Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısının ardından Türk-İş ‘rakam konuşulmadığını’ açıkladı. İkinci toplantı 16 Aralık’ta.
Asgari ücret şu anda 17 bin 2 lira ve yıl içinde ara zam yapılmadı.
2025’te uygulanacak asgari ücret için ilk komisyon toplantısı yapıldı.
Komisyon 15 üyeden oluşuyor.
İşçileri TÜRK-İŞ, işverenleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.
Komisyon görüşmelerine biri gazeteci dört asgari ücretli katılıyor.
‘Rakamı işverenden bekliyoruz’
İlk toplantının ardından açıklama yapan Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar “İkinci toplantıda da rakam vermeyeceğiz, işverenin rakam vermesini bekliyoruz” dedi.
Üç toplantının yapılacağını söyleyen Ağar “Temennimiz oy birliğiyle asgari ücretin belirlenmesi” dedi.
‘Adil ücret’
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan toplantının başında bir açıklama yaptı:
- Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde özellikle; üç taraflı sosyal diyalog mekanizmasıyla hareket ediyoruz. İşçi temsilcilerinin görüşlerini değerlendiriyoruz. İşveren temsilcilerinin görüşlerini dinliyoruz. Hükümet temsilcileri olarak, adalet terazisini dengede tutuyoruz.
- Enflasyon oranı vatandaşın satın alma gücü, işgücü piyasalarının ihtiyaçları, ekonomik büyüme, istihdamın korunması ve artırılması gibi ekonomik ve sosyal koşulları detaylı şekilde analiz ederek, hem işçi hem de işveren taraflarının memnuniyetini gözeten, adil bir asgari ücret belirlenmesini ümit ediyoruz.
- Bu toplantılar sadece bir ücret belirleme meselesi değil, emeğin ve sermayenin birlikte güçlendiği bir dengeyi kurma çabasıdır. Bizim vizyonumuzda alın teri kutsaldır, sermayeyse kalkınmanın motor gücüdür. İkisini bir araya getirmek, sadece ekonomik büyümeyi değil, aynı zamanda toplumsal dayanışmayı ve refahı da beraberinde getirecektir.
- Çalışanların emeğine saygı göstermenin ön şartı; insana yakışır işlerin, adil çalışmanın ve adil ücret politikasının geliştirilmesine bağlıdır. İşverenlerin en önemli sorumluluğu; emeğin karşılığını adil bir şekilde vermektir. Yani bir çalışan, ortaya koyduğu çaba ve kattığı değer ölçüsünde karşılık almalıdır. Adil ücretle çalışanların motivasyonu artarken aynı zamanda yükselen verimlilik ve üretkenlik sayesinde; işletmenin, sektörün ve nihayetinde ülkemizin kazancı artar.