Türkiye, denetimsizlik sonucu ithal etlerden gelen şarbon hastalığıyla uğraşırken yaşananlardan ders alınmadı.
Bugün resmi gazetede yayımlanan bir kararla gıda maddelerinde kullanılan plastik ambalajların insan sağlığına uygunluğunu araştıran düzenleme sessiz sedasız yürürlükten kaldırıldı.
Yeni değişiklikle Türkiye gıda terörüne karşı daha savunmsız hale getirildi. Resmi gazetede yayımlanan kararda “Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemelerin Bileşenlerinin Migrasyon Testi İçin Temel Kurallar Tebliği (Tebliğ No: 2005/34) yürürlükten kaldırılmıştır.” denildi. Söz konusu tebliğ Avrupa Birliğine uyum süreci kapsamında getirilmişti ve Avrupa standarlarında denetimi öngörüyordu.
GIDAYA TEMAS EDEN PLASTİĞİ ARAŞTIRIYOR
Söz konusu test gıda ile temas eden plastik ambalajlarda insan sağlığına ya da gıda güvenliğine tehdit oluşturabilecek unsurlar bulunup bulunmadığını araştırıyordu. Kaldırılan tebliğ, gıda maddelerindeki plastik ambalajların insan sağlığına zararlı olabilecek maddelerden üretilmesini engellemeyi amaçlıyordu.Ayrıca ambalaj olarak uzun süre gıdaya temas eden plastiklerdeki zararlı maddelerin ortamdaki sıcaklık değiştikçe ya da zamanla geçtikçe gıdaya geçmesini önlemeyi sağlamaya çalışıyordu.
AB STANDARTLARI TEBLİĞDEN ÇIKARILDI
Gıdayla temas eden plastik malzemeler konusunda ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde sıkı mevzuatlar ve düzenlemeler geliştirildi. Bu mevzuatlardaki temel amaç tüketicilerin sağlığını korumak. Avrupa Birliği’nde gıda ile temas eden malzemeler için Avrupa Birliği tarafından benimsenen bazı standartlar AB’ye uyum sürecinde Türkiye tarafından’da benimsendi. Söz konusu düzenleme 2005 yılında AB ile uyum kapsamında Avrupa Birliği Konsey direktifi olan 82/711/ECC sayılı “Gıda Maddeleri İle Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemelerin Bileşenlerinin Migrasyon Testi İçin Temel Kurallar” esas alınarak gerçekleşrtirilmişti. Bugün ise gıda ambalajı testinde uygulanan AB standartları yürürlükten kaldırıldı.
TÜRKİYE, RUSYA’NIN İSTEĞİYLE ETLERDEKİ TESTİ KALDIRDI
Türkiye son günlerde ithal hayvanlardan gelen şarbon vakasıyla mücadele ederken, bakanlığın yurt dışından ithal edilen hayvanlar için uygulanan denetimi son altı aydır yaptırmadığı iddia edilmişti. Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı (Rosselhoznadzor), Türkiye’nin büyükbaş hayvanların her birine ‘deli dana’ laboratuvar testlerinin uygulanmasını talep etmesi üzerine bu uygulamanın gereksiz ve ekonomik olmadığını öne sürmüştü ve kaldırılmasını istemişti.Türkiye ise 20 ağustosta Resmi Gazete’de yayımlanan bir düzenlemeyle gıda testlerindeki bazı maddeleri kaldırmıştı. Türkiye’deki gıda testlerine “lüzumsuz” diyen Rusya ise dışarıdan ithal ettiği ürünlerde söz konusu testleri katı bir şekilde uygulayarak tonlarca gıdayı uygun olmadığı gerekçesiyle Türkiye’ye iade ediyor.