Uluslararası haber ajansı Reuters’a mülakat veren üst düzey bir yetkili, “Enflasyonun biraz yukarı gittiğini göreceğiz. Bu dönem enflasyon tam olarak en tepedeki hedef olarak görülmüyor.” dedi.
Resmi enflasyonun uzun süre yüzde 20 civarında kalması beklenirken, Türk Lirası’nın değer kaybının devam edeceği belirtiliyor.
Uluslararası haber ajansı Reuters’a mülakat veren üst düzey bir yetkili, hükûmetin önceliğinin enflasyon olmadığını kaydetti.
Aynı yetkili, “Bütçe kanalıyla özellikle gelecek yılın başından itibaren iç talebin canlanması durumu olacak. Bu açıdan büyüme kanalına kayda değer bir destek sağlanacak. Enflasyonun biraz yukarı gittiğini göreceğiz. Bu dönem enflasyon tam olarak en tepedeki hedef olarak görülmüyor. Biraz o tarafı gevşek tutmak gerekecek. Döviz kurundan gelen gecikmeli etkinin de izlerini göreceğiz zaten yakın zamanda. Ancak kurda çok ciddi bir artış olmayacaktır.” dedi.
TÜİK’E GÖRE YÜZDE 20, ENAG “YÜZDE 49” DİYOR
Enflasyonun 2022 yılı haziran ayına kadar yüzde 20’li seviyelerde kalması beklenirken, piyasalar ekonomi yönetiminin cari fazlaya odaklanmasıyla enflasyonun yüzde 20’lerin de ötesinde yükselebileceğinden endişeli.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; ekim ayında tüketici enflasyonu (TÜFE) yıllık yüzde 19,89 arttı. Üretici fiyatlarındaki (ÜFE) artış ise yüzde 46’yı geçti. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), yıllık TÜFE’yi yüzde 49 olarak ilan etti.
TCMB’nin para politikası kararlarında belirleyicilerden biri olarak daha yakından takip ettiği “çekirdek enflasyon” ekim ayında yüzde 16,98’den yüzde 16,82’ye geriledi.
Goldman Sachs tarafından yayımlanan bilgi notunda, “Bugün enflasyondaki aşağı yönlü sürpriz 18 Kasım’da toplanacak Para Politikası Kurulu’nun başka bir faiz indirimi daha yapabileceği ihtimalini artırıyor.” denildi.
Notta 50 baz puan indirimle politika faizinin yüzde 15,50’ye düşürülmesini beklendiği de belirtilirken, bugünkü TÜFE verisi sonrası daha büyük bir indirim ihtimalinin arttığı vurgulandı.