Meclis Genel Kurulu’nda, ‘Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi‘nin altı maddesi daha kabul edildi.
Kabul edilen maddelere göre, öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, öğretmen, yönetici ve diğer personelin mesleki gelişimi, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve görevde yükselmeleri için eğitim programları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek üzere bakanlığa bağlı ‘Milli Eğitim Akademisi’ kurulacak. Gerekli görülen yerlerde akademi bünyesinde eğitim ve uygulama merkezleri açılabilecek.
Akademinin personel, denetim, bakım ve onarım, koruma ve güvenlik, taşınır ve taşınmaz, araç, gereç, vb. ihtiyaçları için gerekli iş ve işlemler bakanlığın ilgili birimleri tarafından yapılacak. Akademinin giderleriyse öngörülen ödeneklerle bakanlık bütçesinden karşılanacak.
Kanun teklifinden öne çıkanlar şunlar:
- Akademi, öğretmen, yönetici ve diğer personelin eğitim ihtiyaçlarını belirleyecek, bu ihtiyacı karşılayacak eğitim programlarını hazırlayacak, uygulayacak ve eğitimlerin etkinliğini izleyecek. Uygun görülmesi halinde, giderleri kurumları veya kendileri tarafından karşılanmak şartıyla kamu veya özel öğretim kurumlarında görev yapan personele de eğitim verecek.
- Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulu; bakanın ya da bakanın görevlendireceği bir bakan yardımcısının başkanlığında, akademi başkanı, özel öğretim kurumları genel müdürü, personel genel müdürü, bir yükseköğretim kurulu üyesi, bakan tarafından diğer kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerden belirlenecek birer temsilciden olmak üzere toplam yedi kişiden oluşacak.
- Kurul, akademinin görev alanına giren konularda politika ve stratejileri belirleyecek; gerçekleştirilen çalışmaları izleyecek ve değerlendirecek. Kurul, yılda en az iki kez toplanacak ve kurulun sekretarya hizmetleri akademi başkanlığı tarafından yürütülecek.
- Teklifin, Milli Eğitim Akademisi ile Akademi İzleme ve Yönlendirme Kuruluna ilişkin hükümleri, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek.