissetme konusunda Türkler yalnız değil. Mısır gibi gelişmekte olan piyasalardan Avrupa’daki daha gelişmiş ülkelere kadar harcama alışkanlıkları da enflasyon ve yüksek faiz oranları nedeniyle değişiyor ve bunun siyasi sonuçları da oluyor. Gelecek dört yıl boyunca önemli bir seçim planlanmadığı için yabancı yatırımcılar, dünyadaki en yüksek nominal faiz oranlarından biriyle birlikte daha ortodoks ekonomiye geçişten faydalanıyor.

Faizler erken düşürülebilir

Maliye Bakanlığı bir dizi kesinti açıkladı ve şimdi de enflasyonla mücadele çabalarına yardımcı olmak için yeni vergi tedbirleri üzerinde çalışıyor. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan fiyat istikrarının nihayetinde toplumsal refahın yeniden tesis edilmesine yardımcı olacağını söyledi. Ancak danışmanlık şirketi Teneo’nun eş başkanı Wolfango Piccoli, Erdoğan’ın ekonomi politikalarındaki değişimin sosyal etkileri konusunda sabrın tükenme riski olduğunu söylüyor. Piccoli’ye göre bu durum Merkez Bankası’nı siyasi bir tepkiden kaçınmak için faizleri erken düşürmeye sevk edebilir.

Gözler asgari ücrette

Erdoğan, ülkenin faiz oranları konusunda adımlar atmasıyla birlikte görünümün yılın ilerleyen dönemlerinde iyileşeceğini belirtti. Erdoğan geçen hafta sonu yaptığı açıklamada, yüksek enflasyondan tam olarak kurtulmak için “dördüncü çeyreği bekleyeceğiz” dedi. Bir diğer sorun ise hükümetin yıl başında asgari ücrete yapılan yüzde 49’luk zammın ardından artan hayat pahalılığını hafifletmek için ne yapacağı. Türkiye’de işgücünün yarısından fazlası asgari ücret ya da asgari ücretin biraz üzerinde kazanıyor. Gözler, bakanların temmuz ayında önceki yıllara paralel olarak bir artış daha yapıp yapmayacağına çevrilmiş durumda.

Hiçbir şey yapmamanın yatırımcılar için enflasyonu frenleme kararlılığının bir başka işareti olacağı belirtiliyor. Nisan ayında Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ücretin artırılmayacağını söyledi ancak Goldman Sachs dahil bankalar bunu hala bir risk olarak görüyor. Ailesinin sucuk ve pastırma fabrikasını işleten 28 yaşındaki Mehmet Tutarlı, “Hükümet asgari ücreti artırırsa insanlar biraz daha fazla harcama yapabilir ve ekonomideki hareketlilik artar. Ama bu sadece birkaç ay sürer” dedi.

Tags: bloombergTürkiye analiziYabancı yatırımcılar
ShareTweet
Previous Post

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre Çin, ‘Uygur kültürünü yok etmek için’ yüzlerce köyün ismini değiştirdi

Next Post

Rasim Ozan Kütahyalı: İyi futbolcu olduğu kadar da uyanık bir siyasetçi

İLGİLİHABERLER

Ödüllü film Exodus’un yönetmeni Serkan Nihat: “İnsanlık açgözlülüğü ve eşitsizliği ödüllendirdiği sürece binlerce yıldır yaptığımız hataları yapmaya devam edeceğiz”
KÜLTÜR & SANAT

Ödüllü film Exodus’un yönetmeni Serkan Nihat: “İnsanlık açgözlülüğü ve eşitsizliği ödüllendirdiği sürece binlerce yıldır yaptığımız hataları yapmaya devam edeceğiz”

July 6, 2025
5k
Muhittin Böcek: Bir ev için minnet edecek durumda değilim
GENEL

Muhittin Böcek: Bir ev için minnet edecek durumda değilim

July 6, 2025
5k
Türkiye’nin en büyük çivi üreticisi iflas etti
EKONOMİ

Türkiye’nin en büyük çivi üreticisi iflas etti

July 6, 2025
5k
Türkiye medyası ‘Zekeriya Öz’e benzeyen adam’ı buldu: “Amaç Muhammet Yakut’un tartışılmasını önlemek”
GENEL

Türkiye medyası ‘Zekeriya Öz’e benzeyen adam’ı buldu: “Amaç Muhammet Yakut’un tartışılmasını önlemek”

July 6, 2025
5.1k
Yüzde 95’i ihraç edildi: Hava ve Deniz Kuvvetleri’nde kurmay sınıfından gelen general kalmadı
GENEL

Yüzde 95’i ihraç edildi: Hava ve Deniz Kuvvetleri’nde kurmay sınıfından gelen general kalmadı

July 6, 2025
5k
Üniversitede skandal: 22 bin 960 kişinin bilgileri çalındı
GENEL

Üniversitede skandal: 22 bin 960 kişinin bilgileri çalındı

July 6, 2025
5k
Daha Fazla Haber
Ekrem İmamoğlu: Hukuksuzluk artık rejim krizine dönüştü

Ekrem İmamoğlu: Hukuksuzluk artık rejim krizine dönüştü

July 6, 2025
5k
Türkiye’nin en büyük çivi üreticisi iflas etti

Türkiye’nin en büyük çivi üreticisi iflas etti

July 6, 2025
5k
Manavgat’ta büyük panik: Kafesten kaçan aslan bir kişiyi ağır yaraladı

Manavgat’ta büyük panik: Kafesten kaçan aslan bir kişiyi ağır yaraladı

July 6, 2025
5.1k
AKP’nin Silivri ilçe eski başkanı yangın çıkardığı gerekçesiyle tutuklandı

AKP’nin Silivri ilçe eski başkanı yangın çıkardığı gerekçesiyle tutuklandı

July 6, 2025
5k
Kurlar baskılandı: İhracatçı deri devi 429 milyon borçla konkordato istedi

Kurlar baskılandı: İhracatçı deri devi 429 milyon borçla konkordato istedi

July 6, 2025
5k
Prof. Dr. Tolunay uyardı: Önümüzdeki günlerde aşırı sıcaklar hakim, bu havalarda taşa çekiçle vursanız dahi yangın çıkar

Prof. Dr. Tolunay uyardı: Önümüzdeki günlerde aşırı sıcaklar hakim, bu havalarda taşa çekiçle vursanız dahi yangın çıkar

July 6, 2025
5k
İstanbul’da şoke eden görüntüler: Genç kızlar çığlık çığlığa yardım istedi

İstanbul’da şoke eden görüntüler: Genç kızlar çığlık çığlığa yardım istedi

July 6, 2025
5k
Türkiye’deki konut ve iş yerlerinin yüzde 74’ü sigortasız

Türkiye’deki konut ve iş yerlerinin yüzde 74’ü sigortasız

July 6, 2025
5k
Doping iddiasında bulunan Maximin’den yeni açıklama: İşlemi durduran bendim, elimde kanıtlar var

Doping iddiasında bulunan Maximin’den yeni açıklama: İşlemi durduran bendim, elimde kanıtlar var

July 6, 2025
5k
Texas’taki sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 51’e yükseldi

Texas’taki sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 51’e yükseldi

July 6, 2025
5k
Kürsüden düşen CHP’li Murat Emir’in omurgası kırıldı

Kürsüden düşen CHP’li Murat Emir’in omurgası kırıldı

July 6, 2025
5k
Her 3 emekliden biri yardım alıyor

Her 3 emekliden biri yardım alıyor

July 6, 2025
5k
Oda TV yazarı: Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut hastanede tedavi görüyor, durumu biraz ağırlaşmış

Oda TV yazarı: Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut hastanede tedavi görüyor, durumu biraz ağırlaşmış

July 6, 2025
5.1k
ABD’li milyarder Elon Musk, Amerika Partisi’ni kurdu

ABD’li milyarder Elon Musk, Amerika Partisi’ni kurdu

July 5, 2025
5.1k
Zeynep Sönmez Wimbledon’a veda etti

Zeynep Sönmez Wimbledon’a veda etti

July 5, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.