Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Adem Yavuz Arslan yazdı: Gürak, 15 Temmuz öncesi Kızılay’da keşif istemiş

by aktifhabercom
August 6, 2020
Adem Yavuz Arslan yazdı: Gürak, 15 Temmuz öncesi Kızılay’da keşif istemiş
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

’15 Temmuz’da 4. Kolordu ve aynı zamanda Ankara Garnizon Komutanı olan Metin Gürak o gece kurulan kumpasın en kritik isimlerinden birisiydi.’

Gazeteci Adem Yavuz Arslan’ın Tr724’te yayınlanan analizi şöyle:

Gürak, 15 Temmuz öncesi Kızılay’da keşif istemiş

Bugün Türk medyasında neredeyse hiç yapılmasa da ‘fikr-i takip’ gazeteciliğin olmazsa olmazıdır.


Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Maddi ve Manevi Tekamülün Vazgeçilmez ikilisi: Tehzîb ve Tezhib

Maddi ve Manevi Tekamülün Vazgeçilmez ikilisi: Tehzîb ve Tezhib

May 10, 2025
5k
Emaneti koruma inceliği ve unutanların kirli dünyası

Emaneti koruma inceliği ve unutanların kirli dünyası

May 5, 2025
5k

Bende bu yazıda bir önceki yazımın ‘fikr-i takibi’ni yapacağım.

Kısaca özetlemem gerekirse “15 Temmuz’dan 2020 YAŞ’ına uzanan yol” başlıklı yazımda 2020 Yüksek Askeri Şurası’nın genel bir değerlendirmesini yaparken özellikle de Orgeneralliğe terfi ettirilen Metin Gürak’a geniş bir parantez açmıştım.

15 Temmuz’da 4. Kolordu ve aynı zamanda Ankara Garnizon Komutanı olan Metin Gürak o gece kurulan kumpasın en kritik isimlerinden birisiydi.

GÜRAK’IN TARİHİ ‘UNUTKANLIĞI’

Erdoğan rejiminin ‘Resmi 15 Temmuz söylemi’ne göre Metin Gürak dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın araması üzerine akşam 18.15’te birliğinden çıkıp Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Kara Havacılık Okulu’na gitti.

Akar’ın “Etimesgut’tan tank çıkmasın” talimatını ilgililere ileten Gürak, Kara Havacılık Okulu’nda geçirdiği 1,5 saatlik zaman diliminde pist başında uçuşa hazır bekleyen helikopterleri görse de ‘burada anormal bir durum yok’ diye rapor etti.

Sonrasında evine giderken ani bir kararla dönüp Genelkurmay’a gitti.

Kapıdaki görevlinin ‘terör saldırısı var, yaklaşmayın’ uyarısına rağmen içeri girmeye çalışıp adeta ‘kendini rehin aldırttı’.

Oysa ki yapması gereken başka birliklere ulaştırdığı emri kendi sorumluluğunda olan birliklere doğrudan vermekti.

Nedense Metin Gürak Etimesgut’a tank çıkmasın diye giderken kendi birliğine ‘kimse kışladan çıkmayacak’ emrini vermeyi akıl edemiyor.

Dahası 4.Kolorduya bağlı birliklere de herhangi bir emir vermiyor.

Mesela 28.Mekanize Tugayı, Kayseri Talas’ta konuşlu hava indirme tugayı ve Bolu’da konuşlu 2.Dağ Komando Tugayı ve Polatlı’da konuşlu 58.Topçu Tugay’ına bir emir vermiyor.

Bu birlikler de sokağa çıkıyor.

Aslına bakılırsa 15 Temmuz’un en kritik hamlelerinden birisini Metin Gürak yapıyor. Açıkçası darbe imajının verilmesi için lazım olan tank görüntüsü için ‘yol veriyor’.

Bu durum kurgunun parçası olduğunuzu gösterir. Aksi halde bırakın terfi etmeyi, hemen o akşam tutuklanırdınız.

Gerçi 15 Temmuz akşamı ne yaptığınızın, nerede olduğunuzun hiçbir önemi yok. Çünkü tasfiye ve tutuklamalar 15 Temmuz’dan iki ay önce tamamlanan fişleme dosyalarına göre yapıldı.

GERÇEK MERMİLİ TATBİKATLAR NEDEN SIKLAŞTI?

Gürak ile ilgili aynı yazıda bugüne kadar hiç gündeme gelmeyen bir  detayı daha anlatmıştım.

web

Ankara 20.Ağır Ceza Mahkemesi tutanaklarına göre Metin Gürak 15 Temmuz’a giden süreçte kritik bir hamle yapmış.

Önceleri adı Emasya olan daha sonra KOKTOD (Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme) olarak değiştirilen tatbikatlara ağırlık vermiş.

Öyle ki bu tatbikatların icrasını bizzat takip ederken 15 Temmuz öncesi son hafta gerçek mermilerle tatbikat yaptırmış.

Metin Gürak KOKTOD tatbikatını sıklıkla yaptırıp son hafta da gerçek mermiler aldırınca emrindeki birlikler zihinsel olarak sokağa çıkmaya hazır hale getirildi.

Nitekim 20.Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan yüzlerce asker acil durum çağrısı yapılınca sorgulamadan kışlaya koştuklarını, teçhizat ve mühimmat yüklendiklerini anlattı.

O gün göreve çağrılan ve Sıhhiye’ye ulaşıncaya kadar ‘Genelkurmay’a terör saldırısı’ olduğunu sanan askerlerin tamamı müebbet hapis cezası aldı.

Gelelim olayın ‘fikr-i takip’ boyutuna.

O akşam olayları birinci elden yaşayan kurmay bir subaya ulaştım. İsmi ve rütbesi bende saklı kalmak kaydıyla anlattıklarını aktaracağım.

DARBEDEN ÖNCE ASKERİ KIZILAY’A ÇIKARMAK İSTEMİŞ 

Çünkü ‘birinci el tecrübeler’ TSK’nın içine çekildiği tuzağı daha iyi gösteriyor.

Söz konusu kurmay subay 4.Kolordu Karargahı’nda görevli ve pozisyonu itibariyle Metin Gürak ile yolu neredeyse günlük kesişiyor.

Bir önceki yazıda anlattığım KOKTOD olayına dair yeni detaylar öğrendim. Metin Gürak’ın bizzat talimat verdiği tatbikatlar her 3 ayda bir hafta olacak şekilde plana konmuş.

Normalde tugay komutanı ve alt seviye subayların takip etmesi gereken hazırlıkları Metin Gürak bizzat takip etmiş. Hatta kendisine yapılan bir sunum sonrası “ben daha detaylı plan istiyorum” diye çıkışmış.

Olayları birinci elden yaşayan subayın anlattıklarına göre Metin Gürak toplantıda “olay yeri keşfi yaptınız mı?” diye soruyor.

Bu soru toplantı salonunda bir an için şaşkınlığa neden oluyor ; “KOKTOD özetle şöyle bir şey; olağanüstü olaylar olacak, valiler polisle güvenliği sağlayamayınca askerleri çağıracak. Olayın çerçevesi bundan ibaret olmasına rağmen Gürak işi gücü bıraktı bu konuya yoğunlaştı. Hatta bizden olay yeri keşfi istedi. Hepimiz şoktayız çünkü olay yeri keşfi dediğiniz olay şöyle bir şey. Bir grup asker, askeri araçla Kızılay Meydanı’na gidecek orada inceleme yapacak. Bizden bunu istedi. Tugay komutanlarının böyle bir görüntünün spekülasyonlara yol açacağı uyarıları üzerine keşif konusu kapandı”

Olay yeri keşfi konusunda geri adım adan Gürak aynı toplantıda ilginç bir talepte daha bulunuyor;  “Cumartesi günü tatbikat yapın ve bana rapor verin dedi. Bu tip tatbikatlara bir süredir önem verildiği için kolordu içinde arama zincirleri oluşturulmuştu. Alarm verilince herkes en kısa sürede kışlaya ulaşıp teçhizatlarını alıyor ve aracın başında göreve hazır bekliyor. Bu tatbikat 15 Temmuz öncesi gerçek mermiyle yapıldı”

Metin Gürak tatbikatları bizzat denetlerken taburlardan birinin hazırlıklarını beğenmediği için tekrar ettiriyor.

Bu anlattıklarımın önemi şurada; terör saldırıları nedeniyle herkes zaten diken üstünde. Toplumsal olayların çıkması, kargaşanın büyümesi senaryoları yazılıp çiziliyor. Üstüne komutan tatbikatları çok önemseyip bizzat takip ediyor, teamül dışına çıkıp gerçek mermiyle hazırlık yaptırıyor.

Rütbesi ne olursa olsun, bunları yaşayan asker zaten kurulmuş. 15 Temmuz akşamı çağrı gelince hepsi kışlasına koşup techizatını alarak araçlara biniyor.

Nitekim o geceye dair uzun uzun konuştuğum kurmay subay da bu şartlanmışlıkla tuzağa düşmüş. Kışladan aranınca ne olduğunu bile sorgulamadan birliğine gidiyor.

O TELEFONA BAKMASAYDI!

Bu andan itibaren yaşadıkları çok iyi kurgulanmış bir tuzağa çekildiklerini teyit eder türden;

“Kimse ne olduğunu, ne yapacağını bilmiyordu. Çağrıldık ama ne yapacaktık? Kolordu komutanı kayıp, tugay komutanı ortada yok ve başka birliklerden 30’a yakın kurmay subay Harp Okulu’ndan aranıp 28.Mekanize’ye gidin talimatı gereği bizim birliğe gelmiş. Onlar da neden buraya yönlendirildiklerini bilmiyorlar. Zaten sabaha kadar oturdular, bir şeye karışmadılar ve ertesi sabah hepsi tutuklandı.”

Herhangi bir faaliyete katılmasalarda o akşam kışlada oldukları gerekçesiyle ‘darbeci’ damgası yemişler.

Benim konuştuğum kurmay subayın durumu da aynı.

Öyle ki savcı bile herhangi bir suçlamada bulunamamış. Karargahta bulunmasını yeterli görmüş. 4 cümlelik suçlamanın 3 cümlesi de zaten bağlı bulunduğu tugayın kendi soruşturmasından alıntı şeklinde.

28.Mekanize Tugay’ının kendi iç soruşturmasında bile hiç kimse ‘darbeye destek verdi, işbirliği yaptı” demese de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almaktan kurtulamamış.

Yani bir telefon hayatını alt üst etmiş. Eğer telefonuna bakmasa ya da telefonunun şarjı bitmiş olsaydı kendisi için tablo çok farklı olabilirmiş.

Söz konusu kurmay subay tuzağa düşürülmelerinde Metin Gürak’ın 15 Temmuz öncesi yoğun bir şekilde yaptırdığı tatbikatların etkisinin büyük olduğunu söylüyor.

GÜRAK’IN GAYRİRESMİ TOPLANTILARI 

Metin Gürak’ın bir başka mesai arkadaşı da 15 Temmuz sonrasında yaşananlara dair ilginç detaylar anlattı.

15 Temmuz’dan aylar sonra açığa alınıp ihraç edilen kurmay subayın anlattıklarına göre Metin Gürak o dönem korgeneral olmasına rağmen Genelkurmay Karargahı’nda yapılan YAŞ hazırlık toplantılarına katılmış.

Fakat burada yapılan toplantılar resmi YAŞ hazırlık toplantıları değil.

Kimlerin tasfiye edileceğinin belirlendiği gayri resmi toplantılar. O dönem Korgeneral rütbesinde olmasına  rağmen bu toplantılara katılıyor olması Gürak’ın 15 Temmuz’daki rolüne dair bir fikir veriyor.

Zaten sonrasında da terfi aldı hatta Erdoğan ailesi çok için önemli olan Libya meselesinde görevlendirildi.

O akşam birliğinden hiç tank çıkmayan Korg. Metin İyidil tutuklanıp müebbetle yargılanırken bağlı birliklerden askerlerin sokaklara çıktığı Metin Gürak terfi üstüne terfi aldı.

Görmek isteyenler için bu durum çok şey anlatıyor.

Kaynak: Tr724

 

ShareTweet
Previous Post

Bilim Kurulu Üyesinden endişe veren açıklama: Rakamlar 1500’e çıkabilir!

Next Post

Harun Tokak yazdı: Beni gurbet yağmurlarında yıkasınlar

İLGİLİHABERLER

Maddi ve Manevi Tekamülün Vazgeçilmez ikilisi: Tehzîb ve Tezhib
ANALİZ

Maddi ve Manevi Tekamülün Vazgeçilmez ikilisi: Tehzîb ve Tezhib

May 10, 2025
5k
Emaneti koruma inceliği ve unutanların kirli dünyası
ANALİZ

Emaneti koruma inceliği ve unutanların kirli dünyası

May 5, 2025
5k
İdare lambası millet
ANALİZ

İdare lambası millet

May 2, 2025
5k
AKP ve Ayrıcalıklı Çanta
ANALİZ

AKP ve Ayrıcalıklı Çanta

April 29, 2025
5.1k
Büyük iddialarla ortaya çıktıktan sonra oyun ve oyuncağa takılıp kalanlar
ANALİZ

Büyük iddialarla ortaya çıktıktan sonra oyun ve oyuncağa takılıp kalanlar

April 30, 2025
5.1k
Mümine yakışır dayanma gücüyle engelleri aşma
ANALİZ

Mümine yakışır dayanma gücüyle engelleri aşma

April 21, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
Erol Eğrek soruşturması: 6 şüpheli hakkında tutuklama istemi

Erol Eğrek soruşturması: 6 şüpheli hakkında tutuklama istemi

May 10, 2025
5k
Süper Lig’e yükselen ikinci takım Gençlerbirliği

Süper Lig’e yükselen ikinci takım Gençlerbirliği

May 10, 2025
5k
Beylikdüzü’nde metrobüs kazası: Bir ölü 20 yaralı

Beylikdüzü’nde metrobüs kazası: Bir ölü 20 yaralı

May 10, 2025
5k
Çanakkale’de trafik kazası: 8 ölü

Çanakkale’de trafik kazası: 8 ölü

May 10, 2025
5k
Barbaros Şansal gözaltına alındı

Barbaros Şansal gözaltına alındı

May 10, 2025
5.1k
Ankara’da bugün ve yarın bazı yollar trafiğe kapatılacak

Ankara’da bugün ve yarın bazı yollar trafiğe kapatılacak

May 10, 2025
5k
23 il için fırtına ve sağanak uyarısı

23 il için fırtına ve sağanak uyarısı

May 10, 2025
5k
İki ülkeye yeni büyükelçi atandı

İki ülkeye yeni büyükelçi atandı

May 10, 2025
5k
Giresun’da bir lisede iki kız kardeşi öldüren zanlı tutuklandı

Giresun’da bir lisede iki kız kardeşi öldüren zanlı tutuklandı

May 10, 2025
5k
ABD’de gözaltı merkezinde tutulan Rümeysa Öztürk serbest bırakıldı

ABD’de gözaltı merkezinde tutulan Rümeysa Öztürk serbest bırakıldı

May 9, 2025
5.1k
SONAR’ın VIP üyelerine gönderdiği anket sızdı

SONAR’ın VIP üyelerine gönderdiği anket sızdı

May 9, 2025
5.1k
Ekrem İmamoğlu’nun uluslararası X hesabı için de ‘erişime engel’ kararı

Ekrem İmamoğlu’nun uluslararası X hesabı için de ‘erişime engel’ kararı

May 9, 2025
5k
İlker Canikligil: Kuyruğumu kaptırdığım için politik içeriklere son veriyoruz

İlker Canikligil: Kuyruğumu kaptırdığım için politik içeriklere son veriyoruz

May 9, 2025
5.1k
Almanya sınırından ilk çevrilen Alparslan adlı Türk genci oldu

Almanya sınırından ilk çevrilen Alparslan adlı Türk genci oldu

May 9, 2025
5.2k
Cem Boyner: Bu ülkede akşam ya da sabah ne olacağını kestiremezsiniz

Cem Boyner: Bu ülkede akşam ya da sabah ne olacağını kestiremezsiniz

May 9, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.