2011 yılında ateş alan kıvılcımla bir iç savaşa sürüklenen ve yedi yıldır bu savaşın pençesinde kıvranan Suriye’de, olayların başlangıç yeri olarak kabul edilen İdlib’le gerilen bölge, bir kez daha sıcak günler yaşıyor.
Rusya ve ABD’nin soğuk savaş yürüttüğü bölgede, Fırat’ın doğusu da kritik yerlerden.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Fırat’ın doğusundaki toprakları devlet kurmak amacıyla kullanmaya çalıştığı iddiasını öne sürerken ABD’den Fırat’ın doğusundaki Hacin’e operasyon geldi. Uçakların Hacin’e karadan harekat düzenleyen DSG’ye hava desteği sağladığı kaydediliyor.
Suriye haber ajansı SANA, yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde koalisyon güçlerinin, Deyr ez Zor’dan 110 kilometre mesafede yer alan Hacin kentinin birkaç mahallesine düzenlediği bombardımanda beyaz fosfor mühimmatı kullandığını ileri sürdü.
Türkiye ABD’nin Fırat’ın doğusunda SDG ile yaptığı işbirliğine sert tepki gösterirken, Fırat’ın batısındaki Menbiç’te ise ABD ile birlikte hareket etmeyi sürdürüyor. TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından Münbiç’te gelecek dönemde icrası planlanan müşterek devriye faaliyetlerine yönelik yürütülen ortak eğitimleri sürerken TSK o eğitimlerden fotoğrafları sosyal medyada paylaştı. Fotoğrafta ABD’li askerlerin Antep’te eğitildiği görülüyor.
ABD, doğu Suriye’de Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) silah, araç ve teknik ekipman desteğini sürdürüyor.
BirGün’ün aktardığına göre Fransız medyasına konuşan Lavrov, şunları söyledi:
“İdlib’in Suriye’deki son sorunlu bölge değil. Orada Fırat’ın doğusunda, kesinlikle kabul edilemeyecek şeylerin olup bittiği muazzam büyüklükte topraklar var. ABD bu toprakları Suriyeli müttefikleri, başta Kürtler üzerinden orada bir sözde devlet kurmak amacıyla kullanmaya çalışıyor. Bu topraklarda, ABD kesinlikle yasal olmayan yollardan bir sözde devlet kurmaya ve orada kendi himayesindeki kişiler için normal yaşam şartları oluşturmak için her şeyi yapıyor.”
ABD’nin bu topraklarda bir tür yeni devletin prototipini oluşturacak bir alan kurmaya çalıştığını ya da bunun ‘Irak Kürt yönetimiyle tekrar tehlikeli bir oyun olacağını’ söyleyen Lavrov, “ABD’nin bu bölgedeki durumu, hiç kimsenin rahatlayamaması için sıcak tutmaya çalıştıkları olasılığını dışlamıyorum. Böylesine bulanık sularda elbette ki istedikleri balığı tutmak çok daha kolay. Bu tür şeyler asla iyi sonuçlar getirmez” görüşünü savunuyor.
Lavrov, İdlib’de silahlardan arındırılmış bölge kurma anlaşmasının geçici olduğunu, çatışmanınsa ancak Suriye halkının ülkenin genelinde iktidarı yeniden kazanmasıyla sona erebileceğini vurguluyor.
Demokratik Suriye Güçleri’ne verdiği silah, araç ve teknik ekipman desteğini sürdüren ABD’nin son bir haftada silah, zırhlı araç ve mühimmattan oluşan en az 300 TIR’ı daha DSG günderdiği iddia ediliyor. Konvoyun, YPG kontrolündeki Kamışlo’ya ulaştığı da gelen iddialar arasında.