Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

MİT’in Bylock raporunda tahrifat yaptığını gösteren yeni bulgular ortaya çıktı: Kullanıcı sayısı, ID numaraları ile uyuşmuyor

by Özkan yazar
January 18, 2024
MİT’in Bylock raporunda tahrifat yaptığını gösteren yeni bulgular ortaya çıktı: Kullanıcı sayısı, ID numaraları ile uyuşmuyor
5.2k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Gülen Hareketi’ne yönelik 15 Temmuz sonrası başlatılan operasyonlarda delil olarak kullanılan ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bir delil olamayacağına hükmettiği Bylock uygulamasının tahrif edildiğine yönelik yeni deliller ortaya çıktı. Arrested Lawyers Derneği, MİT’e ait Bylock veri tabanı raporuna göre 215.092 giriş ya da kullanıcı olduğunu ancak aynı rapordaki farklı ID numaralarına göre bu rakamın çok fazla aşıldığını ve bu durumun da MİT’in ByLock veri tabanına müdahale ettiğini açıkça gösterdiğini açıkladı.

Boldmedya’nın haberine göre, Türkiye’de 2016 yılından bu yana 90 binden fazla kişi Signal ve Telegram benzeri şifreli bir mesajlaşma uygulaması olan ByLock kullandıkları iddiasıyla tutuklandı.

Mahkemeler, sadece ByLock kullanmanın silahlı terör örgütü üyeliğinden mahkumiyet için yeterli bir gerekçe olduğunu savundu ve bu yönde kararlar verdi. Bu kovuşturmalarda büyük ölçüde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından elde edilen ve yargı denetimi olmaksızın istihbarat yöntemleriyle toplanan dijital delillere dayandırıldı. Bu deliller, MİT tarafından hazırlanan ve ByLock ile ilgili dijital materyaller etrafında şekillenen ‘ByLock Teknik Raporu’nun temelini oluşturuyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nin yakın zamanda verdiği dönüm noktası niteliğindeki Yüksel Yalçınkaya kararı ise, ByLock delilinin tek başına, terör üyeliğini kanıtlamak bir yana, herhangi bir hukuka aykırılığı tespit etmekte bile yetersiz kaldığını açıkça ortaya koydu. AİHM ayrıca, başvuranın elektronik ByLock delilinin kalitesi ve güvenilirliğine ilişkin şikâyet ve sorularının ne soyut ne de temelsiz olduğuna ve bu nedenle Türk mahkemeleri tarafından ele alınması gerektiğine karar verdi.

Hürriyet Gazetesi’nden Murat YETKİN’in 13/09/2016 tarihli “Darbe Yolunda Gizli Yazışmalar” başlıklı haberinde, “İşte MİT’in siber ajanlarının ‘crack’leyerek ele geçirdiği ByLock yazılımını kullanan ilk 25 isim…” ifadesinin altında bir veri tabanı görseli paylaşıldı. Görselde ByLock veri tabanına kaydı başlatan kullanıcının “id “sinin “1” olarak belirlendiği, sonraki her üyeye “1” artarak (AutoIncrement) bir sonraki tam sayının “id” olarak atandığı görülüyor. Örneğin, son kaydedilen kullanıcının ByLock ID’si “215092” ise, sonraki kayıt yaptıran kişiye “215093” ID’si tahsis edileceği anlamına geliyor.

MİT’İN RAPORUNDA MÜDAHALELER AÇIKÇA GÖRÜLÜYOR

Arrested Lawyer derneğinin hazırladığı rapora göre Türk hükümetinin kitlesel tutuklamaları için hayati önem taşıyan temel ByLock bulgularının bulunduğu MİT’e ait “Bylock Teknik Raporunun”, önemli veri manipülasyonları ve yolsuzluklarla dolu olduğu ortaya çıktı.

Rapora göre ByLock verilerinin toplanması, analizi ve kullanımı sırasında yaşanan çok sayıda yasa dışılık, usulsüzlük ve müdahale, bu bulguların güvenilirliğini, doğruluğunu ve meşruiyetini ciddi şekilde etkiliyor. ByLock veri tabanında yeni ortaya çıkarılan bir manipülasyon, soruşturmalar sırasında Türk makamlarının cüretkârlığını ve keyfiliğini gösteriyor. Bu durum özellikle rapor edilen kullanıcı sayısına ilişkin şüpheleri de beraberinde getiriyor.

🇹🇷 ByLock: Tahrifata ilişkin daha fazla kanıt var. @YasirGokce, MİT'in kendi raporunu kullanarak, ByLock'un kanıt kalitesine ilişkin meşru endişeleri ortaya koyan çeşitli veri manipülasyonlarını ifşa ediyor. https://t.co/6yWIKMlZze

— The Arrested Lawyers (@ArrestedLawyers) January 18, 2024

HER KULLANICIYA BİR ID NUMARASI VERİLİYOR

Rapora göre “ByLockID” terimi, ByLock sunucusundaki benzersiz üye kayıt numarasını belirtiyor. Kullanıcı tablosundaki “id” sütununun teknik özellikleri incelendiğinde, veritabanını detaylandıran MİT Raporundaki görsellerde de görüldüğü üzere, “id “nin “int” (tamsayı) veri tipiyle “Birincil Anahtar” olarak belirlendiği görülüyor. Yani Vergi Kimlik Numarası veya Ulusal Kimlik Numarasına benzer şekilde, tablodaki her bir girdi, benzersiz “kimlik numarası” olarak hizmet eder. Kısaca, Bylock her kullanıcı için bir “ID” numarası atıyor.

MİT raporunda aktarılan veri tabanındaki “kullanıcı” tablosunun toplam 215 bin 092 girişten oluştuğu görülüyor. Yani MİT raporuna göre son kullanıcıya verilen ID numarası 215092. Mantıken son kayıtlı kullanıcının ByLock ID’sinin 215092 olması gerekiyor.

MİT raporunda aktarılan veri tabanındaki “kullanıcı” tablosunun toplam 215 bin 092 girişten oluştuğu görülüyor. Yani MİT raporuna göre son kullanıcıya verilen ID numarası 215092. Mantıken son kayıtlı kullanıcının ByLock ID’sinin 215092 olması gerekiyor.

KULLANICI SAYISINDAN ÇOK DAHA FAZLA ID NUMARASI VAR

Ancak rapora göre durum böyle değil. Aynı MİT raporunda aşağıdaki ID’lerin de bulunduğu görülüyor: 513677, 493923, 472645, 411050, 402862, 404376 ve 378741.

MİT raporunun ilgili sayfa ve bölümündeki “log tablosu” incelendiğinde, 486035, 414878, 452815, 344793, 324769, 372087, 460015, 405993, 486908, 456814, 452231, 440803, 437265 ve 468051 dahil olmak üzere bir dizi ID’nin açıklandığı görülüyor ve bu kimlikler MİT tarafından açıkça veriliyor.

Raporun sonuç bölümünde bu bulgular şöyle değerlendiriliyor: “Teknik açıdan bakıldığında, daha önce de açıklandığı gibi, veri tabanı 215.092 girişi kapsıyorsa, nihai ByLock kimliği mantıksal olarak 215.092 olmalıdır. Sonuç olarak, bu eşiği aşan herhangi bir ID, MİT’in ByLock veri tabanına olası müdahalesini gösterir.

MİT raporunun “log tablosu” incelendiğinde, 486035, 414878, 452815, 344793, 324769, 372087, 460015, 405993, 486908, 456814, 452231, 440803, 437265 ve 468051 dahil olmak üzere bir dizi ID’nin açıklandığı görülüyor ve bu kimlikler MİT tarafından açıkça veriliyor.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Osmangazi’den geçiş Londra’ya gitmekten pahalı

Osmangazi’den geçiş Londra’ya gitmekten pahalı

December 28, 2025
5.2k
Eksi 1 derecede ucuzluk kuyruğu: 9 saat beklediler

Eksi 1 derecede ucuzluk kuyruğu: 9 saat beklediler

December 28, 2025
5.1k

KULLANICILAR SİLİNDİ VEYA DEĞİŞTİRİLDİ

Bu durum, önemli sayıda kullanıcının silinmesi -muhtemelen 300 bini aşan- ve verilerin MİT’in takdirine göre değiştirilmesi de dahil olmak üzere veri manipülasyonu şüphelerini artırmaktadır. Bu tür sapmalar, raporlanan bilgilerin doğruluğu ve bütünlüğü konusunda şüphe uyandırmaktadır.

Türk hükümetinin geniş çaplı tutuklamalarında etkili olan ByLock bulgularının incelenmesi, önemli veri manipülasyonu ve yolsuzlukların olduğu endişe verici bir manzarayı ortaya koymaktadır. Yalçınkaya kararı, ByLock kanıtlarının tek başına yasadışılık iddialarını kanıtlama veya terör üyeliğiyle bağ kurma kapasitesinden yoksun olduğunu vurgulayarak önemli bir dönüm noktası teşkil etmektedir. Bu farkındalık, burada sunulan kapsamlı incelemeyle birleştiğinde, veri işlemenin çeşitli aşamalarında ByLock bulgularının güvenilirliğini, kesinliğini ve meşruiyetini aşındıran bir dizi yasadışılık, usulsüzlük ve müdahalenin altını çizmektedir.

Dahası, ByLock veri tabanında yapılan bir manipülasyonun yakın zamanda ortaya çıkması, ByLock soruşturmaları sırasında Türk makamlarının cüretkâr ve keyfi eylemlerini keskin bir şekilde hatırlatmaktadır. Tespit edilen tutarsızlıklar, ByLock veri tabanına olası bir müdahaleye işaret ederek ve verilerin doğruluğu ve bütünlüğüne ilişkin endişeleri artırarak, bildirilen kullanıcı sayısı konusunda şüphe uyandırmaktadır.

ByLock materyalinin 90.000’den fazla kişinin yargılanmasında kullanıldığı göz önünde bulundurulduğunda, delil niteliğine ilişkin bu meşru endişeler, AİHM’in Yalçınkaya davasındaki bulgularıyla birleştiğinde, Türk mahkemelerinin delil olarak kabul edilebilirliğini yeniden değerlendirmesini gerektirmektedir. Ve bu değerlendirme, silahların eşitliği ilkesine tam olarak uyularak ve bağımsız bilirkişi heyetleri kullanılarak yapılmalıdır.”

Tags: AİHMakpArrested Lawyers DerneğiBylockMİTtahrifat
ShareTweet
Previous Post

Ekrem İmamoğlu: TRT ve AA kul hakkı yiyor

Next Post

Cezaevlerindeki hak ihlalleri sürüyor: Mahpus aileleri de cezalandırılıyor

İLGİLİHABERLER

Osmangazi’den geçiş Londra’ya gitmekten pahalı
EKONOMİ

Osmangazi’den geçiş Londra’ya gitmekten pahalı

December 28, 2025
5.2k
Eksi 1 derecede ucuzluk kuyruğu: 9 saat beklediler
Manşet

Eksi 1 derecede ucuzluk kuyruğu: 9 saat beklediler

December 28, 2025
5.1k
Türkiye’yi yine hedef aldı: Sırp lider Vucic, özellikle Türkiye ve Suudi Arabistan’ı işaret etti
DÜNYA

Türkiye’yi yine hedef aldı: Sırp lider Vucic, özellikle Türkiye ve Suudi Arabistan’ı işaret etti

December 28, 2025
5.2k
İktidar medyasında kavga büyüyor: “Ahmet Hakan sicili bozuk, itibarlı birisi değil”
Manşet

İktidar medyasında kavga büyüyor: “Ahmet Hakan sicili bozuk, itibarlı birisi değil”

December 28, 2025
5.1k
Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonunda yeni dalga: Veyis Ateş dahil 6 isim gözaltına alındı
GENEL

Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonunda yeni dalga: Veyis Ateş dahil 6 isim gözaltına alındı

December 28, 2025
5.1k
AKP’de ‘ekran’ operasyonu: Televizyona çıkacak 20 AKP’li vekil belirlendi
GENEL

AKP’de ‘ekran’ operasyonu: Televizyona çıkacak 20 AKP’li vekil belirlendi

December 28, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
Sadettin Saran, ocak ayında başkanlığı bırakacak

Sadettin Saran, ocak ayında başkanlığı bırakacak

December 28, 2025
5.3k
Hastanede büyük ihmal: Yanlış beden krematoryuma gönderildi

Hastanede büyük ihmal: Yanlış beden krematoryuma gönderildi

December 28, 2025
5.1k
Guatemala’da otobüs kazası: 15 ölü, üç günlük ulusal yas ilan edildi

Guatemala’da otobüs kazası: 15 ölü, üç günlük ulusal yas ilan edildi

December 28, 2025
5.1k
Hatice kasiyere şu işareti yaptı, anlamadı: 2 saat sonra öldürüldü

Hatice kasiyere şu işareti yaptı, anlamadı: 2 saat sonra öldürüldü

December 28, 2025
5.2k
Bir dönemin efsanesi tarih oluyor: Otomotiv devi 50 yıllık modelinin fişini çekti

Bir dönemin efsanesi tarih oluyor: Otomotiv devi 50 yıllık modelinin fişini çekti

December 28, 2025
5.2k
Binlerce kişiye ücretsiz dağıttı: Kilosu 150 TL, insanlar alamıyor

Binlerce kişiye ücretsiz dağıttı: Kilosu 150 TL, insanlar alamıyor

December 28, 2025
5.1k
3.6 milyon işçi yasal asgari ücretin altında maaşla geçiniyor

3.6 milyon işçi yasal asgari ücretin altında maaşla geçiniyor

December 28, 2025
5k
Yoksulluğun fotoğrafı Gaziantep’te çekildi: Bir lahanayı 3 kişi bölüşüyor

Yoksulluğun fotoğrafı Gaziantep’te çekildi: Bir lahanayı 3 kişi bölüşüyor

December 28, 2025
5.1k
Yapay zekada şiirsel komutlar güvenlik açığı yaratır mı?

Yapay zekada şiirsel komutlar güvenlik açığı yaratır mı?

December 28, 2025
5.1k
Kıyameti beklerken Mercedes aldı: Ganalı Ebo Nuh, “Tanrı tufanı gelecek yıla erteledi” dedi

Kıyameti beklerken Mercedes aldı: Ganalı Ebo Nuh, “Tanrı tufanı gelecek yıla erteledi” dedi

December 28, 2025
5.1k
TCDD’nin zararı 36,9 milyar TL’ye çıktı

TCDD’nin zararı 36,9 milyar TL’ye çıktı

December 28, 2025
5k
Beşiktaş’ta Necip Uysal konuştu: Şaşkınım ve üzgünüm

Beşiktaş’ta Necip Uysal konuştu: Şaşkınım ve üzgünüm

December 28, 2025
5.1k
“Uyuşturucu bulundurma ve satma“dan tutuklanıp tahliye edilen Sercan Yaşar, etkin pişmanlıktan yararlandığı iddialarını yalanladı: Kişilik hakları ağır şekilde ihlal edildi

“Uyuşturucu bulundurma ve satma“dan tutuklanıp tahliye edilen Sercan Yaşar, etkin pişmanlıktan yararlandığı iddialarını yalanladı: Kişilik hakları ağır şekilde ihlal edildi

December 28, 2025
5k
Brigitte Bardot 91 yaşında hayatını kaybetti

Brigitte Bardot 91 yaşında hayatını kaybetti

December 28, 2025
5.1k
Özgür Özel’den Roboskî açıklaması: Bu katliam Türkiye’nin yakın tarihinde bir utanç olarak duruyor

Özgür Özel’den Roboskî açıklaması: Bu katliam Türkiye’nin yakın tarihinde bir utanç olarak duruyor

December 28, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.