Ekonomik kriz her zaman olduğu gibi yine onlara yaradı!
Merkez Bankası’nın politika faizini 24’e çıkarması tartışmalara neden olurken, faizin enkazının altında yine vatandaş kaldı! Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra ticari kredilerin faiz oranları yüzde 40’lara ulaşırken, kurumsal şirketler, holdingler, markalar ve esnaf ise iflasın eşiğine geldi.
Bu süreçte bankalar her zamanki gibi kazançlarını katlarken, vatandaşa ise adeta yağmurlu havada su yok!Vatandaşın, son günlerin en çok tartışılan konularının başında gelen faizle başı belada! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası’nın faizi yüzde 24’e çıkarmasını eleştirirken, öbür yandan bankaların ticari kredileri yüzde 40’lara dayandı. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 24’lere çıkarırken, özel ve kamu bankalarının da mevduat faizleri 2 ila 4 puan artışa gitti.
Özel bankalarda yüzde 24-25’lere kadar çıkan mevduat faizleri kamu bankalarında ise yüzde 28’e ulaştı. Faiz artışından sonra ticari kredilerin yıllık maliyeti yüzde 38’lere ulaşarak, adeta vatandaşı faize köle etti!
YİNE BANKALAR KAZANDI
Merkez Bankası, geçen hafta içi politika faizini yüzde 17,75’ten yüzde 24’e çıkardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise faiz kararı öncesinde faiz konusundaki hassasiyetini hatırlatarak, Merkez Bankası’nın ise bağımsızlığının altını çizmişti.
Karardan sonra Erdoğan, Merkez Bankası’nı eleştirirken, piyasanın durumuna ise hiç değinmemesi dikkat çekmişti. Ancak gelinen noktada piyasanın durumu ise içler acısı. Kamu ve özel bankaları ticari kredilerinin yıllık maliyetini en az yüzde 38’lere çıkararak, kazancını 3-5’e katladı. Yaşanan ekonomik krizde yine olan vatandaşa olurken, bankalar ise parasına para katıyor.
TİCARİ KREDİLER YÜZDE 40’LARA DAYANDI!
Merkez Bankası, güçlü bir parasal sıkılaştırma kararı ile yüzde 24’e çıkardığı politika faizi ile yabancı yatırımcının TL varlıklara olan talebini artırmayı hedeflerken, diğer yandan bu faizi bankalara borç para verirken kullanılıyor.
Dolayısıyla bu faiz oranı dolaylı olarak bankaların maliyetlerini artırıyor ve mevduat faizlerini ve kredi faizlerini de etkiliyor. Merkez Bankası verilerine göre, 27 Nisan’da 16,32 olan ticari kredi faizleri ağırlıklı olarak ortalama yüzde 16,32 iken, 7 Eylül itibarıyla 32,57’e çıktı. İhtiyaç kredilerinde ise ağırlıklı ortalama faiz oranı yüzde 33,82’ye kadar çıktı. Ticari kredilerin faiz oranlarının yüzde 40’lara varması kurumsal şirketleri, holdingleri, markaları ve esnafı iflasın eşiğine getirirken, ayakta kalabilenleri ise ne yazık ki süründürüyor! Gelinen süreçte krizden tepeden tırnağa toplumun her kesimi etkilenirken, ancak bankalar değil krizden etkilenmek en kârlısı çıktı!