Üçüncü havalimanı inşaatı hız kesmeden sürüyor.
Kimi kaynaklara göre ölen işçi sayısı 400’ün üzerinde ancak taşeron firmaların ölümleri gizli tuttuğu ileri sürülyor.
Açılış süresi yaklaştıkça haber trafiği de hızlanmış vaziyette.
Yeni havalimanının operasyona hazır hale gelmesi için, faal durumdaki Atatürk Havalimanı’nın taşınması gerekiyor.
Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker, bunun “ciddi bir operasyon” olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor:
“Bu ölçekteki bir operasyonun dünya havacılık tarihinde benzerinin olmadığı vurgulanıyor. Ama gurur vesileleri ve başarı hikâyeleri anlatılırken, toplum çıkarları açısından gerçeklerin üzerinin örtülmemesi gerekiyor.”
Projeye ortak beş şirketin birleştiği İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu’nun dün Hürriyet’e verdiği mülakattaki, “Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu, inşaata 10.2 milyar Avro harcayacak. Havalimanını işletme süresince, devlete toplam 25 milyar Avro kira ödeyecek. Yani devlet bir çukurdan 35.2 milyar Avro almış olacak” sözlerine dikkat çekiyor Toker.
İGA A.Ş’nin, 35. 2 milyar Avro olarak hesaplanan yatırım ve kira bedelini devlet ve millet aşkına karşılıksız verdiği izlenimi yayıldığını söyleyen Toker, halka açıklanmayan bu sözleşmenin, bir de şirkete tahsis edilen gelirler ve garanti kısmı olduğundan bahsediyor:
“Devlet talep garantisi veriyor. Dış hat giden yolcu servis ücreti 20 Avro, dış hattan gelip dış hatta giden için 5 Avro. İç hat giden yolcu için 3 Avro. Garanti süresi 12 yıl. Toplamda da 6.3 milyar Avro.”
İGA beşlisinin, 3. havalimanında asıl kazancı, gelir kazandıran sahalardan elde edeceğine vurgu yapan Toker 23 gelir kalemi olduğunu belirtiyor ve şöyle noktalıyor yazısını:
“İGA’yı oluşturan Cengiz-MAPA- Limak-Kolin-Kalyon, DHMİ’ye 25 yıl boyunca ödeyeceği 1 milyar Avro kirayı, devlete bağışlıyor değil. Şirket bu kirayı fazla fazla çıkaracak. İsterseniz, 3. havalimanının büyüklüğüyle gurur duyarken, yukarıdaki gelir kalemlerine bir daha bakın. Ve düşünün.”