YouTube, İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’daki insan hakları ihlallerini belgeleyen en az 700 videoyu ve bu içerikleri paylaşan Filistinli insan hakları örgütlerinin hesaplarını platformdan kaldırdı. Uluslararası kamuoyu ve insan hakları savunucuları dijital sansüre tepki gösterdi.
YouTube’un, İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’daki insan hakları ihlallerini gösteren yüzlerce videoyu sildiği ortaya çıktı. The Intercept’in haberine göre, Netanyahu hükümetinin Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinlilere karşı işlediği savaş suçlarını örtbas etme çabası sürüyor. Bu kapsamda YouTube, ekim ayından bu yana Filistinlilere ait yüzlerce içeriği ve kullanıcı hesaplarını hedef aldı.
Kaldırılan İçerikler Neleri Kapsıyordu?
Yaklaşık 2,5 milyar aktif kullanıcı sayısı bulunan platform, Gazze’de İsrail’in soykırımından kurtulan anneleri konu alan bir belgesel, Filistinli Amerikalı gazeteci Şirin Ebu Akile ve sivillerin öldürülmesinde İsrail’in rolünü gösteren bir video araştırması, Batı Şeria’da Filistinlilere ait evlerin yıkım görüntüleri, sivillerin hedef alındığı olaylara dair saatlerce süren kayıtlar da dahil olmak üzere en az 700 video içeriğini sildi.
Kapatılan Hesaplar
YouTube, ayrıca Al-Haq, Al Mezan İnsan Hakları Merkezi, Filistin İnsan Hakları Merkezi (PCHR) gibi Filistinli insan hakları kuruluşlarının hesaplarını kapattı. Bu kuruluşlar, İsrail’in uluslararası hukuku ihlal eden uygulamalarını belgeleyen içerikler üretiyordu.
Tepkiler ve Açıklamalar
YouTube sözcüsü Boot Bullwinkle, bu adımın ABD’deki geçerli yaptırımlar ve ticaret yasaları doğrultusunda atıldığını belirtti. Ancak insan hakları savunucuları bu açıklamayı yetersiz buluyor.
Al-Haq temsilcileri, hesaplarının önceden uyarı yapılmadan kapatıldığını ve bunun ciddi bir ifade özgürlüğü ihlali olduğunu savundu. PCHR ise bu hamlenin “failleri koruduğunu” ve hesap verebilirliği engellediğini ifade etti.
Sarah Leah Whitson, Arap Dünyası için Demokrasi Direktörü olarak yaptığı açıklamada, bu sansürün keyfi olduğunu ve Filistinlilerin sesini susturma amacı taşıdığını dile getirdi.






















