Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Amasra’daki maden kazasından sonra Türkiye’deki tüm madenlerin risk derecelerinin yeniden değerlendirileceğini bildirdi.
Afyonkarahisar’da düzenlenen bir etkinlik sonrasında Dünya gazetesinin sorularını yanıtlayan Bakan Bilgin, Türkiye’de iş cinayetlerinin arttığı yönünde hatırlatma yapılması üzerine, “Maalesef doğru. Bu durumun yeniden değerlendirilmesi gerektiği konusunda hemfikiriz. Bakanlık olarak Türkiye’deki mevcut tüm madenlerin risk derecelerinin yeniden değerlendirilmesini istedim. Önceden bir derecelendirme vardı elbette. Ancak Türkiye’deki tüm madenlerin tek tek mevcut durumuna ve risk derecelerine tekrar bakacağız” ifadelerini kullandı.
Maden ocaklarında personel ve teknoloji eksikliğinin olduğuna yönelik iddiaların yalanlayan Bilgin, “Edindiğim bilgiler, Amasra’da personel eksikliği ile ilgili bir sorun yaşanmadığını gösteriyor. Özel sektör değil, devlete ait bir kurumda bu tür eksikliklerin olması zaten kabul edilemez. İhmal olabilir, olmayabilir de. Kazanın kaynağının ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Bakanlık müfettişlerinin raporlarından sonra kamuoyuna açıklama yapacağız” dedi.
“SAYIŞTAY RAPORU YETERLİ OLMAZ”
Bakan Bilgin, 2019 yılında Sayıştay’ın Amasra’da TTK bünyesinde olan maden ocağı ile ilgili hazırladığı raporun bakanlık tarafından değerlendirilip değerlendirilmediğine yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı:
“Bu, Sayıştay raporuyla anlaşılabilecek bir mesele değil. Daha teknik düzeyde bilgilere ihtiyacımız var. Elimizde daha objektif verilerin olması lazım. Onu da iş güvenliği, iş sağlığı uzmanlarımız yapacak. Kazanın teknik boyutunu derinleştirmek üzere soruşturma heyetini 6 kişiye çıkardım. Onların verilerini, analizlerini çok önemli buluyorum. Kurumun kendi güvenlik uzmanlarının raporları vardır. Hepsini ortaya çıkaracağız. Mukayeseli inceleyeceğiz. Bu derinlemesine çalışmadan sonra ortaya çıkar, ama Sayıştay raporu, hele 2019’un raporu, bugün için çok fazla bir şey söylemez.”
AZALDIĞINI İDDİA ETMİŞTİ
Bakan Bilgin geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yaptığı konuşmada, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu’nun yayımlanmasının ardından, Türkiye’de iş yeri sayının yüzde 17, çalışan sayısının yüzde 43 arttığını, buna rağmen 100 bin işçide iş cinayeti oranının yüzde 41,3 azaldığını öne sürmüştü.
Bilgin, ”Ölümlü iş kazası oranımızdaki bu düşüşte, Kanunumuzun yayımlanmasının yanı sıra iş kazası ve meslek hastalıklarının sıkça yaşandığı özellikle inşaat, maden ve tarım sektörlerinde yürütmüş olduğumuz hizmetler, çalışma hayatında yer alan aktörlerle yaptığımız iş birlikleri ve 84 milyon vatandaşımız için güvenlik kültürünün yaygınlaşması amacıyla yapılan tüm faaliyetler etkili olmuştur” ifadelerini kullanmıştı.