TCMB’nin para politikasında sıkı duruşu ve Türk-ABD gerginliğinin azalması, halen TL’ye destek veren en önemli unsurlar.
Bu analize başlamadan önce, hükümetin iddialarının aksine Türkiye’ye tek kuruş sıcak para girmediğini, yani finansal yatırımcıların alınan tedbirlere güvenmediğini bir kez daha ispat etmek isterim: BMD bülteninden alınmıştır.
Yılbaşından beri yurtdışı yerleşikler toplam 31.8 milyon dolar hisse senedi alımı yaparken, 243.4 milyon dolarlık DİBS satışı yapmışlardır. Yurtdışı yerleşikler böylelikle 2019 yılında toplam 211.6 milyon dolarlık menkul kıymet satışı gerçekleştirmiştir.
Son 1 yıllık süre zarfında yurtdışı yerleşikler 773.2 milyon dolarlık hisse senedi ve 1.438,3 milyon dolarlık DİBS satışı gerçekleştirmişlerdir. Toplamda ise menkul kıymet piyasasından 2.211,5 milyon dolar yabancı çıkışı olmuştur.
Geçen hafta itibarıyla TEB Yatırım araştırmasına göre 90 baz puan düşen TL mevduat faizlerini ve yerleşiklerin 1.8 milyar döviz mevduat yaptıklarını da hatırlatayım.
Cari denge ve enflasyon açısından en önemli değişken olan Brent petrolün fiyatı 2019’da yükselerek makro-dengeleri bozacak ve TL’nin itibarına gölge düşürecek.
Sitemizde yer alan IEA (Uluslararası Enerji Ajansı) haberi şöyle: IEA, OPEC ve ortakları tarafından planlanan arz kesintilerinin, dünya pazarlarını dengelemesi gerektiğini belirtti. Fakat bu sürecin yavaş olacağı da ekleniyor. Kararlaştırılmış kesintileri tam olarak uygulamak için, OPEC’in petrol üretimini günde 900 bin varil ve ortaklarının günlük üretimi 370 bin varil daha düşürmeleri gerekiyor.
“Dengeli bir pazara yolculuk zaman alacak ve hızlı bir koşu yerine maraton olması daha muhtemel” diyor Atkinson. “Üreticiler sözlerini verirse, pazar 2019’un ilk yarısında dengeye dönebilir.”
ABD’de federal hükümet kısmen kapalı ve gelir akımı zayıfladı. Ülkede moraller bozuk, buna rağmen sanayi üretimi Aralık’ta son 10 ayın en güçlü artışın kaydetti. Fed’in faiz artırımlarına mola vermesi için en güçlü argüman olan Wall Street’de ayı pazarı da yerini yeni bir ralliye bıraktı.
Beyaz Saray teyit etmese de, Beijing’in ABD’yle ticaret açığını altı yılda kapatacak bir plan sunduğu bildiriliyor. Ticaret Savaşı’nın ateşkesle sonuçlanması halinde, Dolar Endeksi ve ABD DİBS faizlerinin yeniden yükselişe geçmesi en olası senaryolar.
Dolar Endeksi’nin 100’ü, halen yüzde 2.79 olan ABD 10 yılllık DİBS getirisinin de yüzde 3’ü geçmesini kritik olarak nitelerim. Bu senaryoda, TL çok ağır bir darbe alır.