Ekonomist Uğur Gürses, seçim öncesi kredi büyümesi isteyen hükümetin, özel bankalara kural dışı baskı yaptığını yazdı. Gürses’e göre şu ana kadar 10 banka yöneticisi veya yönetim kurulu üyesi, bu baskı yüzünden görevinden ayrılmak zorunda kaldı.
Ünlü ekonomist Uğur Gürses, AKP hükümetinin özel bankalara “kredi baskısı” yaptığını yazdı. Gürses’in aktardığına göre, hükümetin, bankacılık kanununa tamamen aykırı baskısına boyun eğmeyen 10 banka yöneticisinin istifa ettiği veya görevden alındığı bilgisini de köşesine taşıdı.
13 BANKANIN YÖNETİCİLERİ ANKARA’YA ÇAĞRILDI
Gürses, DW Türkçe’de yer alan köşe yazısında, bankacılık kaynaklarına dayandırdığı bazı kulis bilgilerini paylaştı. Buna göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) geçen hafta 13 bankanın üst yöneticilerini çağırarak “yıllık yüzde 15’lik bir kredi büyümesi yapmalarını” istemiş. Aynı baskı yabancı bankaların Türk yöneticilerine de yapılmış.
İşte gazeteci Uğur Gürses’in bugünkü yazısındaki çarpıcı detaylar:
“Bankacılık kaynakları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) geçen hafta 13 bankanın üst yöneticilerini çağırarak “yıllık yüzde 15’lik bir kredi büyümesi yapmalarını” istediğini aktarıyor.
PİYASA OYUNCULARINA DÖRT KANALDAN BASKI
31 Mart seçimi öncesinde Ankara ekonomideki kurumları kullanarak dört bir kanaldan piyasa oyuncularına baskı yapıyor. Mevduat faizinin seviyesinden, kredilere uygulanacak ortalama faize kadar her şey bankalarca kendilerine Ankara’dan bildirilen seviyenin üzerinde olamayacağı bildirildiği gibi, şimdi de kredi hacmini artırmalarını, bunun da yıl sonunda yüzde 15 olması gerektiği şart koşulmuş.
YABANCI BANKALAR KARŞI ÇIKIYOR
Serbest piyasa ekonomisine aykırı biçimde bankalar üzerinde düzenleyici otoritenin baskısı ile ticari kararlar alınması isteniyor. Buna karşı durabilenlerin kimi yabancı bankalar olduğu ifade edilirken, banka yabancı olsa bile Türk yöneticilerin bu baskıyı hissettiği çeşitli kaynaklarca ifade ediliyor.
DAHA ŞİMDİDEN 10 BANKA YÖNETİCİSİ GİTTİ
Bankacılar, BDDK’nın bankaların çoğunluk hissedarlarına da baskı yaparak Ankara’dan verilen ve bankaların ticari kararlarına müdahale anlamına gelen kural dışı talimatlara uymayan yöneticilerin görevden alınmasını istediği, giderek genel müdür yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi düzeyinde yöneticinin Ankara’dan gelen işaretle görevlerinden ayrılmak zorunda kaldıkları anlatılıyor. Bu sayının son dönemde 10’a yaklaştığı da not ediliyor.
KREDİ BÜYÜMESİ AĞUSTOS’TAN BU YANA KÜÇÜLÜYOR
Bankacılık sistemindeki krediler ağustos ayından bu yana küçülüyor. Son 4-5 haftalık dönemdeki kredi büyümesinin ivmesi ise kamu bankalarından geliyor. Yılbaşından 15 Şubat tarihine kadar 45 günlük sürede bankacılık sisteminin toplam kredileri 12 milyar TL artarken, kamu bankalarındaki artış 18 milyar TL oldu. Yabancı ve özel bankalarda toplam 6.7 milyar TL’lik bir kredi düşüşü yaşandığından, toplam krediler sadece kamu bankaları kaynaklı artmış oldu.”