Celal Kılınçoğlu 22 yıl polis teşkilatında çalışmış, hayatını kendi ifadesiyle vatandaşın güvenliğine adamış idealist bir Komiser. Kılınçoğlu binlerce meslektaşı gibi bu çabasının ‘ödülü’ olarak 15 Temmuz’dan sonra KHK ile ihraç edildi. Gözaltına alındı. Tutuklandı. ‘Nedenini hala bilmiyorum’ dediği tuhaf gerekçelerle 5 yıl hapis yattı.
KHK’lı Komiser Celal Kılınçoğlu, yaşadığı zulmün ailesine uzanmasının ardından “Hukukun, insan onurunun ve adaletin olmadığı yer vatanınız değilmiş.’’ diyerek ülkeyi terk etme kararı alır. Komiser Kılınçoğlu, mesleğinden ihraç ve hapishane süreci ile Hollanda’da yeniden başladığı hayatını ile kamp sürecini TR724’e anlattı.
TOPLU TUTUKLAMA LİSTELERİ 15 TEMMUZ’DAN AYLAR ÖNCESİNDEN HAZIRLANMIŞ
“22 Nisan 1975 Hatay Yayladağı doğumluyum. İlk ve ortaokulu Hatay Antakya’da okudum. Liseyi Sakarya Adapazarı’nda Atatürk lisesinde okudum. Mezun olduktan sora üniversite için hazırlıklara başladım. Ancak üniversite nasip olmadı. Kendim emniyet teşkilatına girdim daha sonra mesleğimi icra ederken İşletme Fakültesini bitirdim.. Tam 22 yıl emniyet teşkilatında hizmet ettim. 3 Çocuk babasıyım. Şu an ailem ve çocuklarımla beraber 18 aydır Hollanda’da bir iltica kampında bulunuyorum.”
15 TEMMUZ GÜNÜ PASTANEDE KIZIMIN DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLUYORDUK
“15 Temmuz süreci hiç beklemediğimiz, aklımızda dahi gelmeyen ve ülkemizi insanlarını da bugün ki duruma getiren maalesef acı bir plan. 15 Temmuz günü ben ve ailem 3. çocuğum olan kızımın doğum gününü kutluyordum ve pastanede idim. 15 Temmuz doğumlu hiçbir şeyden habersiz bir şekilde Adıyaman’ın Kahta ilçesinde pastanede hep birlikte ailemle kızımın doğum gününü kutladık. Ve akşam 21:00-21:30 gibi evimize geldik. Televizyonu açtığımızda maalesef tankların Boğaziçi köprüsünde olduğu haberlerini izlerken gelen telefon üzerine önce Emniyet binasına oradan da Kaymakamlık binasına intikal ettim. Bu arada Kahta Jandarma Komutanı olan Üsteğmen arkadaşa neler oluyor diye sorduğumda kendisinin de bir şey den haberi olmadığını söyledi. Ben aynı soruyu Jandarma İstihbarat Astsubayı olan arkadaşa sordum aynı şekilde haberimiz yok cevabını verdi. Kaymakamlıkta kriz toplantısı başlamıştı saat 24.00 biraz geçiyordu ki sela okunmaya başladı.
EMNİYET MÜDÜRÜ ‘ELİME LİSTE GELDİ’ DEDİ
“Bunun üzerine kaymakam korumasını çağırarak selanın durdurulmasını istedim tam o sırada Kaymakam haberinin olduğunu ve devam etmesini istedi. Adıyaman ve Kahta ilçesinde herhangi bir askeri hareketlilik olmamıştı. 16 Temmuz Cumartesi meydan da siyasiler miting dahi yaptılar. Devamlı olarak telsizlerden il dışından kamyonlarla asker sevkiyatının olacağı anons edildi. İlçenin giriş ve. Çıkışlarını kapatmıştık. 3 gün boyunca uygulama devam etti. Zaten 15 Temmuz gecesi ilerleyen saatler de bunun bir darbe olmadığı çok acık bir şekilde ortaya çıkmıştı. 18 Temmuz sabahı benimle 16 emniyet mensubu Emniyete çağırılarak açığa alındık. Neden açığa alındığımızı sorduğumuzda ilce emniyet müdürü kendisine bir liste geldiğini ve o liste adı geçenlerin açığa alınmaları gerektiği yazdığını onun haricinde herhangi bir gerekçenin olmadığını söyledi.’’
Röportajın tamamını buradan okuyabilirsiniz.
KAYNAK: TR724 – BASRİ DOĞAN / ALPEREN DOĞAN