ABD ve İsrail’in, Gazze’deki sorunlara kalıcı bir çözüm bulmak için yaklaşık 2,5 milyon Gazzeliyi bölgeden çıkarmayı hedeflediği iddia ediliyor. Gazzelilerin büyük kısmı Mısır ve Türkiye’ye gönderilecek. Karşılığında Mısır’ın IMF’ye olan borcu ödenecek, Türkiye’nin ihtiyacı olan döviz sağlanacak. Böylece Gazze tamamen boşaltılmış olacak. Bu gelişmeye eski ABD Büyükelçisi Namık Tan, tepki gösterdi. Tan, “Türkiye, ABD ve İsrail arasındaki muhtemel bir mülteci anlaşmasının parçası olmamalıdır” paylaşımı yaptı.
ABD ve İsrail’in, Gazze Şeridi’ni tamamen tahliye etmeyi ve 2,5 milyon kişiyi aralarında Türkiye’nin de olduğu başka ülkeleri göndermeyi planladığı belirtiliyor.
Haberin kaynağında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bu hafta bölgedeki ülkeler gerçekleştirdiği ziyaretler var. Antony Blinken, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken bölge ülkelerini tek tek ziyaret etti.
Önce İsrail’e giden Blinken ardından Amman’da Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) dışişleri bakanlarıyla bir araya geldi. Daha sonra Batı Şeria’ya gidip Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. Ardından Kıbrıs’a, buradan Irak’a giden Blinken dün de Ankara’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü. Blinken, Ankara’dan ayrılırken yaptığı açıklamada Gazze’den sivillerin çıkarılması konusunda da önemli adımlar ve önemli görüşmeler yaptıklarını belirtti.
MISIR’IN BORÇLARI ÖDENECEK, TÜRKİYE’YE DÖVİZ SAĞLANACAK
Blinken’ın bu ziyareti ile birlikte yeni bir iddia gündeme geldi. Sosyal medya platformu kullanıcısı Intelligent Front tarafından dile getirilen iddiaya göre İsrail ve ABD’nin nihai hedefi, Gazze’nin tamamen boşaltılması. Buradan tahliye edilecek Gazzelilerin de bölge ülkelerine gönderilmesi planlanıyor.
Gazzelilerin gönderileceği ülkelerin neredeyse tamamını da Blinken’ın ziyaret ettiği ülkeler oluşturuyor. Dile getirilen iddiaya göre ABD ve İsrail, Gazze halkının tahliyesi ve karşılığında çatışmaların durdurulması için Körfez ülkeleri, Mısır ve Türkiye ile görüşmeler yürütüyor.
Amaç 2,5 milyon Gazzeliyi bölgeden tahliye etmek. Bu kişiler çeşitli ülkeler arasında dağıtılacak ve bu ülkeler de ekonomik yardımda bulunacak. Mısır’ın IMF’ye olan borcu ödenecek, Türkiye’nin ihtiyacı olan döviz sağlanacak.
TÜRKİYE’YE GELECEK KİŞİ SAYISI 750 BİN
Mısır’a 950 bin kişi;
Türkiye’ye 750 bin kişi;
İstekli olmaları halinde çeşitli Arap ülkelerine 400 bin kişi;
Suudi Arabistan’a 150 bin kişi,
Körfez ülkelerine 100 bin kişi,
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’ya 50 bin kişi ve
Batı Şeria’ya 50 bin kişi gönderilecek.
Türkiye ve Mısır, ev sahipliği yaptıkları mülteciler için BM ve AB fonlarının yanı sıra Körfez ülkelerinden doğrudan nakdi yardım ve çeşitli konularda destek alacak. Bu süreç ve sonrası için en az 30 milyar dolarlık bir fon hazırlanıyor.
Eğer kuzey cephesi açılmaz ya da ateşkes sağlanmaz ve bir tür tahliye gerçekleşirse, Gazze’deki halkın büyük bir kısmı ve bölgedeki savaş mekanizmaları Türkiye ve Mısır’a dağıtılacak. Savaşı kaybeden ve terk edilenler ve yeni nesiller, büyük bir hınç ve öfke kaynağına ve çeşitli yasal ve yasadışı tehlikeli terör ve suç mekanizmalarına dönüşebilir.
NAMIK TAN’DAN TEPKİ: TÜRKİYE MÜLTECİ ANLAŞMASININ PARÇASI OLMAMALI
Ancak henüz iddia aşamasında olan bu gelişmeye eski ABD Büyükelçisi Namık Tan, tepki gösterdi. Tan, “Türkiye, ABD ve İsrail arasındaki muhtemel bir mülteci anlaşmasının parçası olmamalıdır” paylaşımı yaptı.
Namık Tan, “Türkiye, son yıllarda Afganistan, Suriye ve çeşitli Afrika ülkelerinden kaçan insanların mülteci deposu olmuşken, şimdi de Gazze’den 750 bin kişinin Türkiye’ye gelme ihtimali konuşulmaktadır. Bu durumun uzun vadede Türkiye’nin güvenlik, demografik yapı ve sosyal barış konusunda sorunlar yaşamasına neden olacağı açıktır” değerlendirmesini yaptı.
Ankara’nın bunu kabul etmesi durumunda çok bir hata yapmış olacağını belirten Tan, şunları söyledi: “Yanlış dış politika nedeniyle Ortadoğu’da meydana gelen çatışmaların tarafı olan iktidar, bu çatışmalar sonucunda ortaya çıkan insani krizden etkilenen kişileri kısa vadeli hesaplarla Türkiye’ye kabul etmesi halinde yeni ve çok büyük bir hata yapmış olacaktır
Bu yanlış politikalardan acilen geri dönülmeli, Türkiye krizin çözümü konusunda etkin rol oynamalı, İsrail-Hamas savaşı nedeniyle ortaya çıkabilecek bu yeni mülteci krizini yerinde çözmek için çaba sarf etmeli, ABD ve İsrail arasındaki muhtemel bir mülteci anlaşmasının parçası olmamalıdır.
Gazze’ye sahip çıktığını iddia eden Erdoğan’ın, Gazze halkını insanlığın vicdanına aykırı şekilde vatanından sürecek bir planın parçası olması, bu planı uygulayacaklar arasında adının zikredilmesi de ibretliktir.”