Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 15 Temmuz sözde darbe girişimi sonrasında gözaltına alınıp, hiç bir somut delil olmaksızın ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla tutuklanan KHK’lı 50 yargı mensubuyla ilgili kararda Türkiye’yi mahkum etti.
Mahkeme kararında, başvurucuların ‘özgürlük ve güvenlik haklarının’ ihlal edildiğine karar verdi. Türkiye her bir başvurucuya 5 bin Euro ödemeye mahkum oldu.
İnsan hakları hukukçusu Rümeysa Budak, konuyla ilgili paylaşımında, kararın ‘kesin’ olduğunun altını çizerek, “AİHM, darbe girişiminden sonra gözaltına alıp tutuklanan 50 ihraç yargı mensubunun daha özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğine hükmederek her bir başvurucuya 5 bin Euro tazminat ödenmesine karar verdi. Bugün verilen Acar ve diğerleri kararı, 427 kişi hakkında verilen Turan ve diğerleri kararından farklı olarak Büyük Daire itiraz yolu kapalı olmak üzere Komite tarafından kesin olarak verildi. 5.000 Euro, Turan ve diğerleri kararındaki gibi, manevi tazminatla masraf ve giderleri içerecek şekilde hükmedilmiş. 546 kişilik grupta hala karar verilmeyen 50 kadar başvuru kaldı, bunun haricinde 1000 kadar diğer gruplarda bekleyen ihraç yargı mensuplarının başvuruları var. Belli bir kritere göre ayırdıklarını düşünmüyorum, dosya içerikleri neredeyse birebir aynı. Muhtemelen arka planda bu başvuruların tazminatları takside bağlandı. Mahkeme’nin iş yükü haricinde herhangi bir hukuki(!) açıklama bulamıyorum çünkü.” ifadelerini kullandı.
ALTIPARMAK: AYM, HİÇ BİRİNDE İHLAL BULAMAMIŞTI!
İnsan hakları hukukçusu Kemal Altıparmak ise AYM’ye yüklendi. Altıparmak, “AİHM 50 hakim/savcının makul şüphe olmadan tutuklandığına karar verdi. (Acar ve Diğerleri). Bu 50 kişinin biri için bile AYM ihlal bulmamış. Daha önceki 428 hakimde olduğu gibi (Turan ve Diğerleri). Bir hatayı anlarım da 538 kez, hem de hakimlerin davasında, nasıl yanlış yapılır?” paylaşımında bulundu.