NASA’ya ait bir uzay aracı Parker, olağanüstü miktarda radyasyona ve sıcaklığa maruz kalarak Güneş’in dış atmosferinden geçti.
Güneşin arka tarafında kaldığı için birkaç gündür sinyal alınamayan Parker, 26 Aralık’ın son dakikalarında ilk sinyalini gönderdi.
Gelen veriler aracın saatte 692 bin kilometre hıza ve 980 santigrat derece ısıya ulaştığını gösterdi.
Uzay aracı bir kalkan ile korunuyor ve bu sayede Güneş’in atmosferine hızlıca girip çıkabildi.
Araç, saniyede 191 km ile insan yapımı tüm taşıtlardan daha hızlı hareket ediyor. Bu süratle Londra’dan New York’a yalnızca 30 saniyede ulaşılabiliyor.
Peki neden Güneş’e “dokunmak” için bu kadar uğraşılıyor?
Bilim insanları uzay aracının, Güneş’in atmosferinin en dış katmanından (Korona’dan) geçerek uzun süredir devam eden bir gizemi çözeceğini umuyorlar.
Fifth Star Labs’den gök bilimci Dr. Jennifer Millard, “Korona çok, çok sıcak ve nedenine dair hiçbir fikrimiz yok” diyor ve devam ediyor:
“Güneş’in yüzeyi aşağı yukarı 6.000 C ama korona, Güneş tutulmaları sırasında gördüğümüz dış atmosfer, milyonlarca derece sıcaklığa ulaşabiliyor, üstelik yüzeyden bu kadar uzakta bulunmasına rağmen. O zaman bu atmosfer nasıl daha fazla ısınabiliyor?”
Bilim insanlarının bu seyahat sayesinde, koronadan sürekli yayılan parçacık akımına verilen isim olan Güneş rüzgârını da daha iyi anlamaları bekleniyor.
Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz