Ordu söz konusu çatışmanın Tulkerim’de yaşandığını da kaydetti ve öldürülen savaşçılardan birinin üst düzey bir komutan olduğu savunuldu.
İşgal altındaki Batı Şeria’ya yönelik son 20 yılın en büyük askeri harekatın ikinci gününde en az 12 Filistinlinin öldürüldüğü bildiriliyor.
Batı Şeria’daki 4 Filistin kentine aynı anda harekat yapılıyor. Cenin, Tulkerim, Nablus ve Tubas şehirleri hedef alındı.
Cenin ile Nur Şems ve El Fara mülteci kamplarına drone saldırısı yapıldığı bildiriliyor.
Bölgedeki BBC muhabirleri, çatışma seslerinin duyulduğunu da aktarıyor.
İsrail medyası, harekata yüzlerce askerin katıldığını bildiriyor.
İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Batı Şeria ile Gazze gibi “baş edilmesi” gerektiğini savundu ve bu bölgeden İran’ın bir cephe açmaya çalıştığını iddia etti.
İsrail ordusu Tulkarm ve Cenin kentlerinde “teröre karşı bir operasyon” düzenlediklerini öne sürdü.
2000 ve 2005 yılları arasında süren İkinci İntifada’dan beri ilk kez bu çaplı bir harekat yapılıyor.
İsrail güçleri Cenin’de bir hastaneye girerken Tulkarm’da iki hastane kapatıldı.
Nablus’ta ise iki mülteci kampının hedef alındığı belirtildi.
Tubas yakınındaki El Fara mülteci kampında ise hava saldırısının ardından ambulansların yaralılara ulaşmakta zorlandığı vurgulandı.
Filistin’in resmi haber ajansı Wafa, Nur Şems’teki sivillere burayı terk etme çağrısının yapıldığını aktarıyor.
Harekata tepkiler
Türk Dışişleri de Batı Şeria harekatı ile ilgili bir açıklama yayımladı ve “İsrail Dışişleri Bakanının Gazze’deki uygulamaları Batı Şeria’ya taşıyacakları açıklamasını şiddetle kınıyoruz” mesajı verildi.
Birleşmiş Milletler yönetimi ise Batı Şeria’daki baskınların “felaket haldeki mevcut durumu daha da kötüleştirme riski yarattığını” kaydetti.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani “İsrail, işgalci güç olarak, uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymalıdır.” dedi.