Döviz kurundaki dalgalanmalar sanayiciyi tekrar döviz kuru üzerinden fiyat vermeye zorladı. İplik üreticileri en son 2001 krizinde dolar üzerinden satış yapma kararı almıştı.
Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalardan olumsuz etkilenen iplik üreticileri tekrar döviz kuru üzerinden fiyat vermeye başladı. En son 2001 krizinde dolar üzerinden satış yapma kararı alan sektör temsilcileri, kurdaki artışın durması halinde iplik fiyatlarının yüzde 20 düşeceği görüşünde. 2001 krizinin ardından ipliği döviz ile satan üreticiler, daha sonra TL ile satışa dönmüştü.
Dünya‘dan İrem Çetingöz‘ün haberine göre, bir süredir devam eden kurdaki dalgalanmalardan etkilenen iplik üreticileri tekrar döviz kuru üzerinden fiyat vermeye başladı. Volatilitenin fazla olduğu dönemlerde çok fazla zarar ettiklerini söyleyen iplik üreticileri, bu yüzden dolarla satışa başladıklarını belirtiyorlar.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada tekstil sektöründe ana girdilerin dövizle olduğunu, özellikle sektörün hammaddesi olan pamuk fiyatının New York Borsası’nda belirlendiğini söylemişti. Açıklamasında ipliğin TL ile ve 6 ay vadeli satılmasının mümkün olmayacağını ifade eden Öksüz, “Yerli pamuğu TL ile alsak bile dövize göre değeri belirleniyor. Ayrıca bugün anormal döviz hareketiyle karşı karşıyayız” demişti.
‘DOLARLA AL, TL İLE SAT MANTIKLI DEĞİL’
Migiboy Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Canpolat, ipliğin hammaddesinin dövizle alındığını döviz ile alınan bir malın ise TL ile satılmasının mantıklı olmadığını söyledi. Kâr marjlarının ciddi şekilde düşük olduğunu belirten Canpolat, dövizin bu kadar oynak olduğu zamanda fiyatın dolar olmasının gayet normal olduğunu kaydetti.
‘DÖVİZE ENDEKSLEMEK ÇOK NORMAL’
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise, “Dünya borsası da dolarla olduğuna göre bunun TL ile satılması Türkiye’nin aleyhine. 6 aydır dünyanın en ucuz pamuğu ve ipliği Türkiye’de satılıyor. Bunun dövize endekslenmesi çok normal” dedi.