Halk, TÜİK’in enflasyon oranını belirlerken fiyat aldığı marketlerin peşinde. Son yıllarda TÜİK’e bu konuda sorulan sorular yanıtsız kalırken, tüketiciler piyasanın çok altında satış yapan marketlerin açıklanmasını istiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon ile halkın çarşıda, pazarda yaşadığı enflasyonun örtüşmemesi tartışmaları alevlendiriyor. Son yıllarda TÜİK’ten ürünlerin fiyatlarını aldığı marketleri açıklaması istenirken, TÜİK bu konuda bir açıklama yapmadı. Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Bayram Zengin de TÜİK’e yeniden fiyat aldığı marketleri sordu.
MARKETLERİN AÇIKLANMASINI İSTEDİK, MUHATAP BULAMADIK
TÜİK’in açıkladığı enflasyon verisi sonrası açıklamalar yapan BASK Başkanı Zengin, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının ısmarlama olduğunu belirtti. Mart ayı enflasyon oranının gerçekleri yansıtmadığını belirten Zengin, TÜİK’in fiyat aldığı merkezleri açıklanmasının gerektiğini dile getirdi. Zengin, “Defalarca TÜİK enflasyon sepetinin memur ve emeklileri için bir şey ifade etmediğini, ücretliler için özel sepet oluşturulması gerektiğini söyledik. Defalarca TÜİK’in fiyat aldığı merkezlerin açıklanmasını istedik. Muhatap bulamadık” dedi.
MEMUR VE EMEKLİ, ENFLASYON KARŞISINDA EZİLDİ
Memur ve emeklilerin enflasyon karşısında ezildiğini hatırlatan Zengin, “Torba kanunlara memur sorunlarının niçin giremediğini anlayamadık. Ekonomi ve hukuk reform paketlerinde memur sorunlarının neden yer almadığını öğrenemedik. 3600 ek gösterge sözünün üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen yerine getirilmediğini defalarca hatırlattık. Hükumetin ve Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerinin tutmadığını, her defasında memur ve emeklilerinin enflasyona ezdirildiğini söyledik, hükumete dinletemedik” dedi.
TÜİK RAKAMLARINA NASIL İNANALIM?
TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarının karşısında toplu sözleşme ile verilen zam oranlarının eridiğini belirten Zengin, “TÜİK gıda enflasyonunu yüzde 6,31, sağlık harcamalarındaki artış ise 11,36 olarak açıklamıştır. Çarşı-pazar enflasyonu ise yüzde 10’un üzerinde. Son bir yılda elektriğe yapılan zam yüzde 32,3, doğalgaza yapılan zam ise yüzde 34,7. Gıda harcamalarındaki artışı her gün yaşıyor, görüyorsunuz. TÜİK rakamlarına nasıl inanalım? Hakem Kurulu kararına göre memur ve emeklilere 2021 Ocak ayında yapılan yüzde 3’lük sefalet artışı, TÜİK’in ısmarlama enflasyonuna rağmen dönemin bitmesine 3 ay kala erimiş ve memur ve emeklileri alacaklı hale gelmiş ve cepten yemeye başlamıştır” dedi.