Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

AKP, çocukları cezalandırıyor

by aktifhabercom
December 3, 2020
AKP, çocukları cezalandırıyor
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

AKP rejiminin ‘istiklal mahkemeleri’ sulh ceza hakimlikleri ile militan partililerin atandığı ağır cezaların verdiği keyfi tutuklama kararları bir nesli heba ediyor.

Tr724’ten ilker Doğan’ın haberine göre Anayasa’yı da, kanunları da umursamayan savcı ve hakimler nedeniyle yaşları 3 ila 15 arasında değişen binlerce aile bütünlüğünden mahrum halde büyüyor. Ülkeyi muhalifler için yaşanmaz hale getiren AKP Türkiye’sinde hem annesi hem de babası tutuklu yüzlerce çocuk var. Çocukların çoğunun psikolojisi bozulmuş durumda. Birçoğu ilaç kullanıyor. 

4 YAŞINDAKİ KIZIMI 8 AYDIR GÖRMÜYORUM!


Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

AK Parti neden hayal kırıklığı yarattı ve buna rağmen neden hâlâ ayakta?

AK Parti neden hayal kırıklığı yarattı ve buna rağmen neden hâlâ ayakta?

January 17, 2026
5.1k
Bir darbe ve askıya alınan mantık: Safsata

Bir darbe ve askıya alınan mantık: Safsata

January 14, 2026
5k

Anayasa ile güvence altına alınan ‘aile birliği’ bizzat iktidar eliyle yok ediliyor. Burak (9), Elif (5) ve Tarık’ın (2) annesi Özlem Demirtaş ile babaları Mehmet Demirtaş’ın geçtiğimiz ay tutuklandıkları ortaya çıktı geçen hafta. Demirtaş ailesi yalnız değil! Onlar gibi yüzlerce aile var. Öğretmen Murat ve eşi Diler Özonur da tutuklu. Çocukları Enes (5), Mesut (7) ve 10 yaşındaki Tarık, 66 yaşındaki anneanneye emanet. Eşi de tutuklu olan Pembe Kaya, 4 yaşındaki kızını 8 aydır görmediğini anlatıyor. 

İhraç Hakim Kemal Karanfil, sorunun hakim ve savcılar ın mevzuat yerine kırmızı kitap veya merdiven altı kriterlerle vatandaşın suç teşkil etmeyen fiilleri hakkında tutuklama ve mahkumiyet kararı vermeleri’ olduğunu söylüyor. 

Hizmet Hareketi’ne yönelik yürütülen siyasi davalardaki keyfi ve hukuksuz tutuklamalar Türkiye’de en fazla çocukları vurdu. AKP rejiminin Türkiyesi’nde hem annesi hem babası tutuklu yüzlerce çocuk var. Yaşları 3 ile 15 arasında değişen binlerce çocuk bir anda hem annesiz hem de babasız kaldı. Çocukların çoğunun psikolojisi bozulmuş durumda. 7-8 yaşlarında ilaç alan çocuklar var. Aileler bizzat iktidarın hakim ve savcıları eliyle paramparça ediliyor. 

Aile birliğinin korunması ilkesi, sosyal ve ekonomik hak ve ödevlerin en önemlilerinden biri olarak tanımlanıyor. Bu önemine binaen Anayasanın 41. maddesi, devlete, aile birliğini korumak, huzur ve refahını sağlamak ve bu konuda gereken tedbirleri almak konusunda bir yükümlülük getiriyor. Aynı maddenin ek fırkasında ‘Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır’ deniliyor. Ancak Anayasa ile güvence altına alınan ‘aile birliği’ bizzat iktidar eliyle yok ediliyor.

YÜZLERCE ÇOCUK HEM ANNESİZ HEM BABASIZ 

Anne ve babası tutuklanan çocuklara geçtiğimiz ay Burak (9), Elif (5) ve Tarık (2) da eklendi. Türkiye, üç kardeşin hem annesiz hem de babasız kaldığını geçtiğimiz hafta öğrendi. Öğretmen Mehmet Demirtaş ve eşi Özlem Demirtaş tutuklandı. Ailenin, en küçük çocukları Tarık için ‘tutuklanma’ korkusuyla kimlik bile çıkaramadıkları öğrenildi. Üç küçük çocuk şimdi hasta babaannelerinde. Tarık ve Elif’in anneleri için sürekli ağladığı belirtiliyor.

ENES, MESUT VE TARIK ANNEANNEYE EMANET

Eşiyle birlikte tutuklanan yüzlerce anne var. Tıpkı KHK’lı matematik öğretmeni Dilek öğretmen gibi. 28 Mayıs 2020’de tutuklanmıştı Dilek öğretmen. Eşi Murat Özonur ise 15 Temmuz’dan sonra ihraç edilip 12 Şubat 2017’de cezaevine konulmuştu. Şimdilerde 66 yaşındaki anneanne emanet edilen Enes (5), Mesut (7) ve 10 yaşındaki Tarık’ın babaları Manisa T Tipi’nde, anneleri ise Manisa E Tipi’nde yatıyor.

BİRİ HASTA İKİ ÇOCUĞA BABAANNE BAKMAK ZORUNDA

Baba Zekeriya Çelik, 38 aydır Eskişehir Cezaevi’nde tutukluydu. Biri down sendromlu iki evladına anne Özlem Sarıçelik bakıyordu. 2 Eylül’de o da tutuklanınca, 8 yaşındaki hasta Elif Sinem ve kardeşi 5 yaşındaki Yahya Süleyman yaşlı babaanneye emanet edildi. Çocuklar her gece “Annemiz nerede?” diye ağlıyor. 

8 AYDIR KIZIMI GÖREMİYORUM

Evladından koparılan bir anne İnsan Hakları Savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu’na şöyle yazmıştı geçen ay: “Eşim de tutuklu. 4 yaşındaki kızımı 8 aydır görmüyorum. Bir anne evladından koparılmaya çalışılıyor, evladımı çok özledim. En ağır adli kontrol tedbirlerine razıyım.” Notu gönderen Pembe Kaya. Bünyan Cezaevi’nde tutuklu… 

HAKİM VE SAVCILAR GÖREVİ KÖTÜYE KULLANIYOR

İhraç hakim Kemal Karanfil, tutuklama kararlarının ‘keyfi’ alındığını anlatıyor. Karanfil, “Anne babanın birlikte tutuklanması mevzuatımızda çok istisnai durumlar için düzenlenmiştir. Ancak asıl sorun hakim ve savcıların mevzuat yerine kırmızı kitap veya merdiven altı kriterlerle vatandaşın suç teşkil etmeyen fiilleri hakkında tutuklama ve mahkumiyet kararı vermeleridir. Kısaca vatandaşın özgürlüklerini koruması gereken hakim ve savcılar, bizzat hakları tehdit eden sıfatını üstlenmiş durumdalar. Görevlerini kötüye kullanıyorlar. Askere bile 2 kardeş birlikte alınmaz iken bu zalim hakim ve savcılar, suç olmayan fiillerden dolayı anne ve babayı birlikte tutuklamaktalar,” diyor. 

İhraç Hakim Ramazan Faruk Güzel, aksi yöndeki yasaya rağmen hamile ve bebekli annelerin tutuklanmaya devam edildiğini söylüyor. Aile hayatına saygının bizzat mahkemeler eliyle ihlal edildiğini anlatan Güzel, şunları söylüyor: “Son infaz yasasındaki değişiklikle hamile kadınların çocuk 1,5 yaşa gelene kadar tutuklanmaması maddesi eklenmişti ama yasaya rağmen hamile kadınlar tutuklanmaya devam ediyor. 

Görüldüğü gibi, infaz yasasından önce çocuk 6 aylık olana kadar infaz ertelemesi verilmesi gerekirken, yeni düzenleme ile hamilelik ve 1.5 yaşa kadar olan dönem için tutukluluk da dahil cezaevine girmemesi, adli kontrol alıp çocuk 1,5 yaşına gelene kadar annenin cezaevi dışında olması gerekir… Hamile tutuklulara ilişkin durumun son yasayla birlikte netleşmesine rağmen keyfi uygulamaların devam etmekte olduğunu duyuyoruz.

Daha bu en temel yasalar bile uygulanmazken hem annesi hem de babası tutuklandığı için ortada kalan çocukların haklarını korumak, çocuğun aile birliği içinde sağlıklı gelişimi için hiçbir somut adım atılmamaktadır.

AİLE BİRLİĞİ KORUNMAK ZORUNDA

Halbuki AİHM ve (Türkiye’nin de imza atmış olduğu) BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’de “aile birliğinin korunması ve de aile hayatına saygı hakkı, “çocuğun üstün yararı” hususları düzenlenmiştir. AİHM de çocuğun yüksek menfaati için aile birlikteliğinin korunmasına dair birçok içtihatlarda bulunmuştur. Bunlardan birkaçı: Hokkanen/ Finlandiya, Glaser/ Birleşik Krallık, Bayrami/ Arnavutluk gibi… Bu içtihatlarla AİHM, ebeveynler kaynaklı problemlerde dahi devletin çocuk yararına pozitif ayrımcılık yapması gerektiğinin altını çizmektedir!

ANAYASA İHLAL EDİLİYOR

Meselenin özüne gelelim; Anayasa’nın “Ailenin korunması ve çocuk hakları” kenar başlıklı 41. Maddesinde çocuğun her türlü korunmasının devletin başlıca görevi olduğu ve devletin “koruyucu” olduğu vurgulanmakta…

Anayasa’nın 20. Ve 41. Maddeleri ebeveynlerin çocuğu ile bütünlüğünün sağlanması gerektiğinin altı çiziliyor!.. Bu konudaki içtihatları ve doktriner tartışmaları buraya taşıyarak konuyu uzatmak istemiyorum ama şunu söylemeden geçemeyeceğim. Devletin Anayasasını rafa kaldırmış ve vatandaşının en temel anayasal haklarını dahi suç unsuru saymış bir iktidar ve rejimin ve de onların uzantıları yargılarının çocukların ve neslin korunmasına dair bu en temel düzenlemeleri dahi dikkate aldıklarını sanmıyorum. Ama hatırlatmak istedim; ulusal ve uluslararası yasalar böyle diyor. Biz de diyelim; Ebeveynleri çocuklarından ayırmayınız, siyasi garezlerle hem anne hem de babayı içeri alarak çocukları ortada bırakmayınız. Aile bütünlüğüne, aile birliğine saygı ilkesine lütfen saygı duyunuz. Hem yasa hem de insanlık gereği.”

ShareTweet
Previous Post

Bakanı Koca, koronavirüs aşısının ilk kimlere uygulanacağını açıkladı

Next Post

Siirt’te korkutan deprem! Çevre illerden hissedildi

İLGİLİHABERLER

AK Parti neden hayal kırıklığı yarattı ve buna rağmen neden hâlâ ayakta?
ANALİZ

AK Parti neden hayal kırıklığı yarattı ve buna rağmen neden hâlâ ayakta?

January 17, 2026
5.1k
Bir darbe ve askıya alınan mantık: Safsata
ANALİZ

Bir darbe ve askıya alınan mantık: Safsata

January 14, 2026
5k
Zaferle büyüyen yenilgi
ANALİZ

Zaferle büyüyen yenilgi

January 13, 2026
5.1k
Fıtratı reddedenler dünyayı yaşanmaz hale getiriyor
ANALİZ

Fıtratı reddedenler dünyayı yaşanmaz hale getiriyor

January 12, 2026
5k
İslam hukuk nazariyeleri bağlamında 15 Temmuzun yükü: Bugün karşı karşıya olduğumuz problem, güvenlik ile adalet arasında yapılmış bir tercih değil; adaletin, güvenlik adına feda edilmesidir
ANALİZ

İslam hukuk nazariyeleri bağlamında 15 Temmuzun yükü: Bugün karşı karşıya olduğumuz problem, güvenlik ile adalet arasında yapılmış bir tercih değil; adaletin, güvenlik adına feda edilmesidir

January 12, 2026
5k
Bazen en büyük etki, en gürültüsüz yerden gelir
ANALİZ

Bazen en büyük etki, en gürültüsüz yerden gelir

January 6, 2026
5.1k
Daha Fazla Haber
Dünya Fenerbahçe’nin yıldızını konuşuyor: Dakikalarca ağladı, zor sakinleştirildi

Dünya Fenerbahçe’nin yıldızını konuşuyor: Dakikalarca ağladı, zor sakinleştirildi

January 19, 2026
5.1k
Eleştirilerin odağındaki Prof. Dr. Orhan Şen bu defa isyan etti: “Gördünüz mü İstanbul’da ne olduğunu?”

Eleştirilerin odağındaki Prof. Dr. Orhan Şen bu defa isyan etti: “Gördünüz mü İstanbul’da ne olduğunu?”

January 19, 2026
5.1k
Bulaşıkçılık yapıp 4 vardiyada çalışıyordu: Sistemin açığını bulup milyar dolarlık şirket kurdu

Bulaşıkçılık yapıp 4 vardiyada çalışıyordu: Sistemin açığını bulup milyar dolarlık şirket kurdu

January 19, 2026
5.1k
Bakanlık ofisinde alkol stoklayıp striptiz kulübüne gitmişler

Bakanlık ofisinde alkol stoklayıp striptiz kulübüne gitmişler

January 19, 2026
5.1k
Kale arkasında savaş verdi: Bir dakika bile oynamadan kupanın kaderini belirledi

Kale arkasında savaş verdi: Bir dakika bile oynamadan kupanın kaderini belirledi

January 19, 2026
5.1k
Ankara’nın tanınan iş insanıydı: 1 milyarlık miras oyunu bozuldu

Ankara’nın tanınan iş insanıydı: 1 milyarlık miras oyunu bozuldu

January 19, 2026
5.1k
Mazlum Abdi, ateşkes kararı sonrası konuştu: Şam’a gidiyoruz, kazanımlarımızı korumak için elimizden geleni yapacağız

Mazlum Abdi, ateşkes kararı sonrası konuştu: Şam’a gidiyoruz, kazanımlarımızı korumak için elimizden geleni yapacağız

January 19, 2026
5k
“Sahte unvan” kullandığı anlaşılan psikolog ve sunucu Esra Ezmeci’ye hapis cezası

“Sahte unvan” kullandığı anlaşılan psikolog ve sunucu Esra Ezmeci’ye hapis cezası

January 19, 2026
5.1k
ABD Başkanı Donald Trump, Putin’i Gazze Barış Kurulu’na davet etti

ABD Başkanı Donald Trump, Putin’i Gazze Barış Kurulu’na davet etti

January 19, 2026
5k
Murat Çalık krizi: Farklı hastaneye nakledildi, tedaviyi reddetti

Murat Çalık krizi: Farklı hastaneye nakledildi, tedaviyi reddetti

January 19, 2026
5k
Araplar, Burak Özçivit’i kara listeye aldı

Araplar, Burak Özçivit’i kara listeye aldı

January 19, 2026
5.1k
3 kıtaya tur düzenleyen turizm devi iflas etti: Uçuş rezervasyonları iptal edildi, para iadesi yapılmayacak

3 kıtaya tur düzenleyen turizm devi iflas etti: Uçuş rezervasyonları iptal edildi, para iadesi yapılmayacak

January 19, 2026
5.1k
HRANA: İran’daki olaylarda ölenlerin sayısı 3 bin 919’a çıktı

HRANA: İran’daki olaylarda ölenlerin sayısı 3 bin 919’a çıktı

January 19, 2026
5k
Trump, Somali asıllı Temsilciler Meclisi üyesi Omar’ın ülkesine gönderilmesi gerektiğini belirtti

Trump, Somali asıllı Temsilciler Meclisi üyesi Omar’ın ülkesine gönderilmesi gerektiğini belirtti

January 19, 2026
5.1k
İstanbul’da motokuryelerin ve ağır taşıtların trafiğe çıkışı yasaklandı

İstanbul’da motokuryelerin ve ağır taşıtların trafiğe çıkışı yasaklandı

January 19, 2026
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.