Yıllardır tartışma konusu olan, AKP iktidarı döneminde ise defalarca değiştirilerek allak bulak hale getirilen liselere giriş sınavına sayılı günler kaldı.
2 Haziran’da gerçekleşecek olan sınava 1 milyon öğrenci girecek. Ancak öğrenciler seçeneksiz bırakılmış durumda. Zira okulların büyük bölümü imam hatip ve meslek liseleri arasından belirlenmiş vaziyette.
Sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin kılavuza göre, belirlenen bin 367 ‘nitelikli’ okulun 297’sini imam hatip liseleri, 449’unu ise meslek liseleri oluşturuyor.
BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre, Ankara’da 14, Adana’da ise 9 ilçede ‘nitelikli’ okul yok. Hal böyle olunca öğrenciler birçok ilde imam hatip ya da meslek liselerine mahkûm edilerek seçeneksiz bırakıldı.
Evinin yakınında, nitelikli tarif edilen okul bulunmayan öğrencilerin tercih etmek zorunda kalacağı pansiyonlu okul sayısı 32. Bu okullardan 21’i karma pansiyon seçeneğine sahipken altı okul yalnızca kız, beş okul ise yalnızca erkek öğrencilere konaklama imkânı sunuyor.
Ankara’daki öğrenciler için 14 ilçede sınavla yerleşebilecekleri bir Anadolu lisesi bulunmayacak.
İzmir’de 62 lise sınavla öğrenci alacak. Sınavla öğrenci alacak okulların toplam kontenjanı 5 bin 460 olacak. Burada da ağırlığı imam hatip ve meslek liseleri oluşturacak. Nitelikli denilen 62 okulun 37’si imam hatip ya da meslek lisesi olurken Anadolu lisesine gitmek isteyen öğrenciler 10 okul için yarışacak. İzmir’de dokuz ilde, sınavla öğrenci alacak okul bulunmayacak.
Kılavuza giren 62 okuldan 21’i pansiyonlu olacak. Bunlarda 17’si hem kız hem de erkek öğrenciler için konaklama imkânı sunacak. Pansiyonlu Anadolu Lisesi sayısı üçte kalacak. Buna karşın yedi İmam hatip lisesinde pansiyon seçeneği bulunacak. Kılavuzda ağırlığı oluşturan ve İzmir için 27 tane belirlenen meslek liseleri arasında pansiyonu bulunan üç okul yer alacak. Sadece üç sosyal bilimler lisesi ile yedi fen lisesi “nitelikli” kapsamında değerlendirilecek.
Adana’da ise 36 okul sınavla öğrenci alacak. Bu okulların dördü imam hatip, 15’i meslek lisesi olacak. Dokuz ilçede “nitelikli” okul bulunmayacak. Kılavuza dahil edilen okulların toplam kontenjanı 3 bin 570 olacak.
Süleymancılar Cemaati’ne ait öğrenci yurdunda 11’i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği facianın adresi olan Aladağ ilçesindeki hiçbir okul sınavla öğrenci almayacak.
Faciada çocuklarını kaybeden Aladağlı ailelerin feryatlarına karşın MEB, ilçedeki öğrencilere evlerinin yakınında “nitelikli” okul göstermeyecek. Sınavla ilk yüzde 10’luk dilime giren öğrencilerin kayıt yaptırabilecekleri en yakın okul, Aladağ’a 62 kilometre uzaktaki Kozan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olacak.
CHP’nin hazırladığı gençlik raporunda ise , Türkiye’de gençlerin borç ve işsizlik kıskacında olduğu ortaya konuyor. Rapora göre 1 milyon genç işsiz. 300 bin öğrencinin öğrenim kredisi borcu ise 3,9 milyar lira…
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl’ün hazırladığı raporda 300 bin öğrencinin öğrenim kredisi borcunun 3,9 milyar TL olduğu kaydediliyor.
Rakamlar, Türkiye’de her 5 gençten 1’inin işsiz olduğunu söylüyor.