Washington ile Ankara’nın, YPG’nin Menbiç’ten çekilmesi konusunda prensipte anlaştığı belirtildi.
O mekanizmanın ilk toplantısı 9 Mart 2018 Cuma günü tamamlandı. Toplantıda, Kürt militan gücü YPG’nin Menbiç’ten çıkarılması konusunda iki ülkenin prensipte mutabakata vardığı belirtildi.
Hürriyet Gazetesi’nden Cansu Çamlıbel’in haberine göre, ABD tarafı görüşmeleri henüz ‘başlangıç’ olarak nitelendirse de, Ankara’nın ‘YPG, Menbiç’ten çıkarılsın’ talebine ilkesel olarak olumlu yanıt verdi.
Varılan prensip anlaşmasının ne zaman ve hangi şartlar altında hayata geçirileceğine dair henüz net bir planlama bulunmuyor. Bunun yerine, taraflar müzakereleri sürdürecek.
Cuma günkü toplantıya Dışişleri Bakanlığı’nın Ortadoğu’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal’ın başkanlık ettiği toplantıya, Genelkurmay’dan askeri yetkililerin yanısıra Savunma Bakanlığı yetkilileri de katıldı.
ABD heyetine ise, Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Wess Mitchell başkanlık etti.
Perşembe günü başlayan toplantının ilk bölümünde, taraflar tezlerini masaya koydu ve Amerikan tarafı, Türkiye’nin halihazırda yürüttüğü Zeytin Dalı Operasyonu nedeniyle yükselen gerilimin düşürülmesi talebinde bulundu.
ABD’nin, Afrin konusunu gündeme getirme çabasına rağmen Türk tarafı görüşmelerin içeriğinin Afrin olmadığı konusunda ısrar etti. ABD heyetinin, Türkiye’nin Afrin’den çekilmesi konusunu müzakerelerin ana parçası yapmadığı belirtildi.
Perşembe günü, taraflar önerilen yazılı hale getirilmesi önerisinde bulundu. ABD’nin, YPG’lilerin bir bölümünün Menbiç Askeri Konseyi içinde kalması önerisi, Cuma günü yeniden başlayan görüşmelerde Türk tarafında kabul görmedi.
Bu sorunu aşmak için ara formüller üzerinde duran ABD’li heyetin taleplerine Türk tarafı sıcak bakmayınca, YPG’nin Menbiç’ten çekilmesi konusunda prensipte anlaşmaya varıldı.
Buna göre, YPG güçlerinin Fırat’ın doğusuna kaydırılması sonrasında bu bölgeye kimlerin yerleşeceği ve kontrolü sağlayacağı konuları ise, devam eden müzakerelerde belirlenecek.