Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Koca’dan Kılıçdaroğlu’na tepki: Türkiye’nin aşı programını riske atarak nasıl bir kazanç umuyor?

by aktifhabercom
March 7, 2021
Koca’dan Kılıçdaroğlu’na tepki: Türkiye’nin aşı programını riske atarak nasıl bir kazanç umuyor?
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Tıbbi kenevir eczanelerde satılabilecek

Tıbbi kenevir eczanelerde satılabilecek

July 21, 2025
5k
E-Devlet’ten organ bağışı yapılabilecek

E-Devlet’ten organ bağışı yapılabilecek

July 21, 2025
5k

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ücretsiz aşı açıklamasına tepki göstererek, “Sayın Kılıçdaroğlu Türkiye’nin aşı programını riske atarak nasıl bir kazanç umuyor?” dedi.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ücretsiz aşı açıklamasına tepki gösterdi.

Koca açıklamasında, “Sayın Kılıçdaroğlu Türkiye’nin aşı programını riske atarak nasıl bir kazanç umuyor? İlişkilerin bozulması, tedarikin zorlaşması milletin aleyhine ama siyaseten kendi lehine mi olacak? Bu tutumun bedelini aşı sırası bekleyenler öderse, bunu kendi vicdanına nasıl izah edecek?” ifadelerini kullandı.


Koca, “Sayın muhalefet liderini, kendisi aşısını olduğu halde kendisinden sonra aşı olacak vatandaşlarımıza kullanılacak aşıların tedarikini umursamadan riske atmak yerine, bu konuda sorumlu davranmaya davet ediyorum” dedi.

Koca ayrıca, “Çin’le aramızda kesinlikle “bedava aşı” anlaşması olmamış, Devletimiz Sinovac ile anlaşılan bedellerin dışında hiçbir ödeme yapmamıştır” ifadelerini kullandı.

Fahrettin Koca’nın açıklaması şöyle:

“Sayın Kılıçdaroğlu Türkiye’nin aşı programını riske atarak nasıl bir kazanç umuyor? İlişkilerin bozulması, tedarikin zorlaşması milletin aleyhine ama siyaseten kendi lehine mi olacak? Bu tutumun bedelini aşı sırası bekleyenler öderse, bunu kendi vicdanına nasıl izah edecek? Sayın muhalefet liderini, kendisi aşısını olduğu halde kendisinden sonra aşı olacak vatandaşlarımıza kullanılacak aşıların tedarikini umursamadan riske atmak yerine, bu konuda sorumlu davranmaya davet ediyorum.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de küresel salgın ile kontrollü bir mücadele veriliyor. Salgının ilk gününden beri siyaseti mücadelemizin dışında tutmak için büyük gayret sarf ettik. 83 milyonu ilgilendiren bir süreçte bir vatandaşımızın bile mücadelenin dışında kalmaması için gayret ettik. Herkese eşit mesafede durarak toplu bir mücadele yönetimi vermeye çalıştık. Bu kararlılığımızda hiç bir değişiklik yoktur. Son günlerde ise salgınla mücadelenin çeşitli adımları siyasete malzeme edilmeye çalışılmaktadır. Elbette siyasiler eleştiride bulunacaklar ve biz de bunlardan çıkaracağımız dersleri çıkararak sürece katkısını esas alarak tepki vereceğiz. Ancak siyaset her türlü ithamı meşru kılacak bir savaş alanı olarak ele alınmamalı ve sonuçları itibariyle salgınla mücadeleyi sekteye uğratacak sonuçları hedeflememelidir. Mücadelenin selameti ve aşı programının başarıyla devam etmesi en büyük önceliğimizdir.

Çin’den bir milyon doz aşı bedava mı alındı?

Ayrıca, vatandaşımızın kafasında soru işaretleri kalmaması açısından bazı konulara açıklık getirmek gerektiği de ortadadır. Muhalefet partisi genel başkanının grup toplantısındaki konuşmanın bir bölümü aşağıdadır:

“Dedim ki Çin’den 1 milyon doz aşı bedava alındı mı? Bedava alınan bu aşı DMO’ya dozu 12 dolardan 12 milyon dolara fatura edildi mi?”

Kendilerinin birinci sorusunun cevabı net “Hayır, 1 milyon doz aşı bedava alınmadı.” Ancak devamında, bedava alındığına hükmederek “bedava alınan bu aşı” ifadesi ile ikinci sorusuna başlamaktadır. Peşin hükümlü olmak tam olarak budur. Belgesi ile açıklamamıza rağmen halen bedava aşı alındığı ifade edilmektedir. Bu kötü niyetli yaklaşıma alışmış olsak da meşru görmemiz mümkün değil. Devamında ise bir aracı firma konusu gündemde tutularak ithamlara devam edilmektedir.

Yetkili distribütör mü aracı firma mı?

Aracı firma ile tek yetkili distribütör birbirinden farklı yetki ve sorumlulukları kapsar. Tek yetkili distribütör ana firmanın ülkemizdeki tek yetkilisidir. Aracı firma ise birden çok olabilir. Ana üretici birden çok aracı ile çalışabilir. Hatta aracı firmalar yetkili olmadan da aracılık faaliyetleri yürütebilir. Aracı firma ana firmadan mal alıp kar ile alıcıya satandır. Yetkili firma ise ana firmanın temsilcisi ve müteselsil sorumluluk paylaştığı yetkilidir. Tek yetkili distribütörü aracı olarak tanımlamak ve üzerinden yolsuzluk imasında bulunmak kamuya satış yapan tüm tek yetkili firmaları aracı konuma koyarak yolsuzlukla itham etmek anlamına gelir. Distribütör firmanın pazarlık konusunda hiçbir etkisi olmamıştır. Bakanlığımız ve Devlet Malzeme Ofisi görüşmeleri daha önce açıkladığımız ve Sinovac’ın iki mektubunda da açıkça ifade dildiği gibi üretici firma ile doğrudan yapılmıştır.

Üretici ile distribütörü arsındaki anlaşma mı DMO’nun yaptığı alım sözleşmesi mi?

Muhalefet partisi lideri konuşmasında yine aşağıdaki ifadeleri kullanmaktadır:

“Coronavac aşısının Sinovac ve Keymen arasında imzalanan anlaşmalara uygun olarak T.C. Sağlık Bakanlığına Sinovac adına tedarik edildiğini teyit etmekteyiz. Anlaşmayı DMO ile yaptıklarından hiç söz etmiyor. Sinovac ve Keymen ile teyit ederiz diyor. Demek ki Sayın Bakan yanıltıldı. Gerçek de ortaya çıktı kabul ettiler. 12 milyon doz aşı bedava geldi ve onu 12 milyon dolara DMO’ya sattılar.”

Aziz vatandaşlarım,

Mektubu okuyan her vicdan sahibi açıkça anlayacaktır ki Sinovac ile distribütör firma arasında imzalanan anlaşma, aralarındaki tek yetkili distribütörlük anlaşmasıdır. Bu anlaşmaya istinaden Keymen’in kendisini temsil ettiğini ifade etmektedir.

Bunu çarpıtarak “anlaşmayı DMO ile yaptıklarından hiç söz etmemektedir” demek maalesef kötü niyettir. Bu cümlelerden 1 milyon doz aşının bedava alındığı sonucunu çıkarmak ise tarifi mümkün olmayan bir çarpıtma örneğidir. Meşru görmemekle birlikte bu duruma da alıştık.

Açıklanan bedelsiz faturanın anlamı nedir?

Bir firmaya çıkar sağlanarak devletin zarara uğratıldığı iddiası tamamen yanlıştır. Gerek Sinovac’ın açıklamalarında gerekse tek yetkili distribütörün açıklamasında 1 milyon doz aşının teminat karşılığı olarak kullanıldığı, bedelin Faz 3 çalışmaları ve Türkiye’de dolumu yapılacak ürünler için kullanılmak üzere distribütöre gönderildiği açıklanmıştır. Sinovac tarafından teslim edilen aşıların bedelinin tahsil edildiği ortadadır. Devlet Malzeme Ofisi de bedava alabileceği aşıyı bir aracıdan parayla almamış, teslim alınmamış aşılar için 1 kuruş dahi ödeme yapmamıştır. Çin’le aramızda kesinlikle “bedava aşı” anlaşması olmamış, Devletimiz Sinovac ile anlaşılan bedellerin dışında hiçbir ödeme yapmamıştır.

Ticari sır nedir?

Konuşma içinde eleştiri konusu yapılan “ticari sır” meselesi ise oldukça basit bir konudur. Türkiye vatandaşlarının menfaatini korumak için Sinovac firmasıyla sözleşme tarihi itibarıyle aşıyı dünyada en ucuza alan ülke olmak üzere anlaşmıştır. Bunun karşılığında ilgili firma bu bedelin 3. taraflarla paylaşılmamasını ve diğer ülkelere karşı zor durumda kalmamayı talep etmiştir. Türkiye tarafı da bu bedeli gizli tutmayı taahhüt etmiştir. Ticari sır konusu sadece bundan ibarettir.

Bu bedellerin yazılı olduğu evrakı usulsüz olarak elde ederek bedeli ifşa etmek ülkemiz ile Sinovac arasındaki anlaşmanın ihlali anlamına gelmektedir. Burada amaçlananın, açı temin ettiğimiz üretici firma ile Türkiye ilişkilerini bozmak olduğunu düşünmek dahi istemem.

Türkiye’nin aşı programını riske atmaktan ne umuluyor?

Bundan daha tehlikeli olan ise kendilerinin aşağıdaki ifadesidir:

“Ya Çin ile Uygur Türklerine yaptığı zulüm nedeniyle aranız bozulmuyor da benim aşı dolayısıyla mı sizin aranız bozuluyor?”

Aziz Vatandaşlarım, bu hiç masum bir soru değildir. Ülkeler arası ilişkilerdeki hassas konuları zamansız ve sağlık gibi her türlü uyuşmazlıktan azade bir konuda gündeme getirmek sadece ve sadece aşı tedarikini riske atmaktır. Bu konunun gündeme getirilmesi için seçilen zaman akıl ve izanla bağdaşamaz. Bu husustaki niyeti milletimizin vicdanına havale ediyoruz.

Sayın Kılıçdaroğlu Türkiye’nin aşı programını riske atarak nasıl bir kazanç umuyor? İlişkilerin bozulması, tedarikin zorlaşması milletin aleyhine ama siyaseten kendi lehine mi olacak? Bu tutumun bedelini aşı sırası bekleyenler öderse, bunu kendi vicdanına nasıl izah edecek?

Sayın muhalefet liderini, kendisi aşısını olduğu halde kendisinden sonra aşı olacak vatandaşlarımıza kullanılacak aşıların tedarikini umursamadan riske atmak yerine, bu konuda sorumlu davranmaya davet ediyorum.

Biz isterdik ki, salgının yüküne polemiklerle yeni yükler eklenmesin. Sorumsuz sözler halkımızı yormasın. Eğer eleştiriler olacaksa sürece zindelik katsın. Türkiye salgınla mücadelesini bugüne 83 milyon birlikte getirdi. Arada bir firemiz varsa da yolumuza biz birlikte devam edeceğiz.

Aşı için sıra bekleyen vatandaşlarımıza ve bütün milletimize saygılarımla.”

ShareTweet
Previous Post

Türk atletizm tarihine geçti! Ersu Şaşma’dan muhteşem başarı…

Next Post

2022 FIFA Dünya Kupası elemelerine salgın engeli

İLGİLİHABERLER

Tıbbi kenevir eczanelerde satılabilecek
GÜNDEM

Tıbbi kenevir eczanelerde satılabilecek

July 21, 2025
5k
E-Devlet’ten organ bağışı yapılabilecek
Manşet Altı

E-Devlet’ten organ bağışı yapılabilecek

July 21, 2025
5k
Zayıflama ilacı Ozempic’in yeni yan etkileri ortaya çıkıyor
Manşet Altı

Zayıflama ilacı Ozempic’in yeni yan etkileri ortaya çıkıyor

July 20, 2025
5.1k
Kayseri’de aynı mahallede kene kaynaklı üçüncü ölüm
Manşet Altı

Kayseri’de aynı mahallede kene kaynaklı üçüncü ölüm

July 16, 2025
5k
Hastanelerde 2 yıl sonraya randevu
Manşet Altı

Hastanelerde 2 yıl sonraya randevu

July 11, 2025
5.1k
Yunanistan’da Türkiye’den kaçak getirilen pestisit alarmı
ÇEVRE

Yunanistan’da Türkiye’den kaçak getirilen pestisit alarmı

July 11, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
Murat Ongun’un cezaevinden ilk fotoğrafı paylaşıldı

Murat Ongun’un cezaevinden ilk fotoğrafı paylaşıldı

July 24, 2025
5k
Yeni Şafak, faiz kararı günü Mehmet Şimşek’i hedef aldı

Yeni Şafak, faiz kararı günü Mehmet Şimşek’i hedef aldı

July 24, 2025
5k
LGS tercih süreci bugün sona eriyor: Sonuçlar 4 Ağustos’ta

LGS tercih süreci bugün sona eriyor: Sonuçlar 4 Ağustos’ta

July 24, 2025
5k
Eurofighter açıklamasında “İmamoğlu” detayı

Eurofighter açıklamasında “İmamoğlu” detayı

July 24, 2025
5k
Tayland ile Kamboçya arasında çatışma çıktı

Tayland ile Kamboçya arasında çatışma çıktı

July 24, 2025
5k
Rusya’da 49 kişiyi taşıyan yolcu uçağının enkazına ulaşıldı

Rusya’da 49 kişiyi taşıyan yolcu uçağının enkazına ulaşıldı

July 24, 2025
5k
Yavuz Ağıralioğlu ‘AKP’ sorusunda Meral Akşener ve Sinan Oğan’ı hedef aldı: “Bizim de 50 milyon dolar alıp seçmeni satacağımızı düşünüyorlar”

Yavuz Ağıralioğlu ‘AKP’ sorusunda Meral Akşener ve Sinan Oğan’ı hedef aldı: “Bizim de 50 milyon dolar alıp seçmeni satacağımızı düşünüyorlar”

July 23, 2025
5.1k
İsrail’i protesto gösterisi: 5 kişi şafak baskınıyla “Cumhurbaşkanına hakaret”ten gözaltına alındı

İsrail’i protesto gösterisi: 5 kişi şafak baskınıyla “Cumhurbaşkanına hakaret”ten gözaltına alındı

July 23, 2025
5k
Gazze’de son 24 saatte biri çocuk 10 Filistinli daha açlıktan hayatını kaybetti

Gazze’de son 24 saatte biri çocuk 10 Filistinli daha açlıktan hayatını kaybetti

July 23, 2025
5k
AKOM’dan İstanbul için sıcak hava dalgası uyarısı

AKOM’dan İstanbul için sıcak hava dalgası uyarısı

July 23, 2025
5k
Venedik Film Festivali’nde yarışacak filmler belli oldu

Venedik Film Festivali’nde yarışacak filmler belli oldu

July 23, 2025
5k
MSB: Suriye, Türkiye’den resmi destek talep etti

MSB: Suriye, Türkiye’den resmi destek talep etti

July 23, 2025
5k
Almanya bu kez Iraklıları sınır dışı etti

Almanya bu kez Iraklıları sınır dışı etti

July 23, 2025
5.1k
Galatasaray’ın Tete ile arasındaki davada CAS’tan karar çıktı

Galatasaray’ın Tete ile arasındaki davada CAS’tan karar çıktı

July 23, 2025
5.1k
Minguzzi’nin annesi eylemini sonlandırdı

Minguzzi’nin annesi eylemini sonlandırdı

July 23, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.