Milli Eğitim Bakanlığı, pandemi sürecinde resmen sınıfta kaldı. Normal şartlarda 4 Ocak tarihinde başlayacağı duyurulan yüz yüze sınavlar için son dakika kararı alan Bakanlık, bu dönem için yüz yüze sınav olmayacağını duyurdu.
Tr724’ten İlker Doğan’ın haberine göre Yüzyüze sınav kararına eğitim sendikaları ve veliler karşı çıkmış ancak buna rağmen Bakanlık geri adım atmamıştı. 27 Eylül’de yapılan açıklamada sınavların ‘okulda ve yüzyüze yapılacağı’ belirtildi. Ancak 3 ay sonra MEB, eğitim sendikalarıyla aynı noktaya geldi. Tıpkı ‘okullar açılmasın’ çağrısında olduğu gibi! Sendikalar ve veliler okulların sezon başında açılmaması için çırpınmış ancak bakanlık direnmişti. Okullarda bazı sınıflar için yüzyüze eğitim başladı ancak 3 hafta sonra yeniden ara verildi! EĞİTİMDE EŞİTSİZLİK ARTTI
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamalarının aksine, devlet okullarında pandemiye hazırlık konusunda neredeyse hiç bir hazırlık yapılmadığı ortaya çıktı. Salgınla birlikte zaten var olan eğitimdeki eşitsizlik daha da arttı. 500 bin tablet dağıtılacağı söylendi. Ancak henüz yarısı bile öğrencilere ulaştırılamadı. İnternete bile erişemeyen yüzbinlerce öğrenci var.
Türkiye’de pandemi sürecinde sadece Sağlık Bakanlığı değil, Eğitim Bakanlığı da sınıfta kaldı. Türkiye’de ilk vaka 10 Mart’ta açıklanmıştı. Günlük vaka sayılarının 100-150’lere çıkması üzerine 12 Mart’ta okullara ara verildiği açıklandı. 25 Mart’ta ise okullara verilen ara tatilin 30 Nisan’a kadar uzatıldığı belirtildi. Bakan Ziya Selçuk, 29 Nisan’da ise uzaktan eğitimin 31 Mayıs tarihine kadar uzatıldığını söyledi. Ve nihayet uzaktan eğitimde süre 19 Haziran’a kadar uzatıldı.
OKULLAR AÇILMASIN UYARISI DİKKATE ALINMADI
Milli Eğitim Bakanlığı, yeni dönemde okulların 21 Eylül’de kademeli olarak açılacağını duyurdu. Vaka sayısının günlük 100-150 civarında olduğu günlerde okullara ara veren bakanlık, rakamın 2 binlere çıktığı dönemde okulların açılacağını söylüyordu. Eğitim sendikaları ve velilerin tepkisi de yok sayıldı ve okullar 21 Eylül’de kısmen açıldı. Ardından 1 Ekim’de ara sınıflar haftada iki gün okula geldi. Ortaokul 5,6,7. sınıflar ile Lise 9,10,11. sınıflar için okulların ne zaman açılacağı tartışılırken okullara yeniden ara verildi. 27 Kasım’da MEB’den yapılan açıklamada, “Resmî, özel, örgün ve yaygın tüm eğitim öğretim faaliyetleri, 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzaktan eğitim yoluyla devam edecektir.” ifadeleri kullanıldı.
MEB SADECE ‘ÖNLEM ALIN’ DEDİ
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, defalarca yeni döneme hazır olduklarını söylemişti. . Ama MEB’in pandemi koşullarında gerçekleşecek eğitime hazırlık yapmadığı ortaya çıktı. Milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişmesindeki engelleri ortadan kaldıramadı. TR724’e konuşan bir okul müdürü, “Yazı gönderiyorlar; her tenefüs sonrası koridorlar, merdivenler, lavabolar dezenfekte edilsin diyorlar. Peki bunu kim yapacak? Benim 40 sınıfım, her biri 25 metre olan 2 koridorum ve 20 tuvaletim var. Ve sadece 1 temizlik elemanım var. Nasıl yetişecek bunlara?” ifadelerini kullanmıştı.
EĞİTİMDEKİ EŞİTSİZLİK DAHA DA ARTTI
Yıllardır Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olarak gösterilen eğitimde eşitsizlik salgın döneminde daha da arttı. Özellikle düşük gelirli ve yoksul aile çocukları ile mevsimlik tarım işçiliği yapan çocuklar uzaktan eğitim ile birlikte tamamen sistemin dışına itildi. Örneğin, 530 bin öğrencinin bulunduğu ŞanlıUrfa’da, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemi üzerinden başlanan uzaktan eğitime katılım oranı yüzde 15 düzeyinde kaldı. Eğitim Sen’in konuya ilişkin raporuna göre derslere devam oranı düştü. EBA üzerinden yürütülen canlı derslere katılım, birçok okulda yüzde 15-20 dolaylarında kaldı. Dijital materyallerin yetersiz olduğu görüldü Öğretmen ve öğrencilere teknik, psikolojik ve pedagojik destek sağlanmadı.
SİSTEM TIKANDI, EBA ÇÖKTÜ
EBA alt yapısından kaynaklanan erişim problemleri de süreci olumsuz etkiledi. 30 Kasım’da EBA resmen çöktü. Sisteme giriş yapılamadı. Eğitim Sen’in raporunda, “EBA içeriklerinin yetersizliği, yabancı dil gibi bazı dersler için ise EBA’da kullanıma sunulmuş hiçbir içeriğin olmaması özellikle uzaktan eğitim sürecinde daha net bir şekilde fark edilmiştir.” ifadeleri kullanılıyor.
SEZONUN YARISI BİTTİ, TABLET HALA DAĞITILACAK
Milli Eğitim Bakanlığı, 500 bin tablet dağıtılacağını açıkladı. Ancak henüz bunun yarısı bile öğrencilere ulaştırılamadı. Milli EğitM Bakanı, dün yaptığı açıklamada, 66 bin tabletin gönderildiği 3. fazıyla birlikte toplam 266 bin 500 cihazın öğrencilere ulaşacağını duyurdu. Türkiye’de okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde tüm özel ve devlet okullarında 18 milyon 241 bin 881 öğrenci var!
NİHAYET YÜZYÜZE SINAVLAR İPTAL!
Ve nihayet MEB, yüz yüze sınavların da iptal edildiğini duyurdu dünkü açıklamasıyla. Söz konusu uygulama hem eğitim sendikaları hem veliler tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştı. Karne notu için sınavlar sömestr tatili sonrasına bırakıldı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İlk ve ortaokul öğrencilerinin karne notunu öğrencilerin derse katılımları, lise öğrencilerinin birinci dönem notlarını ikinci dönem yapacağımız yüz yüze sınavlar belirleyecek” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Tr724