DeepSeek dünya çapında en çok indirilen uygulamalardan biri haline geldi, ancak bazı hükümetlerin güvenlik endişeleri var.
Çinli start-up DeepSeek, DeepSeek-R1 muhakeme modelinin piyasaya sürülmesinden sadece birkaç hafta sonra hükümetler tarafından yasaklanarak yapay zeka dünyasını hem heyecanlandırdı hem de endişelendirdi.
Araştırmalar, DeepSeek-R1 hakkında zararlı ve önyargılı içerik üretmeye yatkınlığı da dahil olmak üzere siber güvenlik endişeleri olduğunu göstermişti.
Çinli bir şirket olduğu için, ülkenin yasaları mobil ve web uygulamalarında paylaşılan her türlü veriye Çin istihbarat kurumları tarafından erişilebileceğini belirtiyor ve bu da ulusal güvenlik korkuları yaratıyor.
İşte DeepSeek-R1’i yasaklayan ve şirketi inceleyen tüm ülkeler.
Tayvan
Tayvan geçen hafta güvenlik endişelerini gerekçe göstererek devlet kurumlarında DeepSeek’in yapay zeka modelinin kullanılmasını yasakladı.
Hükümet, Pekin’in ada üzerindeki egemenlik iddiaları nedeniyle Çin teknolojisine karşı temkinli davranıyor.
Tayvan Dijital İşler Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, “ulusal bilgi güvenliğini tehlikeye attığı” için devlet kurumlarının ve kritik altyapının DeepSeek’i kullanmaması gerektiğini duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada “DeepSeek hizmeti bir Çin ürünüdür,” dendi.
Açıklamada, “Kullanımı sınır ötesi iletim, bilgi sızıntısı ve diğer bilgi güvenliği endişelerini içeriyor,” ifadelerine yer verildi.
ABD
Ülke çapında bir yasak olmasa da Teksas, DeepSeek’i devlet kurumları tarafından verilen cihazlarda yasaklayan ilk ABD eyaleti oldu.
Teksas’ın Cumhuriyetçi Valisi Greg Abbott 31 Ocak’ta yaptığı açıklamada “Teksas, Çin Komünist Partisi’nin veri toplayan yapay zeka ve sosyal medya uygulamaları aracılığıyla eyaletimizin kritik altyapısına sızmasına izin vermeyecektir,” dedi.
“Teksas, eyaletimizi düşman yabancı aktörlere karşı korumaya ve savunmaya devam edecektir.”
Vali ayrıca RedNote olarak da bilinen Çin’e ait Xiaohongshu ve Lemon8 sosyal medya uygulamalarının yine devlet kurumlarının cihazlarında kullanımını yasakladı.
CNBC’ye göre ABD Donanması da üyelerinin DeepSeek kullanmasını resmen yasakladı.
Donanma üyelerine gönderilen bir e-postada “modelin kökeni ve kullanımıyla ilgili olası güvenlik ve etik kaygıları” nedeniyle DeepSeek’in “işle ilgili herhangi bir görev veya kişisel kullanım için” kullanılmaması istendi.
CNBC ayrıca NASA’nın DeepSeek’in yapay zeka teknolojisinin çalışanlar tarafından kullanılmasını yasakladığını ve sistemlerine erişimi engellediğini bildirdi.
Medya kurumu tarafından alıntılanan bir notta şöyle deniyordu: “DeepSeek ile ürün ve hizmetlerinin NASA’ya ait veri ve bilgilerle ya da devlete ait cihaz ve ağlarda kullanılmasına izin verilmemektedir.”
İtalya
İtalya 30 Ocak’ta DeepSeek’i engelleyen ilk ülke oldu.
Ülkenin veri koruma kurumu, Hangzhou DeepSeek Artificial Intelligence ve Beijing DeepSeek Artificial Intelligence’a (DeepSeek sohbet botunun arkasındaki Çinli şirketler) İtalyanların verilerini işlemeyi durdurmaları için bir engelleme emri verdi.
Bu karar, DeepSeek’in İtalyan makamlarına bilgi talebiyle ilgili işbirliği yapmayacağını söylemesinin ardından geldi.
“Kurum tarafından tespit edilenin aksine, şirketler İtalya’da faaliyet göstermediklerini ve Avrupa mevzuatının kendileri için geçerli olmadığını beyan ettiler,” diyen İtalyan düzenleyici kurum, şirket hakkında bir soruşturma açtığını da sözlerine ekledi.
DeepSeek’i hangi ülkeler soruşturuyor?
Şimdiye kadar Belçika, İrlanda, Fransa ve Güney Kore veri koruma yetkilileri DeepSeek’e kullanıcıların kişisel bilgilerinin nasıl yönetildiğini sormayı planladıklarını açıkladı.