Yılın 12 ayından farklı olarak şubat ayı daha kısa sürüyor. Dört yılda bir takvimlerimiz şubatı bir gün fazla gösterirken genel olarak 28 gün süren şubat ayını diğer aylardan farklı kılan ne?
16. yüzyılda başlatılan Batı takviminde bir yıl 365 gün olarak belirlenmiş. Geriye kalan yılın 0.2422’lik kısmı-yani beş saat, 48 dakika ve 46 saniyesi – her dört yılda bir fazladan bir gün oluşturuyor.
Aslında şubat ayına ilişkinin sorunun yanıtının Roma tarihinde yattığı belirtiliyor.
Evrensel’den Görkem Kınacı’nın haberine göre, halk arasında ‘küçük ay’ olarak da bilinen şubat ya da diğer ayların hikâyesi için, bu ayların ilk belirleniş tarhine gitmek gerekiyor.
Örneğin Mayalar, ay takvimini esas alırken yılları da yaklaşık 354 gün sürüyordu.
Romalıların kullandığı takvimlerde ise bu durum biraz farklı…
MÖ 700’lü yıllara kadar kış dönemlerinde ayların herhangi bir ismi olmadığı biliniyor.
Nedeninin ise tarımın durduğu dönemler olmasından kaynaklı olduğu düşünülüyor. Yüzyıllarca isimsiz kalan kış ayları II. Roma Kralı olarak kabul edilen Numa Pompilius döneminde değişiyor.
Pompilius, takvimlerine ocak ve şubatı ekletiyor. Şubatın adı ise Roma arınma Tanrıçası Februus’tan geliyor. İngilizce’de ‘February’ olarak geçiyor bilindiği üzere bu ayın ismi. Türkçeye ise Süryanicedeki ‘şabat’ sözcüğünden geçmiş.
Bugün kullanılan Gregoryen takviminin hikâyesinde ise Roma İmparatoru Julius Caesar var. Julyen takvimi adı veriliyor bu takvime.
Takvimin esas aldığı güneş yılı sisteminde bir yıl 365 gün sürüyor ve her yıldan 6 saat artıyor. Bu artan saatler ise 4 yılda bir, 1 gün ediyor ve yıla ekleniyor. Ocak ve şubatın da eklendiği bu takvimlerde 12 ay mevcut.
Aylara sırasıyla 31 ve 30 gün verilirken şubata 29, dört yılda bir ise 30 gün düşüyordu İmparator Augustus dönemine kadar.
İki farklı Roma İmparatoru’nun aylara kendi isimlerini vermesi üzerinden çıkan tartışma nedeniyle şubat ayı kısalıyor.
Julius Caesar, temmuz ayına kendi adını veriyor önce ve “July” olarak tarihe geçiyor 31 gün süren bu ay.
Bir başka Roma İmparatoru Augustus da kendi adını ağustos ayına veriyor. Ancak takvime göre bu ay 30 gün sürüyordur.
Caesar’ın adını taşıyan temmuz ayının 31 çekmesine bakarak kendi adını taşıyan ağustos ayının da 31 gün sürmesini isteyince yılın son ayı olan şubattan bir gün eksiliyor ve 28 güne düşüyor şubat ayı.