Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Ramazan ayının taşkınlıklardan vazgeçme çağrısına uyma

by aktifhabercom
May 24, 2018
Ramazan ayının taşkınlıklardan vazgeçme çağrısına uyma
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Pratikte örnekler tam olarak yansıtılmasa da semavi dinlerinde hepsinde temel yaklaşım insanlardaki kötü duygu ve davranışların ortadan kaldırılıp toplumda huzurun sağlanması beklenmektedir.

İsmail S. Gülümser

Herkesin üzerinde uzlaştığı insani kuralların yerleştiği toplumlarda gelişme daha hızlı olmaktadır. Bu kuralların topluma yerleşmesinde değerler eğitimi gelişmiş toplumların en öncelikli meselesi olmuştur. Küçük bazı farklılıklar olmakla birlikte ahlaki-etik ve insani değerlerle moral değerler arasında önemli ölçüde uyum söz konusudur. Pratikteki örnekler tam yansıtmasa da semavi dinlerin hepsinde temel yaklaşım insanlardaki kötü duygu ve davranışları ortadan kaldırıp toplumda huzuru sağlamaktır.

Eğitimin amacı insanlara olumlu davranışlar kazandırmadır. Olumlu davranışların kazanılmasında en kalıcı eğitim yöntemi istenen davranışların bizzat yaşayarak öğrenilmesidir. İnsan zaaflarıyla mücadele etmesi, onlarla başa çıkması, istekleri karşısında kendini frenlemeyi öğrenmesi, kendini geçici süre için de olsa ağır hayat şartlarını yaşamaya zorlaması özellikle irade eğitimi açısından çok önemlidir. Askerlerin zorluklarla mücadeleyi öğrenmesi için ağır tabiat şartlarında eğitilmesi de yaşayarak öğrenmenin davranış kazanmada etkisindedir.  


Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Emaneti koruma inceliği ve unutanların kirli dünyası

Emaneti koruma inceliği ve unutanların kirli dünyası

May 5, 2025
5k
İdare lambası millet

İdare lambası millet

May 2, 2025
5k

Bu yüzden insanın zaafların esiri olmaktan kurtarılması, yüksek insani değerlere sahip olması, yani olumlu davranışlar kazanması için; üç büyük semavi dinde de oruç ibadetine yer verilmiş, insanların hastalıklı ruh halinden korunmasında insanın iradesini zorlayan önemli bir terbiye aracı olarak gösterilmiştir.

İNSANIN SINIR TANIMAZ İSTEKLERİ ve BUNA BAĞLI ORTAYA ÇIKAN BAZI TAŞKINLIKLAR

İnsan her zaman kendinde güç vehmetmeye müsait bir varlıktır, elde edilen mali imkân ve fırsatlar insanlarda kendine güven duygusunu artırır. Güven duygusu bazen gençlik heyecanı ile bazen mali imkânlarla bazen elde edilen yetkilerle birleşince başkalarını hor ve hakir görmeye yol açabilir. Güçle başkalarının hak ve hukukuna tecavüzden zevk alır hale gelebilir.

Gurur kibir, kin, nefret, kıskançlık, açgözlülük, menfaatperestlik, bencillik gibi duygular insanın gelişmesine vesile olabileceği gibi hem insanları hem toplumları içten içe kemiren bir araca dönüşebilir. İnsanın kendini koruması ve geliştirmesi için kullanılması gereken bu duygular bazen taşkınlıkların kaynağı haline gelir, insan açgözlülükle zulümle ve hakkı olmayan şeylere tecavüze başlar. 
  
Bireylerin çalışma gayretini harekete geçiren en önemli unsurlardan biri hırs ve rekabet hissidir. Bu bazen toplumsal gelişmenin aracı olur, bazen de rakiplerini yok ederek yükselmeye çalışma gibi gayri ahlaki yollara girmeyi tetikleyebilir. Rakipleriyle yarış ederken onlara zarar verecek yöntemleri makul görür, rakip gördüğü kişi ya da kurumlara karşı acıma hissini tamamen ortadan kaldırır. Bu durumdaki biri rakip gördüklerini yok etmek için her yolu deneyecek bir canavara dönüşebilir.
İnsanlar özellikle gençlik yıllarında çevrenin tesiriyle farklı alışkanlıklar kazanabilir, bu alışkanlıklar zaman ilerledikçe bağımlılık haline gelir. Hem kendisine hem çevresine zarar veren bu tür kötü alışkanlıkları terk etmek imkânsızlaşır. Bağımlılıklar bireyin kendine zarar verdiği gibi istediğine ulaşmak için kendine ait olmayanları gasp etme gibi hırsızlıklara ve haksızlıklara zemin hazırlayabilir.

Bireylerde iç disiplin geliştirilmezse toplumlarda içten içe kötülükler kolayca yayılır. İyiliklerin sürdürülmesi zorlaşır, herkesin üzerinde uzlaştığı kuralları kabul ettirmek imkânsız hale gelir. Bireyler kendilerini herkesin bağlı olduğu kurallardan bağımsız görür bazen açıktan bazen gizlice o kuralları çiğner ve topluma zararlı bir unsur haline gelir.

Toplumlarda adalet duygusunun gelişmesi barış ve huzurun teminatıdır, böyle bir toplumda bireyler kendini güvende hisseder. Haksızlıklar karşısında müracaat edebileceği yerler vardır ve adaletle hükmeden birimlerle hakkını geri kazanacağını bilir.  Adalet duygusunun olmadığı toplumlarda kimse güvende değildir, kim gücü eline geçirirse o diğerinin hakkına tecavüz eder.

Sınır tanımaz istek ve arzularını meşru zeminde elde etmeyi bilemeyen insanlar taşkınlıklara başlar. Elindeki ile yetinmeyi bilmez, elde etmek isteği şeyleri meşru gayrı meşru demeden gasp ederek kısa yoldan elde etmeye çalışır, bulunduğu toplum içinde gücüne bağlı olarak her şeye sahip olmaya gayret eder. Makamı ele geçirmişse makamı kötüye kullanır, mali imkânını başkalarını yok etmede sarf eder.
Bir toplumda huzurun devamı için bireylerin beden ve ruh sağlığı çok önemlidir. Gelişmiş toplumlarda bile beden ve ruh sağlığı konusunda eğitimden geçmemiş bireylerin ciddi problemlerle boğuştuğu, bulundukları topluma zarar verdikleri görülmektedir. Beden ya da ruh sağlığını koruyamayan bir birey olayları sağlıklı değerlendirme özelliğini kaybeder, çoğu zaman toplum için zararlı bir unsur haline gelir.

Bu gün dünyada yükselen değerlerden biri yardımlaşma duygusudur. Dinine ve ırkına bakmadan insanlar kıtalar arası yardım teşkilatlarıyla insanlığın imdadına koşmaya çalışmaktadır. Bu insani duygunun gelişmediği kişi ve topluluklar sadece kendisini, ailesini, ırkını ve çevresini düşünür diğerlerini yok etmeye soyunarak dünya ve insanlık için büyük sorunlara yol açar.

Toplumda farklı katmanlarının birbirini anlaması, toplumsal uzlaşmanın sağlanması açısından önemlidir. Her birey empati yaparak kendini diğerinin yerine koymalı, onların yaşadığı sıkıntıları anlamaya çalışmalıdır. Bazıları kendisi, ailesi veya topluluğunun üstünlüğü için başkası dediği kişi ve kesimleri insan gibi görmemekte, onların yaşama hakkının olmadığını düşünmektedir. Eğer yönetimde iseler kast sistemlerinde olduğu gibi kendileri için ayrı kurallar, yok etmek istedikleri için ayrı kurallar koyarak ülkelerini kendileri dışındakiler için yaşanmaz hale getirmektedir.  
Gücüne güvenen birey ya da toplumlar, bazen başkalarının da hayat hakkı olduğunu düşünmemekte, böyleleri bir altındakini yok etmeyi kendi için bir başarı gibi görmektedir. İnsanlık tarihi ancak başına bir bela ve musibet gelince insan olduğunu hatırlayan kötü örneklerle doludur. Değerli olan herkesin kendisi gibi insan olduğunu onların da hakları olduğunu başına musibet gelmeden önce hatırlamaktır.
İşte ramazan ayı ve oruç insanları taşkınlıklardan kurtarmada önemli bir araç olarak kullanılabilirse bir anlamı olur, yoksa hedeflenen değişiklikler olmazsa insanın yanına sadece çektiği açlık kalır. Son dönemde ülkemizde yaşananlar ve yöneticilerin yaptığı taşkınlıklar tüm dünyada infial uyandırmaktadır. Gücü ele geçirmişken istediğimiz her yeri zapt edelim, yok etmek istediğimiz kesimleri keyfi kurallarla ortadan kaldıralım. Ele geçirdiğimiz basın organlarıyla eskilerin bize yaptıklarını bizde başkalarına yapalım istediğimizi karalayalım, istediğimize suç atalım, ülkede daha fazla güç elde etmek için mevcut imkânları keyfimize göre kullanalım diyen bir yönetim anlayış hâkimdir.

ORUÇ İNSANA ACZİNİ BİLDİRİR İNSAN OLDUĞUNU HATIRLATIRSA BİR ANLAM İFADE EDER

Şu anda ülke hileli yöntemler kullanarak yönetimi gasp etmiş bir grubun zulümleriyle inlemektedir. Dinin insani hükümleriyle hiç örtüşmeyen pratikler, dindarların egemen olduğu bir grup tarafından hedeflediklerini yok etmek amacıyla acımazsıca uygulanmaktadır. Bir bölgede sorun çözme bahanesiyle suçlu suçsuz tüm evler yıkılmakta aileler yaşadığı yeri terke zorlanmaktadır. Bir toplum kesimiyle yolu kesişmiş insanların yaşama hakkı dâhil tüm insani hakları elinden alınmaktadır. Zorbalıkla istediği her şeyi ele geçirmeye kilitlenmiş bir kadronun zulmü katlanarak devam etmektedir.
Bunlar eğer azıcık ahiret inancı kalmışsa, ramazanda yaptıkları taşkınlıkların ve zulümlerin farkına varıp;

Sadece kendisi ailesi ve ortaklarının menfaati için insanların hukukunu yok etmekten uzaklaşabilirse,

Elinde olanla yetinip başkasının hakkını gasp ederek kısa yoldan köşeyi dönmeden vazgeçebilirse,

Yok, ettiği acıma duygusunu yeniden kazanabilir, başkalarının da insan olduğunu hatırlayabilirse,

Herkesin en az kendisi kadar yaşama hakkının olduğunu buna saygı duyması gerektiğini düşünebilirse,

web

Yıktığı tüm kurumları, dağıtığı tüm yuvaları yeniden tamir etmesi gerektiğini idrak edebilirse,

Başına musibet gelmeden önce insan olduğunu hatırlayıp insanca davranmaya başarabilirse,

Haksız yer suçlayıp işsiz bıraktığı binlerce masumun insanca yaşama hakkı olduğunu fark edebilirse,

İktidar hırsı için hiç suçu yokken müebbet hapisle suçladığı insanların haklarını hatırlayabilirse,

Sahte darbeyle yönetimi ele geçirdiği halde suçu masum insanların üzerine atmayı terk edebilirse,    

Eğitim için harcama yapan iş adamlarının mallarını gasp etme hakkı olmadığını hatırlayabilirse,

Ülke insanını değerlerle buluşturmak için her türlü fedakârlığı yapmış bir ekibi suçlamayı bırakabilirse,

Devleti kişisel menfaatleri yerine toplum yararına kullanan masum topluluğu hain gibi göstermekten vazgeçebilirse,

Ülke yönetimini ele geçirmek için yaptığı kural tanımaz insanlık dışı her türlü davranışı terk edebilirse,

Mafya yöntemleriyle gasp ettiği, tüm malların ve  basın organlarının başkasına ait olduğunu hatırlayabilirse,

Devlet makam ve imkânlarını kullanarak ailesine ve çocuklarına kazandığı kirli serveti terk edebilirse,

Kendisi tüm suçların cezasından kaçarken, başkalarını kanunsuz suçlarla hapsedip işkence etmekten kurtulabilirse,

Fakir ailelere, öğrencilere yardım ettikleri için başörtülü bebekli bayanları tutuklamaktan vazgeçebilirse,

Yalan ve iftira dâhil yok etmek için her yolu denediği insanlar için devlet eliyle zulmü terk edebilirse,

Devlet zulmünden kaçarken hayatını kaybeden masum insanlar hakkında vicdan azabı duyabilirse,

Zulümlerle yaşam mücadelesi veren yüz binleri bulan insanların çektikleri yüreğinde sızı oluşturabilirse,

Yok, etmek istediklerine ülkeyi cehenneme çeviren, kadroların canavarlıklarını frenlemeyi düşünebilirse,

Yöneticilere acıma hissini telkin edeceği yerde kimseye acımayacaksınız demekten vazgeçebilirse,

Devlet makam ve imkânlarının kendi malı olmadığını kendine emaneten verildiğini hatırlayabilirse,

Şeytanı değil Âdem (AS) ı örnek alıp hatalarda ısrar yerine pişmanlık duygusuyla nedamete girebilirse,

Kendini toplumun kurtarıcısı görüp her zulme hakkı olduğunu düşüneceğine adaleti seçebilirse,

Yıkıp yok ettiği toplumsal değerleri yeniden hatırlayıp insanca davranışlara geri dönebilirse,

Görüşünden dolayı kendi vatandaşlarına zulmetmeye hakkı olmadığına fark edebilirse,

Ülkeyi kapalı açık cezaevi haline getirip insanları hapse tıkmaktan vazgeçebilirse,

Çocuklar gibi kısa yoldan hakkı olmayanı zorla elde etmekten vazgeçip sabırla helal kazancı öğrenebilirse,

Suçları saklamak için yok ettiği hukuk kurallarının bir gün kendini yargılamada kullanılabileceğini aklına getirebilirse

Kendi görüşünü herkese zorla dayatmak yerine onların kendi tercihlerine saygı duymayı kavrayabilirse,

Tehditle sonuç almaktan vazgeçip ramazanda yumuşamış gönülle hakkına razı olmayı seçebilirse,

Ele geçirdiği basında yalanlarla insanları kandırsa bile Allah’ı asla kandıramayacağını aklına getirebilirse…

Belki biraz insanlığa geri dönebilir.
Sonuç olarak; ramazanı da diğer günler gibi güç savaşı olarak kullanmaktan vazgeçip, insan olduğunu hatırlamalı kendisinden başlayarak toplumda yok ettiği tüm değerlerin yeniden kazanılması için çalışmalıdır. Değerlerden kopardığı insanları tekrar insan değerler etrafında birleşmeye davet edebilirse, belki biraz ramazandan yararlanmış sayılır. Bu geçmişte işlediği zulümleri tecavüzleri kaldırmaz ama en azında ülke insanı dalga dalga zulmün kol gezdiği bir yönetim anlayışından kurtulur. Yapılan zulümlerin işlenen cinayetlerin dünya da bir karşılığının olması ahireti cezasını hafifletir, bunun olmasına kendisi izin verirse adaletin tecellisiyle ahiret yükünü hafifletebilir. Ahirette insanların şahadeti önemlidir, hiç olmazsa ramazanda tercihini dünyadan yana kullanmak yerine ahiretten yana kullanıp insanları yalanlarla kandırmaktan vazgeçmeli doğrularla herkesin hakkını teslim etmeyi seçmelidir. Yoksa her şeyin sahibi iken insanların ve dünyanın gözünde ülkenin tüm kaynaklarını gasp eden biri konumundan kurtulamaz. Zulmettiği hakkına tecavüz ettiği her insan bu dünya da hakkını alamazsa inandığı ahirette yakasına yapışacaktır.           

 

ShareTweet
Previous Post

Tutuklu AKP’li eski vekile tahliye

Next Post

Meral Akşener: Türkiye’nin ekonomisinin içine tükürdünüz

İLGİLİHABERLER

Emaneti koruma inceliği ve unutanların kirli dünyası
ANALİZ

Emaneti koruma inceliği ve unutanların kirli dünyası

May 5, 2025
5k
İdare lambası millet
ANALİZ

İdare lambası millet

May 2, 2025
5k
AKP ve Ayrıcalıklı Çanta
ANALİZ

AKP ve Ayrıcalıklı Çanta

April 29, 2025
5.1k
Büyük iddialarla ortaya çıktıktan sonra oyun ve oyuncağa takılıp kalanlar
ANALİZ

Büyük iddialarla ortaya çıktıktan sonra oyun ve oyuncağa takılıp kalanlar

April 30, 2025
5.1k
Mümine yakışır dayanma gücüyle engelleri aşma
ANALİZ

Mümine yakışır dayanma gücüyle engelleri aşma

April 21, 2025
5.1k
Sırrı Süreyya Önder’in bakışı ile arabesk siyasetimiz
ANALİZ

Sırrı Süreyya Önder’in bakışı ile arabesk siyasetimiz

April 18, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
ABD’de gözaltı merkezinde tutulan Rümeysa Öztürk serbest bırakıldı

ABD’de gözaltı merkezinde tutulan Rümeysa Öztürk serbest bırakıldı

May 9, 2025
5.1k
SONAR’ın VIP üyelerine gönderdiği anket sızdı

SONAR’ın VIP üyelerine gönderdiği anket sızdı

May 9, 2025
5.1k
Ekrem İmamoğlu’nun uluslararası X hesabı için de ‘erişime engel’ kararı

Ekrem İmamoğlu’nun uluslararası X hesabı için de ‘erişime engel’ kararı

May 9, 2025
5k
İlker Canikligil: Kuyruğumu kaptırdığım için politik içeriklere son veriyoruz

İlker Canikligil: Kuyruğumu kaptırdığım için politik içeriklere son veriyoruz

May 9, 2025
5.1k
Almanya sınırından ilk çevrilen Alparslan adlı Türk genci oldu

Almanya sınırından ilk çevrilen Alparslan adlı Türk genci oldu

May 9, 2025
5.1k
Cem Boyner: Bu ülkede akşam ya da sabah ne olacağını kestiremezsiniz

Cem Boyner: Bu ülkede akşam ya da sabah ne olacağını kestiremezsiniz

May 9, 2025
5k
Mısra Öz: Düşmediler yakamdan, benimle uğraştıkları kadar katillerle uğraşmadılar

Mısra Öz: Düşmediler yakamdan, benimle uğraştıkları kadar katillerle uğraşmadılar

May 9, 2025
5k
DEM Parti’den PKK’nın feshi açıklaması: “Barış ufkuna bir adım daha yaklaştık”

DEM Parti’den PKK’nın feshi açıklaması: “Barış ufkuna bir adım daha yaklaştık”

May 9, 2025
5k
Giresun’da bir lisede iki kadın öldürüldü

Giresun’da bir lisede iki kadın öldürüldü

May 9, 2025
5k
DEM Parti: Pervin Buldan kaza geçirdi, suikast değil

DEM Parti: Pervin Buldan kaza geçirdi, suikast değil

May 9, 2025
5.1k
1962’den beri kayıp olan kadın ‘sağ salim’ bulundu

1962’den beri kayıp olan kadın ‘sağ salim’ bulundu

May 9, 2025
5.2k
Ankara dahil 10 ile sağanak yağış uyarısı

18 il için sağanak yağış uyarısı

May 9, 2025
5k
“Sandalyedeki Emanet”in ilk gösterimi yapıldı: Türkiye’de yaşanan hak ihlallerini tiyatro oyunu ile sahneye taşındı

“Sandalyedeki Emanet”in ilk gösterimi yapıldı: Türkiye’de yaşanan hak ihlallerini tiyatro oyunu ile sahneye taşındı

May 8, 2025
5.1k
Berlin’de Sırrı Süreyya Önder’i anma programı

Berlin’de Sırrı Süreyya Önder’i anma programı

May 8, 2025
5k
Ankara’da kadın cinayeti: Kanser hastası erkek, eşini öldürüp intihar etti

Ankara’da kadın cinayeti: Kanser hastası erkek, eşini öldürüp intihar etti

May 8, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.