Güney Kore’de, bebeklerin anne rahminde geçirdiği süreyi de hesaba katan geleneksel yaş hesaplama yöntemi terk ediliyor. Ülkenin parlamentosunda aralık ayında kabul edilen kararın yürürlüğe girmesiyle, bugünden itibaren herkesin yaşı uluslararası standartlara göre hesaplanacak. Bu da, ülkede yaşayanların 1 ya da 2 yaş “gençleşeceği” anlamına geliyor.
31 ARALIK’TA DOĞUP 1 OCAK’TA İKİ YAŞINDA…
Güney Kore’de gündelik hayatta en çok kullanılan yaş hesaplama yöntemine göre, yeni doğan bebekler bir yaşında sayılıyor, her 1 Ocak’ta da bir yaş daha alıyordu. Bu sistem, 31 Aralık’ta doğan bir bebeğin bir yaşında sayılıp hemen ertesi gün 1 Ocak’ta iki yaşına gelmiş olması anlamına geliyordu.
Ülkede 1960’ların başından beri tıbbi ve yasal kayıtlar için uluslararası yaş hesaplama yöntemi kullanılsa da, çok sayıda Güney Koreli gündelik hayatta geleneksel metoddan vazgeçmemişti. Bu yöntemin bugünden itibaren bırakılacak olması, yasal tartışmaların, şikâyetlerin ve kafa karışıklıklarının da azalması anlamına gelecek. Hükümetin Eylül 2022’de yaptığı bir ankete göre, Güney Korelilerin yüzde 86’sı yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle uluslararası yaş hesaplama yöntemini kullanacağını söylüyor.
‘GENÇLEŞMEK ÇOK İYİ BİR HİS’
Reuters’a konuşan Choi Hyun-ji, “Geleneksel yönteme göre önümüzdeki sene 30 yaşında olacaktım ama şimdi biraz daha vaktim var ve bundan çok mutluyum. Gençleşmek çok iyi bir his” dedi.
ASKERLİK, OKUL VE SİGARA ALMAK İÇİN ÜÇÜNCÜ BİR SİSTEM DAHA VAR
Güney Kore’de askere gitme, okula başlama ve içki ile sigara alabilmek için bir başka yaş hesaplama sistemi daha bulunuyor: Bu gibi durumlar için bir kişinin yaşı doğumda sıfır olarak hesaplanıyor ve her yıl 1 Ocak’ta bir yaş ekleniyor; yani Güney Koreliler, 19 yaşına girdikleri günden değil, yıldan itibaren içki ve sigara alabiliyor. Yetkililer, bu sistemin şu an için devam edeceğini söylüyor.