“ABD ile işbirliği yapmak sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu”
ZARRAB: ZAFER ÇAĞLAYAN’A RÜŞVET VERDİM
Reza Zarrab, bugünkü duruşmada çarpıcı açıklamalar yaparak, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a 45 ila 50 milyon Euro arasında rüşvet verdiğini iddia etti. Reza Zarrab’ın flaş açıklamaları arasında Egemen Bağış’la ilgili sözleri öne çıktı. Zarrab, Aktif Bank’ta hesap açmak için ilk girişiminin başarısız olmasının ardından Egemen Bağış’ın aracı olarak Aktif Bank CEO’su ile görüşme ayarladığını ifşa etti.
Reza Zarrab, ‘2012’de Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’a gittim. İran’la altın ticareti için aracılık etmek istediğimi söyledim. ‘Sen çok göz önündesin, olmaz’ dedi. Ben de dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a ulaştım. Bir balık restoranında yemek yedik. İran’la ticareti anlattım. Kar marjlarını sordu. Ben de yüzde 50’ye 50 dedim. ‘Anlaştık’ dedi’ ifadelerini kullandı.
Savcı mahkemede verilen rüşvetlerle ilgili hazırlanan bir çizelgeyi sundu. Zarrab, ‘Belge doğrudur. Hesaplarda karışıklık olmaması için bu belgeyi ben hazırlattım’ dedi. Belgeye göre Zafer Çağlayan’a sadece Halk Bankası’ndaki işlemler nedeniyle 19 Mart 2012 ile 27 Mart 2013 arasında, 45-50 milyon euro dışında 4. 6 milyon dolar, 2. 4 milyon TL ödeme yapıldı.
İran petrol paraları için Halk Bankası’nın seçilme nedeninin Aktifbank’ta yapılan işlemlerde gecikme olduğunu söyleyen Zarrab, İran petrol paralarının kullanılması içim sistemi ilk kez 17 Aralık soruşturması sanıklarından Kuyumcu Ahmet Alacacı kurduklarını ve İran’ın uluslararası ödemelerini yaptıklarını anlattı. Zarrab, ‘Alacacı’yı devreden çıkarmadan ticareti kendim yapmak istedim. Çünkü işlem hacmi çok yüksekti. Kaynak kendim olmak istedim’ dedi.
SAVCININ DİKKAT ÇEKEN ŞEMASI
Mahkeme salonunda savcının üzerinde çalıştığı bir şema dikkat çekiyor. Davada anılan şahısların isimlerinin bulunduğu şemada en tepede İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İran’ın ruhani lideri Ali Hamaney yer alıyor. Onların altında dönemin İranlı yetkilileri bulunuyor. Daha altta, savcının bazı kutuları soru işaretiyle boş bıraktığı kısımda ise Atilla, Aslan, Çağlayan ve Zarrab var. Savcıyla iş birliği yapmaya başlayan Zarrab’ın bu isimlerin altında gösterilmesi dikkat çekiyor.
AYAKLARINDAKİ ZİNCİRLER ÇIKTI, ZARRAB KONUŞMAYA TEKRAR BAŞLADI
Aranın ardından Reza Zarrab tekrar tanık kürsüsüne döndü. Bu arada Zarrab’ın ayaklarındaki zincirlerin çıkarıldığı aktarıldı.
Savcı ‘Bu ödemeleri Çağlayan ne şekilde aldı?’ sorusun Zarrab, “Çağlayan’a ödemeleri ne şekilde yaptın?” sorusu yöneltildi. Zarrab’ın ödemeyi nakit, değerli eşya ve banka havalesi şeklinde yaptığını söylediği iddia edildi. Ödemeyi alanlar arasında Çağlayan’ın aile üyeleri olup olmadığı sorusuna ise Zarrab’ın cevabı ‘Evet’ oldu.
Savcı, İran’la yürütülen ticaretten kâr olarak Çağlayan’ın kardeşine yapıldığı iddia edilen 2.4 milyon TL’lik ödemenin dekontunu kanıt olarak sundu. Atilla’nın avukatı itiraz etti. Hakim Berman kanıtı kabul ediyor.
Ulusal İran Petrol Şirketi’ne (NIOC) ilişkin bilgiler de paylaşan Zarrab, İran’la altın ticaretinin nasıl işlediğini tahtada çizerek anlatmak için tanık kürsüsünden ayrıldı.
….
New York Güney Bölge Federal Mahkemesi’nde görülen Reza Zarrab davasın ilk sözü, açılış konuşmalarını yapan ‘savcılık ve savunma’ aldı. Önceki gün savcılık ve savunmanın yaptığı açılış konuşmalarında şok suçlamalar gündeme geldi. Bugün ise Türkiye saati ile 17:15’te başlayacak davada Zarrab, saat 20:00’dan itibaren tam 3 gün boyunca tanık sandalyesinde oturacak.
Amerikan gizli servisi FBI’ın tercümanı Bülent Bulut’un dinlenmesinin ardından yargıç Richard Berman 2 dakika ara verdi. Jüri yan odaya alındığı sırada Reza Zarrab, New York’ta devam eden duruşma için mahkeme salonuna alındı.
Reza Zarrab’ın ayakları kelepçeli ve hapishane giysisiyle tanık koltuğuna oturtulduğu gözlerden kaçmadı. Hakkındaki suçlamaları kabul edip savcılıkla işbirliği yapmayı kabul eden Zarrab önce savcılar, sonra da eski Halkbank yöneticisi Hakan Atilla’nın avukatlarınca sorgulanacak.
İŞTE REZA ZARRAB’IN İLK AÇIKLAMALARI…
Mart 2016’da tutuklandığımda FBI’ya doğruları söylemedim. Neyle karşı karşıya olduğumu bilmiyordum. Uzun bir yolculuktan sonra şoka girmiştim. Doğru yanıtları veremedim. Çok korkmuştum.
Üç yükümlülüğüm var savcılığa. Gerçekleri söylemek. ABD hükümetiyle işbirliği yapmak ve bundan sonra asla suç işlememek.
ABD hükümeti bana hiçbir af sözü vermedi. Cezama hakim karar verecek. Savcılıkla işbirliği, sorumluluğumu kabul edip hapisten çıkmanın en hızlı yoluydu.
Otelde falan kalmıyorum. Kesinlikle hareket özgürlüğüm yok. FBI gözetimindeyim. Hapisteyken bir gardiyana içki ve cep telefonu kullanımı için rüşvet verdiğim doğru.
Türkiye’ye iade edilmem için avukatlar tuttum. Olmayınca suçumu itiraf etmeye karar verdim.
Cezaevinden en hızlı ve kolay şekilde çıkmak için Savcılıkla işbirliği yaptım.
Kimse bana ne kadar ceza alacağım konusunda söz vermedi.
İranlılar petrol ve doğalgaz satışından elde ettikleri paraları kullanamıyordu yaptırımlar yüzünden. Uluslararası ödemelerini yapamıyorlardı. Mehmet Hakan Atilla Halkbank’ta yaptırımlar konusundaki en bilgili adamdı.
İranlıların petrol ve doğalgaz satışlarından elde edilen paralar Halkbank’a yatırıldı. İran’ın uluslararası ödemelerini Halkbank’tan çıkartarak yaptık.
Savcının “Burada, salonda bulunanlardan birlikte çalıştığınız kimse var mı” sorusuna ise, Atilla’yı gösteren Zarrab, “Evet var” dedi.
Atilla size nasıl yardımcı oldu sorusuna ise, “İranlıların paralarını Halkbank’tan dışarı çıkartacak sistemi geliştirdik ve sistemin çalışmasını sağladık” dedi.
Savcının “Neden Atilla” sorusuna ise Zarrab, “Ambargo mevzuatını en iyi bilen kişi oydu” cümlesiyle cevap verdi.
Zarrab, 2010 ve 2011 yıllarında Irak Merkez Bankası’nın eski lideri Mahmud Bahmani ile iki kez doğrudan toplantı yaptığını söyledi. Zarrab, İran merkez bankasına doğrudan nakit teslimatı yapmak için anlaşma yaptığını söyledi.
EGEMEN BAĞIŞ’IN FOTOĞRAFI MAHKEMEDE
Mahkeme salonunda eski AB bakanı Egemen Bağış’ın asılan fotoğrafı gösterildi Zarrab’a. Savcı tarafından sorgulanmasına devam edilen Reza Zarrab, Egemen Bağış’la ilgili konuştu. Aktif Bank’tan hesap açmak istediğini fakat kabul edilmediğini söyleyen Zarrab, Egemen Bağış’ın Aktif Bank CEO’suyla tanışma ve görüşme konusunda yardımcı olduğunu anlattı.
AHMEDİNEJAD BAĞLANTISINI KABUL ETTİ
Reza Zarrab, İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bağlantısını kabul etti.
“EŞİM ÜNLÜ, BEN HALKIN ÖNÜNDE BİR KİŞİYDİM”
Reza Zarrab, “Halkbankla 2012’de temasa geçtim. Ama önceden de tanınıyordum. Karım Türkiye’de ünlü bir sanatçı olduğundan hep göz önündeydim.” sözleriyle özel hayatından da söz etti.Rıza Sarraf, Halkbank’ın başlangıçta Türkiye’de şöhreti nedeniyle onunla çalışmak istemediğini söyledi.
“HALKBANK: ALTIN TİCARETİ İÇİN FAZLA POPÜLERSİN”
Reza Zarrab, Halkbank’ın aslında önce kendisiyle çalışmak istemediğini, çünkü fazla ünlü olduğunu söylediklerini belirten Zarrab, genel müdür Süleyman Aslan’ın kendisine “Altın ticareti yapmak için fazla popülersin” dediğini ifade etti, ama buna rağmen kendisinin bu işi yapmak için ısrarcı olduğunu söyledi.
Zarrab, İran Merkez Bankası’ndan sonra Bank Mellat’la iş yaptığını iddia ederek Halkbank ile olan ilişkisini anlattı ve Ahmed Alajaji adında kuyumcunun İran gelirlerini Halkbank’a koymak için altın ihracatı sistemi önerdiğini” belirtti.
Zarrab, 2010 ve 2011 yıllarında İran ve Bank Mellat ile birlikte çalışırken Türkiye’nin Aktif Bankası ile bir ilişki yaşadığını iddia etti. Aktif Bank ile ilişkiyi sona erdirdikten sonra 2012’nin başında Halkbank’a ulaştığını söyledi.
“ZAFER ÇAĞLAYAN’LA İRTİBATA GEÇTİM, ÇÜNKÜ EKONOMİ BAKANIYDI”
Zarrab’a “Süleyman Aslan seni geri çevirince neden Zafer Çağlayan ile irtibata geçtin” diye soruldu. Zarrab şu yanıtı verdi: “Çünkü o ekonomi bakanıydı” dedi. Zarrab, Zafer Çağlayan’a 45 ila 50 milyon Euro arasında rüşvet verdiğini iddia etti.
Amerikalı gazeteciler Pete Brush ve Benjamin Harvey’nin mahkeme salonundan aktardığına göre Zarrab, Zafer Çağlayan’ın “İran işinde kârı yüzde 50-50 paylaşmayı” önerdiğini öne sürerek “Toplamda ona 45-50 milyon euro kadar rüşvet ödemişimdir. Öteki para cinslerini hiç saymıyorum” iddiasında bulundu.
SAVCILIK: ERDOĞAN’LA YAPTIĞI KONUŞMALARI DA AÇIKLAYACAK
Bugün Zarrab’ın 2013 tapelerini de doğrulayacağı ve zamanın başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı konuşmalar hakkında da açıklamalar yapacağı, Amerikalı savcılar tarafından gazetecilere paylaşıldı.
Başlayan duruşmanın ilk dakikalarında Atilla’nin avukatlari durusma salonuna asılan İran ruhani lideri Hamaney, eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, bazı İran Devrim Muhafızları, eski petrol bakanı ve M.Hakan Atilla’nın fotoğraflarının asılmasına itiraz ederek, ” bunların dava ile ilgisi yok” dedi. Hakim Richard Berman ise savcıya devam işareti verdi.
Zarrab, davanın 5. tanığı olarak dinlenirken, Atilla’nın avukatları duruşmanın ilk gününde Zarrab’ın ABD hapishanelerinde bile rüşvet vermeye devam ettiğini öne sürerek alkol, kadın ve yiyecek getirttiğini iddia etmişti.
KRONOS.NEWS
“ABD ile işbirliği yapmak sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu”
ZARRAB: ZAFER ÇAĞLAYAN’A RÜŞVET VERDİM
Reza Zarrab, bugünkü duruşmada çarpıcı açıklamalar yaparak, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a 45 ila 50 milyon Euro arasında rüşvet verdiğini iddia etti. Reza Zarrab’ın flaş açıklamaları arasında Egemen Bağış’la ilgili sözleri öne çıktı. Zarrab, Aktif Bank’ta hesap açmak için ilk girişiminin başarısız olmasının ardından Egemen Bağış’ın aracı olarak Aktif Bank CEO’su ile görüşme ayarladığını ifşa etti.
Reza Zarrab, ‘2012’de Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’a gittim. İran’la altın ticareti için aracılık etmek istediğimi söyledim. ‘Sen çok göz önündesin, olmaz’ dedi. Ben de dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a ulaştım. Bir balık restoranında yemek yedik. İran’la ticareti anlattım. Kar marjlarını sordu. Ben de yüzde 50’ye 50 dedim. ‘Anlaştık’ dedi’ ifadelerini kullandı.
Savcı mahkemede verilen rüşvetlerle ilgili hazırlanan bir çizelgeyi sundu. Zarrab, ‘Belge doğrudur. Hesaplarda karışıklık olmaması için bu belgeyi ben hazırlattım’ dedi. Belgeye göre Zafer Çağlayan’a sadece Halk Bankası’ndaki işlemler nedeniyle 19 Mart 2012 ile 27 Mart 2013 arasında, 45-50 milyon euro dışında 4. 6 milyon dolar, 2. 4 milyon TL ödeme yapıldı.
İran petrol paraları için Halk Bankası’nın seçilme nedeninin Aktifbank’ta yapılan işlemlerde gecikme olduğunu söyleyen Zarrab, İran petrol paralarının kullanılması içim sistemi ilk kez 17 Aralık soruşturması sanıklarından Kuyumcu Ahmet Alacacı kurduklarını ve İran’ın uluslararası ödemelerini yaptıklarını anlattı. Zarrab, ‘Alacacı’yı devreden çıkarmadan ticareti kendim yapmak istedim. Çünkü işlem hacmi çok yüksekti. Kaynak kendim olmak istedim’ dedi.
SAVCININ DİKKAT ÇEKEN ŞEMASI
Mahkeme salonunda savcının üzerinde çalıştığı bir şema dikkat çekiyor. Davada anılan şahısların isimlerinin bulunduğu şemada en tepede İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İran’ın ruhani lideri Ali Hamaney yer alıyor. Onların altında dönemin İranlı yetkilileri bulunuyor. Daha altta, savcının bazı kutuları soru işaretiyle boş bıraktığı kısımda ise Atilla, Aslan, Çağlayan ve Zarrab var. Savcıyla iş birliği yapmaya başlayan Zarrab’ın bu isimlerin altında gösterilmesi dikkat çekiyor.
AYAKLARINDAKİ ZİNCİRLER ÇIKTI, ZARRAB KONUŞMAYA TEKRAR BAŞLADI
Aranın ardından Reza Zarrab tekrar tanık kürsüsüne döndü. Bu arada Zarrab’ın ayaklarındaki zincirlerin çıkarıldığı aktarıldı.
Savcı ‘Bu ödemeleri Çağlayan ne şekilde aldı?’ sorusun Zarrab, “Çağlayan’a ödemeleri ne şekilde yaptın?” sorusu yöneltildi. Zarrab’ın ödemeyi nakit, değerli eşya ve banka havalesi şeklinde yaptığını söylediği iddia edildi. Ödemeyi alanlar arasında Çağlayan’ın aile üyeleri olup olmadığı sorusuna ise Zarrab’ın cevabı ‘Evet’ oldu.
Savcı, İran’la yürütülen ticaretten kâr olarak Çağlayan’ın kardeşine yapıldığı iddia edilen 2.4 milyon TL’lik ödemenin dekontunu kanıt olarak sundu. Atilla’nın avukatı itiraz etti. Hakim Berman kanıtı kabul ediyor.
Ulusal İran Petrol Şirketi’ne (NIOC) ilişkin bilgiler de paylaşan Zarrab, İran’la altın ticaretinin nasıl işlediğini tahtada çizerek anlatmak için tanık kürsüsünden ayrıldı.
….
New York Güney Bölge Federal Mahkemesi’nde görülen Reza Zarrab davasın ilk sözü, açılış konuşmalarını yapan ‘savcılık ve savunma’ aldı. Önceki gün savcılık ve savunmanın yaptığı açılış konuşmalarında şok suçlamalar gündeme geldi. Bugün ise Türkiye saati ile 17:15’te başlayacak davada Zarrab, saat 20:00’dan itibaren tam 3 gün boyunca tanık sandalyesinde oturacak.
Amerikan gizli servisi FBI’ın tercümanı Bülent Bulut’un dinlenmesinin ardından yargıç Richard Berman 2 dakika ara verdi. Jüri yan odaya alındığı sırada Reza Zarrab, New York’ta devam eden duruşma için mahkeme salonuna alındı.
Reza Zarrab’ın ayakları kelepçeli ve hapishane giysisiyle tanık koltuğuna oturtulduğu gözlerden kaçmadı. Hakkındaki suçlamaları kabul edip savcılıkla işbirliği yapmayı kabul eden Zarrab önce savcılar, sonra da eski Halkbank yöneticisi Hakan Atilla’nın avukatlarınca sorgulanacak.
İŞTE REZA ZARRAB’IN İLK AÇIKLAMALARI…
Mart 2016’da tutuklandığımda FBI’ya doğruları söylemedim. Neyle karşı karşıya olduğumu bilmiyordum. Uzun bir yolculuktan sonra şoka girmiştim. Doğru yanıtları veremedim. Çok korkmuştum.
Üç yükümlülüğüm var savcılığa. Gerçekleri söylemek. ABD hükümetiyle işbirliği yapmak ve bundan sonra asla suç işlememek.
ABD hükümeti bana hiçbir af sözü vermedi. Cezama hakim karar verecek. Savcılıkla işbirliği, sorumluluğumu kabul edip hapisten çıkmanın en hızlı yoluydu.
Otelde falan kalmıyorum. Kesinlikle hareket özgürlüğüm yok. FBI gözetimindeyim. Hapisteyken bir gardiyana içki ve cep telefonu kullanımı için rüşvet verdiğim doğru.
Türkiye’ye iade edilmem için avukatlar tuttum. Olmayınca suçumu itiraf etmeye karar verdim.
Cezaevinden en hızlı ve kolay şekilde çıkmak için Savcılıkla işbirliği yaptım.
Kimse bana ne kadar ceza alacağım konusunda söz vermedi.
İranlılar petrol ve doğalgaz satışından elde ettikleri paraları kullanamıyordu yaptırımlar yüzünden. Uluslararası ödemelerini yapamıyorlardı. Mehmet Hakan Atilla Halkbank’ta yaptırımlar konusundaki en bilgili adamdı.
İranlıların petrol ve doğalgaz satışlarından elde edilen paralar Halkbank’a yatırıldı. İran’ın uluslararası ödemelerini Halkbank’tan çıkartarak yaptık.
Savcının “Burada, salonda bulunanlardan birlikte çalıştığınız kimse var mı” sorusuna ise, Atilla’yı gösteren Zarrab, “Evet var” dedi.
Atilla size nasıl yardımcı oldu sorusuna ise, “İranlıların paralarını Halkbank’tan dışarı çıkartacak sistemi geliştirdik ve sistemin çalışmasını sağladık” dedi.
Savcının “Neden Atilla” sorusuna ise Zarrab, “Ambargo mevzuatını en iyi bilen kişi oydu” cümlesiyle cevap verdi.
Zarrab, 2010 ve 2011 yıllarında Irak Merkez Bankası’nın eski lideri Mahmud Bahmani ile iki kez doğrudan toplantı yaptığını söyledi. Zarrab, İran merkez bankasına doğrudan nakit teslimatı yapmak için anlaşma yaptığını söyledi.
EGEMEN BAĞIŞ’IN FOTOĞRAFI MAHKEMEDE
Mahkeme salonunda eski AB bakanı Egemen Bağış’ın asılan fotoğrafı gösterildi Zarrab’a. Savcı tarafından sorgulanmasına devam edilen Reza Zarrab, Egemen Bağış’la ilgili konuştu. Aktif Bank’tan hesap açmak istediğini fakat kabul edilmediğini söyleyen Zarrab, Egemen Bağış’ın Aktif Bank CEO’suyla tanışma ve görüşme konusunda yardımcı olduğunu anlattı.
AHMEDİNEJAD BAĞLANTISINI KABUL ETTİ
Reza Zarrab, İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bağlantısını kabul etti.
“EŞİM ÜNLÜ, BEN HALKIN ÖNÜNDE BİR KİŞİYDİM”
Reza Zarrab, “Halkbankla 2012’de temasa geçtim. Ama önceden de tanınıyordum. Karım Türkiye’de ünlü bir sanatçı olduğundan hep göz önündeydim.” sözleriyle özel hayatından da söz etti.Rıza Sarraf, Halkbank’ın başlangıçta Türkiye’de şöhreti nedeniyle onunla çalışmak istemediğini söyledi.
“HALKBANK: ALTIN TİCARETİ İÇİN FAZLA POPÜLERSİN”
Reza Zarrab, Halkbank’ın aslında önce kendisiyle çalışmak istemediğini, çünkü fazla ünlü olduğunu söylediklerini belirten Zarrab, genel müdür Süleyman Aslan’ın kendisine “Altın ticareti yapmak için fazla popülersin” dediğini ifade etti, ama buna rağmen kendisinin bu işi yapmak için ısrarcı olduğunu söyledi.
Zarrab, İran Merkez Bankası’ndan sonra Bank Mellat’la iş yaptığını iddia ederek Halkbank ile olan ilişkisini anlattı ve Ahmed Alajaji adında kuyumcunun İran gelirlerini Halkbank’a koymak için altın ihracatı sistemi önerdiğini” belirtti.
Zarrab, 2010 ve 2011 yıllarında İran ve Bank Mellat ile birlikte çalışırken Türkiye’nin Aktif Bankası ile bir ilişki yaşadığını iddia etti. Aktif Bank ile ilişkiyi sona erdirdikten sonra 2012’nin başında Halkbank’a ulaştığını söyledi.
“ZAFER ÇAĞLAYAN’LA İRTİBATA GEÇTİM, ÇÜNKÜ EKONOMİ BAKANIYDI”
Zarrab’a “Süleyman Aslan seni geri çevirince neden Zafer Çağlayan ile irtibata geçtin” diye soruldu. Zarrab şu yanıtı verdi: “Çünkü o ekonomi bakanıydı” dedi. Zarrab, Zafer Çağlayan’a 45 ila 50 milyon Euro arasında rüşvet verdiğini iddia etti.
Amerikalı gazeteciler Pete Brush ve Benjamin Harvey’nin mahkeme salonundan aktardığına göre Zarrab, Zafer Çağlayan’ın “İran işinde kârı yüzde 50-50 paylaşmayı” önerdiğini öne sürerek “Toplamda ona 45-50 milyon euro kadar rüşvet ödemişimdir. Öteki para cinslerini hiç saymıyorum” iddiasında bulundu.
SAVCILIK: ERDOĞAN’LA YAPTIĞI KONUŞMALARI DA AÇIKLAYACAK
Bugün Zarrab’ın 2013 tapelerini de doğrulayacağı ve zamanın başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı konuşmalar hakkında da açıklamalar yapacağı, Amerikalı savcılar tarafından gazetecilere paylaşıldı.
Başlayan duruşmanın ilk dakikalarında Atilla’nin avukatlari durusma salonuna asılan İran ruhani lideri Hamaney, eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, bazı İran Devrim Muhafızları, eski petrol bakanı ve M.Hakan Atilla’nın fotoğraflarının asılmasına itiraz ederek, ” bunların dava ile ilgisi yok” dedi. Hakim Richard Berman ise savcıya devam işareti verdi.
Zarrab, davanın 5. tanığı olarak dinlenirken, Atilla’nın avukatları duruşmanın ilk gününde Zarrab’ın ABD hapishanelerinde bile rüşvet vermeye devam ettiğini öne sürerek alkol, kadın ve yiyecek getirttiğini iddia etmişti.
KRONOS.NEWS
“ABD ile işbirliği yapmak sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu”
ZARRAB: ZAFER ÇAĞLAYAN’A RÜŞVET VERDİM
Reza Zarrab, bugünkü duruşmada çarpıcı açıklamalar yaparak, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a 45 ila 50 milyon Euro arasında rüşvet verdiğini iddia etti. Reza Zarrab’ın flaş açıklamaları arasında Egemen Bağış’la ilgili sözleri öne çıktı. Zarrab, Aktif Bank’ta hesap açmak için ilk girişiminin başarısız olmasının ardından Egemen Bağış’ın aracı olarak Aktif Bank CEO’su ile görüşme ayarladığını ifşa etti.
Reza Zarrab, ‘2012’de Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’a gittim. İran’la altın ticareti için aracılık etmek istediğimi söyledim. ‘Sen çok göz önündesin, olmaz’ dedi. Ben de dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a ulaştım. Bir balık restoranında yemek yedik. İran’la ticareti anlattım. Kar marjlarını sordu. Ben de yüzde 50’ye 50 dedim. ‘Anlaştık’ dedi’ ifadelerini kullandı.
Savcı mahkemede verilen rüşvetlerle ilgili hazırlanan bir çizelgeyi sundu. Zarrab, ‘Belge doğrudur. Hesaplarda karışıklık olmaması için bu belgeyi ben hazırlattım’ dedi. Belgeye göre Zafer Çağlayan’a sadece Halk Bankası’ndaki işlemler nedeniyle 19 Mart 2012 ile 27 Mart 2013 arasında, 45-50 milyon euro dışında 4. 6 milyon dolar, 2. 4 milyon TL ödeme yapıldı.
İran petrol paraları için Halk Bankası’nın seçilme nedeninin Aktifbank’ta yapılan işlemlerde gecikme olduğunu söyleyen Zarrab, İran petrol paralarının kullanılması içim sistemi ilk kez 17 Aralık soruşturması sanıklarından Kuyumcu Ahmet Alacacı kurduklarını ve İran’ın uluslararası ödemelerini yaptıklarını anlattı. Zarrab, ‘Alacacı’yı devreden çıkarmadan ticareti kendim yapmak istedim. Çünkü işlem hacmi çok yüksekti. Kaynak kendim olmak istedim’ dedi.
SAVCININ DİKKAT ÇEKEN ŞEMASI
Mahkeme salonunda savcının üzerinde çalıştığı bir şema dikkat çekiyor. Davada anılan şahısların isimlerinin bulunduğu şemada en tepede İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İran’ın ruhani lideri Ali Hamaney yer alıyor. Onların altında dönemin İranlı yetkilileri bulunuyor. Daha altta, savcının bazı kutuları soru işaretiyle boş bıraktığı kısımda ise Atilla, Aslan, Çağlayan ve Zarrab var. Savcıyla iş birliği yapmaya başlayan Zarrab’ın bu isimlerin altında gösterilmesi dikkat çekiyor.
AYAKLARINDAKİ ZİNCİRLER ÇIKTI, ZARRAB KONUŞMAYA TEKRAR BAŞLADI
Aranın ardından Reza Zarrab tekrar tanık kürsüsüne döndü. Bu arada Zarrab’ın ayaklarındaki zincirlerin çıkarıldığı aktarıldı.
Savcı ‘Bu ödemeleri Çağlayan ne şekilde aldı?’ sorusun Zarrab, “Çağlayan’a ödemeleri ne şekilde yaptın?” sorusu yöneltildi. Zarrab’ın ödemeyi nakit, değerli eşya ve banka havalesi şeklinde yaptığını söylediği iddia edildi. Ödemeyi alanlar arasında Çağlayan’ın aile üyeleri olup olmadığı sorusuna ise Zarrab’ın cevabı ‘Evet’ oldu.
Savcı, İran’la yürütülen ticaretten kâr olarak Çağlayan’ın kardeşine yapıldığı iddia edilen 2.4 milyon TL’lik ödemenin dekontunu kanıt olarak sundu. Atilla’nın avukatı itiraz etti. Hakim Berman kanıtı kabul ediyor.
Ulusal İran Petrol Şirketi’ne (NIOC) ilişkin bilgiler de paylaşan Zarrab, İran’la altın ticaretinin nasıl işlediğini tahtada çizerek anlatmak için tanık kürsüsünden ayrıldı.
….
New York Güney Bölge Federal Mahkemesi’nde görülen Reza Zarrab davasın ilk sözü, açılış konuşmalarını yapan ‘savcılık ve savunma’ aldı. Önceki gün savcılık ve savunmanın yaptığı açılış konuşmalarında şok suçlamalar gündeme geldi. Bugün ise Türkiye saati ile 17:15’te başlayacak davada Zarrab, saat 20:00’dan itibaren tam 3 gün boyunca tanık sandalyesinde oturacak.
Amerikan gizli servisi FBI’ın tercümanı Bülent Bulut’un dinlenmesinin ardından yargıç Richard Berman 2 dakika ara verdi. Jüri yan odaya alındığı sırada Reza Zarrab, New York’ta devam eden duruşma için mahkeme salonuna alındı.
Reza Zarrab’ın ayakları kelepçeli ve hapishane giysisiyle tanık koltuğuna oturtulduğu gözlerden kaçmadı. Hakkındaki suçlamaları kabul edip savcılıkla işbirliği yapmayı kabul eden Zarrab önce savcılar, sonra da eski Halkbank yöneticisi Hakan Atilla’nın avukatlarınca sorgulanacak.
İŞTE REZA ZARRAB’IN İLK AÇIKLAMALARI…
Mart 2016’da tutuklandığımda FBI’ya doğruları söylemedim. Neyle karşı karşıya olduğumu bilmiyordum. Uzun bir yolculuktan sonra şoka girmiştim. Doğru yanıtları veremedim. Çok korkmuştum.
Üç yükümlülüğüm var savcılığa. Gerçekleri söylemek. ABD hükümetiyle işbirliği yapmak ve bundan sonra asla suç işlememek.
ABD hükümeti bana hiçbir af sözü vermedi. Cezama hakim karar verecek. Savcılıkla işbirliği, sorumluluğumu kabul edip hapisten çıkmanın en hızlı yoluydu.
Otelde falan kalmıyorum. Kesinlikle hareket özgürlüğüm yok. FBI gözetimindeyim. Hapisteyken bir gardiyana içki ve cep telefonu kullanımı için rüşvet verdiğim doğru.
Türkiye’ye iade edilmem için avukatlar tuttum. Olmayınca suçumu itiraf etmeye karar verdim.
Cezaevinden en hızlı ve kolay şekilde çıkmak için Savcılıkla işbirliği yaptım.
Kimse bana ne kadar ceza alacağım konusunda söz vermedi.
İranlılar petrol ve doğalgaz satışından elde ettikleri paraları kullanamıyordu yaptırımlar yüzünden. Uluslararası ödemelerini yapamıyorlardı. Mehmet Hakan Atilla Halkbank’ta yaptırımlar konusundaki en bilgili adamdı.
İranlıların petrol ve doğalgaz satışlarından elde edilen paralar Halkbank’a yatırıldı. İran’ın uluslararası ödemelerini Halkbank’tan çıkartarak yaptık.
Savcının “Burada, salonda bulunanlardan birlikte çalıştığınız kimse var mı” sorusuna ise, Atilla’yı gösteren Zarrab, “Evet var” dedi.
Atilla size nasıl yardımcı oldu sorusuna ise, “İranlıların paralarını Halkbank’tan dışarı çıkartacak sistemi geliştirdik ve sistemin çalışmasını sağladık” dedi.
Savcının “Neden Atilla” sorusuna ise Zarrab, “Ambargo mevzuatını en iyi bilen kişi oydu” cümlesiyle cevap verdi.
Zarrab, 2010 ve 2011 yıllarında Irak Merkez Bankası’nın eski lideri Mahmud Bahmani ile iki kez doğrudan toplantı yaptığını söyledi. Zarrab, İran merkez bankasına doğrudan nakit teslimatı yapmak için anlaşma yaptığını söyledi.
EGEMEN BAĞIŞ’IN FOTOĞRAFI MAHKEMEDE
Mahkeme salonunda eski AB bakanı Egemen Bağış’ın asılan fotoğrafı gösterildi Zarrab’a. Savcı tarafından sorgulanmasına devam edilen Reza Zarrab, Egemen Bağış’la ilgili konuştu. Aktif Bank’tan hesap açmak istediğini fakat kabul edilmediğini söyleyen Zarrab, Egemen Bağış’ın Aktif Bank CEO’suyla tanışma ve görüşme konusunda yardımcı olduğunu anlattı.
AHMEDİNEJAD BAĞLANTISINI KABUL ETTİ
Reza Zarrab, İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bağlantısını kabul etti.
“EŞİM ÜNLÜ, BEN HALKIN ÖNÜNDE BİR KİŞİYDİM”
Reza Zarrab, “Halkbankla 2012’de temasa geçtim. Ama önceden de tanınıyordum. Karım Türkiye’de ünlü bir sanatçı olduğundan hep göz önündeydim.” sözleriyle özel hayatından da söz etti.Rıza Sarraf, Halkbank’ın başlangıçta Türkiye’de şöhreti nedeniyle onunla çalışmak istemediğini söyledi.
“HALKBANK: ALTIN TİCARETİ İÇİN FAZLA POPÜLERSİN”
Reza Zarrab, Halkbank’ın aslında önce kendisiyle çalışmak istemediğini, çünkü fazla ünlü olduğunu söylediklerini belirten Zarrab, genel müdür Süleyman Aslan’ın kendisine “Altın ticareti yapmak için fazla popülersin” dediğini ifade etti, ama buna rağmen kendisinin bu işi yapmak için ısrarcı olduğunu söyledi.
Zarrab, İran Merkez Bankası’ndan sonra Bank Mellat’la iş yaptığını iddia ederek Halkbank ile olan ilişkisini anlattı ve Ahmed Alajaji adında kuyumcunun İran gelirlerini Halkbank’a koymak için altın ihracatı sistemi önerdiğini” belirtti.
Zarrab, 2010 ve 2011 yıllarında İran ve Bank Mellat ile birlikte çalışırken Türkiye’nin Aktif Bankası ile bir ilişki yaşadığını iddia etti. Aktif Bank ile ilişkiyi sona erdirdikten sonra 2012’nin başında Halkbank’a ulaştığını söyledi.
“ZAFER ÇAĞLAYAN’LA İRTİBATA GEÇTİM, ÇÜNKÜ EKONOMİ BAKANIYDI”
Zarrab’a “Süleyman Aslan seni geri çevirince neden Zafer Çağlayan ile irtibata geçtin” diye soruldu. Zarrab şu yanıtı verdi: “Çünkü o ekonomi bakanıydı” dedi. Zarrab, Zafer Çağlayan’a 45 ila 50 milyon Euro arasında rüşvet verdiğini iddia etti.
Amerikalı gazeteciler Pete Brush ve Benjamin Harvey’nin mahkeme salonundan aktardığına göre Zarrab, Zafer Çağlayan’ın “İran işinde kârı yüzde 50-50 paylaşmayı” önerdiğini öne sürerek “Toplamda ona 45-50 milyon euro kadar rüşvet ödemişimdir. Öteki para cinslerini hiç saymıyorum” iddiasında bulundu.
SAVCILIK: ERDOĞAN’LA YAPTIĞI KONUŞMALARI DA AÇIKLAYACAK
Bugün Zarrab’ın 2013 tapelerini de doğrulayacağı ve zamanın başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı konuşmalar hakkında da açıklamalar yapacağı, Amerikalı savcılar tarafından gazetecilere paylaşıldı.
Başlayan duruşmanın ilk dakikalarında Atilla’nin avukatlari durusma salonuna asılan İran ruhani lideri Hamaney, eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, bazı İran Devrim Muhafızları, eski petrol bakanı ve M.Hakan Atilla’nın fotoğraflarının asılmasına itiraz ederek, ” bunların dava ile ilgisi yok” dedi. Hakim Richard Berman ise savcıya devam işareti verdi.
Zarrab, davanın 5. tanığı olarak dinlenirken, Atilla’nın avukatları duruşmanın ilk gününde Zarrab’ın ABD hapishanelerinde bile rüşvet vermeye devam ettiğini öne sürerek alkol, kadın ve yiyecek getirttiğini iddia etmişti.
KRONOS.NEWS
“ABD ile işbirliği yapmak sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu”
ZARRAB: ZAFER ÇAĞLAYAN’A RÜŞVET VERDİM
Reza Zarrab, bugünkü duruşmada çarpıcı açıklamalar yaparak, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a 45 ila 50 milyon Euro arasında rüşvet verdiğini iddia etti. Reza Zarrab’ın flaş açıklamaları arasında Egemen Bağış’la ilgili sözleri öne çıktı. Zarrab, Aktif Bank’ta hesap açmak için ilk girişiminin başarısız olmasının ardından Egemen Bağış’ın aracı olarak Aktif Bank CEO’su ile görüşme ayarladığını ifşa etti.
Reza Zarrab, ‘2012’de Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’a gittim. İran’la altın ticareti için aracılık etmek istediğimi söyledim. ‘Sen çok göz önündesin, olmaz’ dedi. Ben de dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a ulaştım. Bir balık restoranında yemek yedik. İran’la ticareti anlattım. Kar marjlarını sordu. Ben de yüzde 50’ye 50 dedim. ‘Anlaştık’ dedi’ ifadelerini kullandı.
Savcı mahkemede verilen rüşvetlerle ilgili hazırlanan bir çizelgeyi sundu. Zarrab, ‘Belge doğrudur. Hesaplarda karışıklık olmaması için bu belgeyi ben hazırlattım’ dedi. Belgeye göre Zafer Çağlayan’a sadece Halk Bankası’ndaki işlemler nedeniyle 19 Mart 2012 ile 27 Mart 2013 arasında, 45-50 milyon euro dışında 4. 6 milyon dolar, 2. 4 milyon TL ödeme yapıldı.
İran petrol paraları için Halk Bankası’nın seçilme nedeninin Aktifbank’ta yapılan işlemlerde gecikme olduğunu söyleyen Zarrab, İran petrol paralarının kullanılması içim sistemi ilk kez 17 Aralık soruşturması sanıklarından Kuyumcu Ahmet Alacacı kurduklarını ve İran’ın uluslararası ödemelerini yaptıklarını anlattı. Zarrab, ‘Alacacı’yı devreden çıkarmadan ticareti kendim yapmak istedim. Çünkü işlem hacmi çok yüksekti. Kaynak kendim olmak istedim’ dedi.
SAVCININ DİKKAT ÇEKEN ŞEMASI
Mahkeme salonunda savcının üzerinde çalıştığı bir şema dikkat çekiyor. Davada anılan şahısların isimlerinin bulunduğu şemada en tepede İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İran’ın ruhani lideri Ali Hamaney yer alıyor. Onların altında dönemin İranlı yetkilileri bulunuyor. Daha altta, savcının bazı kutuları soru işaretiyle boş bıraktığı kısımda ise Atilla, Aslan, Çağlayan ve Zarrab var. Savcıyla iş birliği yapmaya başlayan Zarrab’ın bu isimlerin altında gösterilmesi dikkat çekiyor.
AYAKLARINDAKİ ZİNCİRLER ÇIKTI, ZARRAB KONUŞMAYA TEKRAR BAŞLADI
Aranın ardından Reza Zarrab tekrar tanık kürsüsüne döndü. Bu arada Zarrab’ın ayaklarındaki zincirlerin çıkarıldığı aktarıldı.
Savcı ‘Bu ödemeleri Çağlayan ne şekilde aldı?’ sorusun Zarrab, “Çağlayan’a ödemeleri ne şekilde yaptın?” sorusu yöneltildi. Zarrab’ın ödemeyi nakit, değerli eşya ve banka havalesi şeklinde yaptığını söylediği iddia edildi. Ödemeyi alanlar arasında Çağlayan’ın aile üyeleri olup olmadığı sorusuna ise Zarrab’ın cevabı ‘Evet’ oldu.
Savcı, İran’la yürütülen ticaretten kâr olarak Çağlayan’ın kardeşine yapıldığı iddia edilen 2.4 milyon TL’lik ödemenin dekontunu kanıt olarak sundu. Atilla’nın avukatı itiraz etti. Hakim Berman kanıtı kabul ediyor.
Ulusal İran Petrol Şirketi’ne (NIOC) ilişkin bilgiler de paylaşan Zarrab, İran’la altın ticaretinin nasıl işlediğini tahtada çizerek anlatmak için tanık kürsüsünden ayrıldı.
….
New York Güney Bölge Federal Mahkemesi’nde görülen Reza Zarrab davasın ilk sözü, açılış konuşmalarını yapan ‘savcılık ve savunma’ aldı. Önceki gün savcılık ve savunmanın yaptığı açılış konuşmalarında şok suçlamalar gündeme geldi. Bugün ise Türkiye saati ile 17:15’te başlayacak davada Zarrab, saat 20:00’dan itibaren tam 3 gün boyunca tanık sandalyesinde oturacak.
Amerikan gizli servisi FBI’ın tercümanı Bülent Bulut’un dinlenmesinin ardından yargıç Richard Berman 2 dakika ara verdi. Jüri yan odaya alındığı sırada Reza Zarrab, New York’ta devam eden duruşma için mahkeme salonuna alındı.
Reza Zarrab’ın ayakları kelepçeli ve hapishane giysisiyle tanık koltuğuna oturtulduğu gözlerden kaçmadı. Hakkındaki suçlamaları kabul edip savcılıkla işbirliği yapmayı kabul eden Zarrab önce savcılar, sonra da eski Halkbank yöneticisi Hakan Atilla’nın avukatlarınca sorgulanacak.
İŞTE REZA ZARRAB’IN İLK AÇIKLAMALARI…
Mart 2016’da tutuklandığımda FBI’ya doğruları söylemedim. Neyle karşı karşıya olduğumu bilmiyordum. Uzun bir yolculuktan sonra şoka girmiştim. Doğru yanıtları veremedim. Çok korkmuştum.
Üç yükümlülüğüm var savcılığa. Gerçekleri söylemek. ABD hükümetiyle işbirliği yapmak ve bundan sonra asla suç işlememek.
ABD hükümeti bana hiçbir af sözü vermedi. Cezama hakim karar verecek. Savcılıkla işbirliği, sorumluluğumu kabul edip hapisten çıkmanın en hızlı yoluydu.
Otelde falan kalmıyorum. Kesinlikle hareket özgürlüğüm yok. FBI gözetimindeyim. Hapisteyken bir gardiyana içki ve cep telefonu kullanımı için rüşvet verdiğim doğru.
Türkiye’ye iade edilmem için avukatlar tuttum. Olmayınca suçumu itiraf etmeye karar verdim.
Cezaevinden en hızlı ve kolay şekilde çıkmak için Savcılıkla işbirliği yaptım.
Kimse bana ne kadar ceza alacağım konusunda söz vermedi.
İranlılar petrol ve doğalgaz satışından elde ettikleri paraları kullanamıyordu yaptırımlar yüzünden. Uluslararası ödemelerini yapamıyorlardı. Mehmet Hakan Atilla Halkbank’ta yaptırımlar konusundaki en bilgili adamdı.
İranlıların petrol ve doğalgaz satışlarından elde edilen paralar Halkbank’a yatırıldı. İran’ın uluslararası ödemelerini Halkbank’tan çıkartarak yaptık.
Savcının “Burada, salonda bulunanlardan birlikte çalıştığınız kimse var mı” sorusuna ise, Atilla’yı gösteren Zarrab, “Evet var” dedi.
Atilla size nasıl yardımcı oldu sorusuna ise, “İranlıların paralarını Halkbank’tan dışarı çıkartacak sistemi geliştirdik ve sistemin çalışmasını sağladık” dedi.
Savcının “Neden Atilla” sorusuna ise Zarrab, “Ambargo mevzuatını en iyi bilen kişi oydu” cümlesiyle cevap verdi.
Zarrab, 2010 ve 2011 yıllarında Irak Merkez Bankası’nın eski lideri Mahmud Bahmani ile iki kez doğrudan toplantı yaptığını söyledi. Zarrab, İran merkez bankasına doğrudan nakit teslimatı yapmak için anlaşma yaptığını söyledi.
EGEMEN BAĞIŞ’IN FOTOĞRAFI MAHKEMEDE
Mahkeme salonunda eski AB bakanı Egemen Bağış’ın asılan fotoğrafı gösterildi Zarrab’a. Savcı tarafından sorgulanmasına devam edilen Reza Zarrab, Egemen Bağış’la ilgili konuştu. Aktif Bank’tan hesap açmak istediğini fakat kabul edilmediğini söyleyen Zarrab, Egemen Bağış’ın Aktif Bank CEO’suyla tanışma ve görüşme konusunda yardımcı olduğunu anlattı.
AHMEDİNEJAD BAĞLANTISINI KABUL ETTİ
Reza Zarrab, İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bağlantısını kabul etti.
“EŞİM ÜNLÜ, BEN HALKIN ÖNÜNDE BİR KİŞİYDİM”
Reza Zarrab, “Halkbankla 2012’de temasa geçtim. Ama önceden de tanınıyordum. Karım Türkiye’de ünlü bir sanatçı olduğundan hep göz önündeydim.” sözleriyle özel hayatından da söz etti.Rıza Sarraf, Halkbank’ın başlangıçta Türkiye’de şöhreti nedeniyle onunla çalışmak istemediğini söyledi.
“HALKBANK: ALTIN TİCARETİ İÇİN FAZLA POPÜLERSİN”
Reza Zarrab, Halkbank’ın aslında önce kendisiyle çalışmak istemediğini, çünkü fazla ünlü olduğunu söylediklerini belirten Zarrab, genel müdür Süleyman Aslan’ın kendisine “Altın ticareti yapmak için fazla popülersin” dediğini ifade etti, ama buna rağmen kendisinin bu işi yapmak için ısrarcı olduğunu söyledi.
Zarrab, İran Merkez Bankası’ndan sonra Bank Mellat’la iş yaptığını iddia ederek Halkbank ile olan ilişkisini anlattı ve Ahmed Alajaji adında kuyumcunun İran gelirlerini Halkbank’a koymak için altın ihracatı sistemi önerdiğini” belirtti.
Zarrab, 2010 ve 2011 yıllarında İran ve Bank Mellat ile birlikte çalışırken Türkiye’nin Aktif Bankası ile bir ilişki yaşadığını iddia etti. Aktif Bank ile ilişkiyi sona erdirdikten sonra 2012’nin başında Halkbank’a ulaştığını söyledi.
“ZAFER ÇAĞLAYAN’LA İRTİBATA GEÇTİM, ÇÜNKÜ EKONOMİ BAKANIYDI”
Zarrab’a “Süleyman Aslan seni geri çevirince neden Zafer Çağlayan ile irtibata geçtin” diye soruldu. Zarrab şu yanıtı verdi: “Çünkü o ekonomi bakanıydı” dedi. Zarrab, Zafer Çağlayan’a 45 ila 50 milyon Euro arasında rüşvet verdiğini iddia etti.
Amerikalı gazeteciler Pete Brush ve Benjamin Harvey’nin mahkeme salonundan aktardığına göre Zarrab, Zafer Çağlayan’ın “İran işinde kârı yüzde 50-50 paylaşmayı” önerdiğini öne sürerek “Toplamda ona 45-50 milyon euro kadar rüşvet ödemişimdir. Öteki para cinslerini hiç saymıyorum” iddiasında bulundu.
SAVCILIK: ERDOĞAN’LA YAPTIĞI KONUŞMALARI DA AÇIKLAYACAK
Bugün Zarrab’ın 2013 tapelerini de doğrulayacağı ve zamanın başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı konuşmalar hakkında da açıklamalar yapacağı, Amerikalı savcılar tarafından gazetecilere paylaşıldı.
Başlayan duruşmanın ilk dakikalarında Atilla’nin avukatlari durusma salonuna asılan İran ruhani lideri Hamaney, eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, bazı İran Devrim Muhafızları, eski petrol bakanı ve M.Hakan Atilla’nın fotoğraflarının asılmasına itiraz ederek, ” bunların dava ile ilgisi yok” dedi. Hakim Richard Berman ise savcıya devam işareti verdi.
Zarrab, davanın 5. tanığı olarak dinlenirken, Atilla’nın avukatları duruşmanın ilk gününde Zarrab’ın ABD hapishanelerinde bile rüşvet vermeye devam ettiğini öne sürerek alkol, kadın ve yiyecek getirttiğini iddia etmişti.
KRONOS.NEWS