2019, Türkiye’nin dış politik ilişkileri açısından da zorlu bir yıl olacak. Sadece Arap dünyası ile değil, Batı dünyası ile de halledilmesi meşakkatli sorunlar Ankara’nın gündemini hayli meşgul edecek.
Almanya ile ilişkilerdeki pürüzler de bunlardan biri.
DW Türkçe’den Değer Akal’ın haberine göre, 2019’da Türkiye-Almanya ilişkileri için zorlu bir yıl olacak.
Habere göre, Ankara’nın Berlin’den beklentisi hızlı bir normalleşme süreci. Oysa Berlin de Ankara’dan temel hak ve özgürlükler üzerindeki baskının sonlandırılmasını, tutuklu Alman vatandaşlarının serbest bırakılmasını bekliyor.
Türkiye’deki iyimser havanın Berlin’de pek de karşılığı olmadığı belirtilirken, Türk siyasetçilerin geçmişte kullandığı, ‘Nazi artığı’ gibi ithamlar Berlin yönetimi tarafından unutulmuş değil.
Siyaset bilimci Yaşar Aydın’a göre, Almanya’daki bu kırgınlığın giderilmesi hayli zaman alacak.
İkili ilişkilerin rayına oturmasını engelleyen bir diğer mesele ise, Türkiye’de hukuk ve demokrasi alanlarında yaşanan gerileme. Türkiye’de tutuklu bulunan beş Alman vatandaşı ise sorunu daha da kötüleştiriyor.
Berlin’in dikkat kesildiği bir başka konu ise hukukun üstünlüğü ilkesinin restore edilmesi gerekliliği.
Aydın’a göre, Almanya-Türkiye ilişkilerinin geleceği konusunda “hukuk devleti” alanındaki gelişmeler kilit önem taşıyor.
Almanya’nın kendi iç siyasi dinamikleri de bu tabloyu kötüleştiren etmenlerden biri.
Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin (ECFR) Berlin Direktörü Josef Janning, DW Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede, gelecek yıl Almanya’nın daha çok içe döneceğini söylüyor. 2019 yılında Almanya kamuoyunda tartışmaların koalisyon hükümetinin ayakta tutulmasına, siyasi ve ekonomik istikrarın korunmasına, sağcı popülist AfD’nin yükselişinin önlenebilmesine odaklanacağına işaret eden Janning, “Türkiye’ye ilginin çok daha sınırlı olmasını, büyük ölçüde radar dışında kalmasını bekliyorum” diyor.