Kürkçüler Cezaevi’nde tutulan gazeteci İbrahim Karakaş, cezaevinde keyfi davranışların sergilenmesi ve taleplerinin kabul edilmemesinden dolayı 14 Temmuz itibariyle 5 günlük süreli-dönüşümlü açlık grevi eylemi başlattıklarını aktardı.
Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle 6 Kasım 2020’den beri Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı İbrahim Karakaş, maruz kaldıkları hak ihlallerini Mezopotamya Ajansı’na (MA) gönderdiği mektupla anlattı. Karakaş, cezaevlerinde tecridin ve baskının gittikçe yoğunlaşmasıyla beraber, keyfiyetçiliğin sürdüğünü belirterek, “Sorunlarımızın çözümü ve var olan bu hukuksuz ve keyfi yaklaşımların hukuki yollarla ve diyalog ile çözümü noktasında tüm imkanlarımızı kullanıyor fakat karşılığında Kürt ve siyasi kimliğimizden dolayı tamamıyla düşmanca yaklaşımlarla karşı karşıya kalıyoruz” dedi.
SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİ
Birçok kez Adalet Bakanlığı’na ve Ceza Tevkif Evleri Müdürlüğü, infaz hakimlikleri, başsavcılık, cezaevi müdürü ve savcısına taleplerini ilettiklerini ancak bir sonucun alınmadığı vurgulayan Karakaş, taleplerinin karşılanmamasından dolayı 14 Temmuz itibariyle 5 günlük süreli-dönüşümlü açlık grevi eylemine başladıklarını aktardı. Karakaş, “Halen bu eylemimizi sürdürmekteyiz. Ne yazık ki bu eylemden öncede, sonrada hiçbir sorunumuz çözülmemiş ve bu sorunlar daha da artarak devam etmektedir. Şöyle ki; yaklaşık 1 yıldır cezaevi ve jandarma personelinin insan onurunu ayaklar altına alan ve tamamıyla vücut bütünlüğüne saldırı niteliği taşıyan ‘ağız içi arama’ adı altında yapılmak istenen bu onursuz uygulamayı kabul etmediğimiz için en doğal anayasal hakkımız olan tedaviye erişim hakkımız fiilen ortadan kaldırılmıştır. Devletin can güvenliğimizi koruma yükümlülüğünü zamana yayarak öldürme politikasına dönüştürmüştür” diye belirtti.
TEDAVİ HAKKI ENGELİ
Hasta tutukluların durumuna değinen Karakaş, mektubunun devamında şu ifadelere yer verdi: “Bilindiği üzere yaklaşık 25-30 yıldır zindanlarda tutulan tutsaklar bu süre zarfında cezaevlerinin getirdiği koşullardan dolayı birçok kronik ve hayati hastalıklara yakalanmış durumdadırlar. Birçoğu bu şekilde ağır hasta olan ve sürekli olarak doktor kontrolünde gerekli tetkiklerin yapılması için hastaneye gidip gelme zorunluluğu var. Fakat yukarıda belirttiğim onursuz uygulama yüzünden bırakalım rutin kontrolleri, durumu giderek kötüleşen ve ben dahil olmak üzere rahatsız olan arkadaşlarımız hastaneye götürülmüyor. Ve var olan rahatsızlıklarımız giderek ileride telafisi olmayacak boyutlara ulaşıyor. Savunma hakkımız elimizden alındığından dolayı çıkmadığımız mahkemelerde cezalar alıyoruz.”