Üniversite yerleştirme sonuçlarının geçtiğimiz hafta içinde açıklanması ile birlikte vakıf üniversiteleri için ilginç günler başladı.
Eski Özyeğin Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, üniversitelerdeki son durum analiz ettiği makalesinde, “Kimileri hala reddetme döneminde, kimileri kızgınlık döneminde, kimileri ise kriz masalarını kurup ne olup bittiğini anlamaya çalışıyor ve gelecek sene için strateji üretiyorlar” diyor.
Şu anda kayıt dönemi olduğunu, ardından da yerleştirme döneminin başlayacağını hatırlatan Prof. Erkut, kişisel blogundaki yazısında, vakıf üniversitelerinin lisans programlarındaki toplam kontenjan ve yerleşme rakamlarına ilişkin son 3 yılın verilerini paylaşıyor.
Tabloya göre kayıt yaptırmayan oranı da ek yerleşen oranı oldukça düşük.
2016’dan 2018’e gelinirken vakıf üniversitesi sayısı 58’den 65’e çıkmış, toplam kontenjan 10,332 artarken, yerleşen öğrenci sayısı ise 6,096 azalmış. Erkut, “Hangi sektörde olursa ol sunlar, arzın arttığı ortamda talep az alıyorsa, hizmet vericilerin takkelerini önlerine koyup uzun uzun düşünmesi gerekir” ifadesini kullanıyor.
“Son 3 yılda vakıf üniversitelerinde yerleşen öğrenci sayısının azaldığı göz önünde bulundurulunca bu dönem yeni üniversite açmak için oldukça şanssız bir dönem oldu” diyen profesör, Nitekim, yeni açılan üniversitelerin doluluk oranlarının düşük olduğunu gözlemliyoruz. İlk defa 20 18’de öğrenci alan Lokman Hekim, sağlık üniversitesi olmasına ve yüksek burs oranı ile açılmasına rağmen ancak %73 doluluğa ulaşabildi” diyor.
Kapadokya ise düşük ücretlerine rağmen yüzde 50 doluluğu bile yakalayamamış. Geçen yıl açılan üniversitelerde ise iki yıllık toplam doluluk oranları Antalya Akev için yüzde 51, Ayvansaray için yüzde 60, Beykoz için yüzde 61, Kent için ise yüzde 63 oranında gözüküyor.
Üç yılın toplamında ise en az 1,000 öğrenci alan ve her yıl en az yüzde 90 doluluğa ulaşabilen üniversite sayısı sadece 8 olarak tabloya yansıyor.