İran destekli grupların yetkilileri ve analistlere göre, Orta Doğu’daki İran destekli gruplardan binlerce savaşçı, gerilimin daha da tırmanması halinde İsrail’e karşı olası bir geniş çaplı savaşta Lübnan Hizbullah’ına katılmaya hazırlanıyor.
Lübnan’ın kuzey İsrail sınırında, İsrail ile Hamas arasında Ekim ayının başında başlayan savaştan bu yana neredeyse her gün karşılıklı ateş açılıyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada, Gazze’deki çatışmaların artık durulabileceğini ima ederek, İsrail’in Lübnan’da Hizbullah’a karşı daha fazla askeri kuzey sınırına gönderme hazırlığında olduğunu söyledi.
Hizbullah ile gerilimin tırmanması, İran destekli savaşçıları ve potansiyel olarak İran’ın kendisini de içeren daha geniş bir bölgesel savaşa yol açma tehdidi yaratıyor.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) daha önce böyle bir saldırıya karşı uyarıda bulunmuştu.
Üst düzey bir ABD askeri yetkilisi Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Lübnan’a yönelik daha geniş bir savaşı tetikleyebilecek herhangi bir saldırısının bölgedeki ABD güçlerini tehlikeye atacağını söyledi.
ABD’nin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın bu hafta ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve diğer üst düzey ABD yetkilileriyle görüşmek üzere Washington’a yapacağı ziyaret sırasında çatışmanın tırmanmasını önlemek için diplomatik yolları kullanması bekleniyor.
Lübnan’ın güneydoğusunda İsrail’in düzenlediği bir saldırıda Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Taleb Abdullah’ın öldürülmesinin ardından İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmaların şiddeti arttı.
Hizbullah, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başladığı Ekim ayından bu yana en büyük saldırılarından birini gerçekleştirerek, İsrail’in kuzeyine 200’den fazla roket atarak misilleme yaptı.
İsrailli yetkililer, Hizbullah’ı sınırdan uzaklaştırmak için müzakere yoluyla bir son bulunamaması halinde Lübnan’a askeri saldırı tehdidinde bulundu.
Saldırıların artması ve ardından gelen söylemler, bölgede daha geniş çaplı bir çatışmanın mümkün olabileceği endişelerine yol açtı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres Cuma günü New York’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Lübnan’ın “yeni bir Gazze olmasını kaldıramayacaklarını” ve “Orta Doğu’daki çatışmanın genişleme riskinin gerçek olduğu ve bundan kaçınılması gerektiği” uyarısında bulundu.
Geçtiğimiz 10 yıl boyunca Lübnan, Irak, Afganistan ve Pakistan’dan İran destekli savaşçılar Suriye’de 13 yıldır devam eden çatışmalarda bir araya gelerek, dengenin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad lehine değişmesine yardımcı oldu.
Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz