New York Times gazetesi, ABD’de tutuklu Zarrab’ın savunma ekibine yeni katılan New York Belediyesi eski Başkanı Giuliani ve adalet eski bakanı Mukasey’in pazarlık için Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğünü yazdı
SORU İŞARETLERİ VAR
Gazete, Zarrab’ın hamlesi hakkında, ‘Başkan Trump’a yakınlığıyla bilinen Giuliani’nin ekibe alınması, ‘Acaba karlı bir pazarlık girişimi için mi?’ sorusunu akıllara getiriyor’’ değerlendirmesinde bulundu. İddiaya göre suçunu kabul ederek ceza indirimi almayı planlayan Zarrab, pazarlığın alt yapısını hazırlaması için tanınmış iki isim ile anlaştı. Zarrab’ın önce Giuliani’yi tuttuğu, tecrübeli hukukçunun da, Zarrab’ı tutuklayan Preete Bharara’nın yerine savcılık için adı geçen Marc Mukasey’in babası eski adalet bakanı Michael Mukasey’in de ekibe dahil edilmesini istediği bildirildi.
TRUMP’IN EN YAKININDAKİ İSİMDİ
Bu isimlerden ilki, Trump’ın seçim kampanyası sırasında en yakınında duran isimlerden biri olan Rudolph Giuliani’ydi. Özellikle 1994-2001 yılları arasında New York Belediye Başkanı olarak göreve yapan Guiliani, seçim kampanyası döneminde Donald Trump’a en büyük desteği veren kişilerden olmuştu. Seçildikten sonra da Trump, Giuliani’nin “siber güvenlik konusundaki gayrı resmi danışmanı” olduğunu açıklamıştı. Giuliani, New York’ta suç örgütlerine karşı kazandığı başarılarla ünlenmiş ve adı efsane başkana dönüşmüştü. Giuliani’nin bir başka özelliği de, Reza Zarrab aleyhine 75 yıl hapis istenen iddianameyi yazan New York Güney Bölge Federal Başsavcısı Preet Bharara’nın seleflerinden olması. Guiliani, 1980’li yıllarda New York Federal Başsavcılığı görevinde bulunmuştu. Reza Zarrab’ın savunma ekibine dahil ettiği bir başka yıldız ise ABD eski adalet bakanlarından Michael Mukasey. ABD Başkanı George W. Bush döneminde Adalet Bakanlığı görevinde bulunman Michael Mukasey ile ilgili belki de en ilginç ayrıntı, geçen haftalarda görevden alınan eski Başsavcı Preet Bharara’nın yerine atanacak kişi olduğu iddia edilen Marc Mukasey’in babası olması.
SAVCIDAN KRİTİK ADIM
Zarrab ekibi, aslında Giualiani ve Mukasey’in davaya müdahilliğini gizlemek istemişti ancak bunların isimlerini savcılık hukuki bir yöntemle açıkladı. Önceki günlerde Zarrab’ın ekibi, mahkemeye kamuoyuna açıklanması için mühürlenmiş bir zarf vermişti. İddialara göre bu zarfın içinde Giuliani ve Mukasey’in Zarrab adına savunma yapacakları bilgisi yer alıyordu. Bu gizli bilgiyi kamuoyuyla paylaşamayan savcılık da, iki ismin başka davalarıyla çıkar çatışması ortaya çıktığını savundu. Bu nedenle Giuliani ve Mukasey’in yetkisinin reddi için mahkemeye gitti. Böylece iki ismi de açık etmiş oldu.
Zarrab’ın bu iki ismi avukatları arasına kattığına ilişkin bilgi mahkemeye mühürlü olarak verilmişti. Ancak Savcılık makamının “iki ismin de bu davada avukatlık yapması çıkar çatışması yaratır” içerikli yanıtının kamuoyuna açıklanması ile Zarrab’ın Giuliani ve Mukasey ile avukatlık için anlaştığı da resmileşmiş oldu. Savcılık makamı, bu iki ismin bağlı oldukları firmaların, Zarrab’ın dolandırdığı iddia edilen bankaların bazılarının da avukatlığını yaptıklarını, dolayısıyla da “çıkar çatışması yaşanabileceğini” bildirdi.
‘ZATEN DURUŞMAYA KATILMAYACAKLAR’
Zarrab’ı tutuklayan Preet Bharara’nın ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevinden alınmasından sonra başsavcılığa vekalet eden Joon Kim, Giualini ve Mukasey’in davada zarar gören şirketlerin de usule aykırı şekilde avukatı olduklarına işaret etti. Bu nedenle iki ismin vekalet alamayacağını savundu.
Buna karşılık Zarrab’ın savunma ekibinde yer alan ilk avukat Brafman, mahkemeye bir yazı göndererek, ne Giuliani’nin ne de Mukasey’in duruşma aşamasında görev yapacaklarını bildirdi. Brafman, her iki ismin de, “duruşmaya çıkmayacaklarını, duruşma hazırlıklarında da rol oynamayacaklarını” bildirdi. Bu mektup da, kafalarda “duruşma sürecine katılmayacaklarsa, Zarrab neden Giuliani ve Mukasey ile anlaştı” sorusunu gündeme getirdi. Tam bu aşamada, New York Times gazetesi bu soruya yanıt olabilecek çok önemli bir iddiayı gündeme getirdi. Gazete, Giuliani ve Mukasey’in geçen ay Türkiye’ye giderek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüştüklerini yazdı. Haberde, Giuliani ve Mukasey’in Erdoğan ile görüşmeyi “Zarrab adına yaptıkları ” ifade edildi, ancak içerik konusunda bilgi verilmedi.
ERDOĞAN’LA GÖRÜŞTÜLER
New York Times gazetesi, iki eski politikacının Zarrab adına Türkiye’ye giderek, Ankara’da Erdoğan ile görüştüğünü açıkladı. Bu iki ismin 24 Mart’ta mahkemeye bildirildiğine dikkat çeken hukuk çevreleri, Erdoğan görüşmesinin bu tarihten önce yapılmış olması gerektiğinin altını çizdi. İddialara göre, Preet Bharara’nın 12 Mart’ta görevden alınmasının altında da bu görüşme yatıyor.
ZARRAB İTİRAFÇI MI OLACAK?
Zarrab’ın yeni tuttuğu avukatları Türkiye’ye gönderdiğine ilişkin iddia ve bu iki kilit ismin duruşma sürecinde yer almayacaklarının bizzat Zarrab’ın avukatı Brafman tarafından mahkemeye bildirilmesi ise, “Zarrab cezasının düşürülmesi karşılığında itirafçı mı olacak” sorusunu gündeme getirdi. ABD hukuk sisteminde, zanlı mahkeme süreci öncesinde Savcılık makamı ile anlaşarak, itirafçı olmak karşılığında kendisi hakkında istenen cezayı düşürebiliyor ya da verdiği bilgilerin içeriğine göre hiç ceza almadan da kurtulabiliyor. Savcılık ile sanığın anlaşması halinde, duruşma sürecine geçilmiyor.
BİR YILDIR HAPİSTE
21 Mart 2016’da Miami’de tutuklanan Zarrab, o günden beri hapiste tutuluyor. Erdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başta olmak üzere Türk yetkililer uzun zamandan beri Zarrab’ın serbest bırakılması için ABD’de kişisel girişimlerde bulunuyor. Zarrab’ın bundan sonraki ilk duruşması bir değişiklik olmazsa 21 Ağustos’ta yapılacak.