Ekimde marka, Filistinlilerle dayanışma mesajı paylaşan çalışanlarının bağlı olduğu sendikaya dava açmıştı. Dünya kamuoyu Starbucks’ın uzun zamandır İsrail’e destek verdiğini düşündüğü için tepkili. Filistin’le dayanışma kapsamında boykot edilen markaların başında bu nedenle Starbucks da var.
Şirket CEO’su Laxman Narasimhan ise tepkilerin önüne geçmek için 2023 sonunda, ‘İnsanlığın yanındayız’ demişti.
2024’ün ilk aylarında şirketin dünyadaki satışları yıllık olarak yüzde 1,8 düştü.
Şirketin en büyük pazarı ABD’deki satışlarıysa yüzde 3 azaldı. Starbucks pandemiden ve 2008’deki mali krizden beri en büyük düşüşünü yaşıyor. Sadakat programına aktif olarak katılan müşterilerin sayısı da son çeyrekte bir öncekine kıyasla yüzde 4 azaldı.
Şirket Türkiye’de de fiyatlarına bu yıl iki defa zam yapmıştı.
Narasimhan, son olarak satışların hayal kırıklığı yarattığını söyleyip ‘yanlış bilgiler yüzünden’ Orta Doğu’daki satışlarının düştüğüne değinmişti.
BBC’nin haberine göre Idaho eyaletinde yaşayan Andrew Buckley, şirketin çok uzun zamandır sadık bir müşterisi olduğunu ama buna rağmen son zamlardan sonra Starbucks’tan kahve almayı bıraktığını söylüyor.
Teknoloji sektöründe satış uzmanı olarak çalışan Buckley, zamları önce müşteri hizmetlerine ardından da sosyal medyadan şikayet ettiğini belirtti.
65 yaşındaki eski müşterilerden David White ise çalışanların sendika talebine karşı politikası yüzünden Starbucks’tan uzaklaştığını söyledi.
White, şirketin sadık müşterilerini fiyat açısından sıkıştırarak ve çalışanlarını zorlayarak kâr etmeye çalıştığına dikkat çekti.
Şirket tam iki yıldır çalışanlarının sendikalaşma çabalarını engellemekle suçlanıyor.
Çok sayıda şubede sendikalaşma kararı alınmış olmasına rağmen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzun süre bir gelişme yaşanmadı.
Fakat sendika yakın zamanda şirketle yaptıkları görüşmelerin olumlu yönde ilerlediğini duyurdu.