Pasaportuna tahdit konulduğu için yurt dışına tedaviye gidemeyen engelli Sedef, ağır bir hamilelik geçiren annesiyle Gürcistan’da; babası ise Polonya’da sıkıştı.
Ayrı cezaevlerinde tutuklu anne ve babalar, ayrı ülkelerde sıkışmış kalmış aile bireyleriyle OHAL süreci pek çok aileyi parçaladı. Serebral Palsili kızları bulunan Alas ailesinin yaşadıkları ise bunların en zorlu olanlarından biri.
Sedef Alas’ın tedavisi için İsveç ve Singapur’da ayarlanan tedavi süreçleri, 6 yaşındaki Sedef’in pasaportuna tahdit konulduğu için gerçekleşmedi.
Aile parçalanmak durumunda kaldı. Sedef Alas, coğrafya öğretmen annesi Elife Alas, Gürcistan’da oldukça zorlu bir hayatın içinde sıkışmış durumdalar. Türkçe öğretmeni baba Samet Alas ise Polonya’da.
Sedef Alas 6 yaşında.
İki ayrı ülkeye iltica etmek zorunda kalan aile Polonya ve Gürcistan’ın farklı iltica yasaları nedeniyle bir araya gelemiyor. Birleşmiş Milletler Engelliler Sözleşmesi’ne dayanarak ailenin bir araya getirilmesi çağrısını yapan baba Samet Alas, yaşadığı zorlukları anlatıyor:
“Eşim de ben de Hizmet Hareketi’ne bağlı dershanelerde çalışıyorduk. İşsiz kalınca serebral palsili kızımın tedavisi kolay olur ve iş bulabiliriz diye Maraş’tan Ankara’ya taşındık. Özel bir firmada iş de buldum. OHAL döneminde, Bank Asya’ya para yatırma, Vakıf üyeliği gibi gerekçelerle ben evde yokken polis gelmiş. Hakkımda gözaltı kararı varmış. Sonrasında 2018 sonuna kadar kaçak yaşamak zorunda kaldım.
Arkadaşlarımdan birini Siyah Transporter vakasına benzer biçimde beyaz bir Toyota’yla polis kaçırdı. Belli bir süre sonra serbest bıraktılar. Başıma benzer bir şey gelme ihtimali üzerine yurt dışına çıkış kararı verdim. 2019 başında Yunanistan’a kaçak yollarla geçtim. Ardından Polonya’ya gittim. Amacım Almanya’ya gitmekti ama havalimanında gözaltına alındım ve yaklaşık iki ay mülteci kampında kaldım. Şimdi Polonya’da iltica sürecimin sonuçlanmasını bekliyorum”
“KARIM HASTA KIZIM ENGELLİ VE YALNIZ BAŞINALAR”
Bu süreçte Sedef’in yurt dışında tedavisi için İsveç ve Singapur’dan doktor randevuları ayarlanır ancak OHAL KHK’larına dayandırılarak 6 yaşındaki Sedef’in pasaportuna tahdit konması nedeniyle bu tedavi şansı mümkün olmaz.
Samet Aras, günler geçtikçe eşi hakkında da yasal süreçlerin başlamasından ve engelli kızı Sedef’in yalnız kalma ihtimalinden çekindiği için onları da yurt dışına çıkarmaya karar verir. Kimlikle gidilebilecek tek ülke Gürcistan’dır. Eşi ve kızını Gürcistan’a çıkartır:
“Eşim ağır bir hamilelik süreci yaşıyor. İlk çocuktakine benzer sıkıntılar olma ihtimali nedeniyle normalde doktorlar doğuma kadar hastanede yatmasını istedi. Ancak engelli kızımı yalnız bırakamayacağı için çaresiz eve geri döndü.
Çevrelerinde bazı aileler var ama kapı kapanınca yalnız başına kalıyorlar. Kızım tuvalet ihtiyacını dahi kendi başına karşılayamıyor. Karım ise ağır hamilelik nedeniyle sürekli yatmak durumunda. Çok zor günler geçiriyorlar. İkinci çocuk doğacak ama aileden kimseyi oraya gitmeye ikna edemedik. Çaresiz kaldık şu an.”
“SEDEF YENİDEN YÜRÜYEMEMEYE BAŞLADI”
Kızı Sedef’in Türkiye’deyken düzenli fizik tedavilerle yürümeye başladığını anlatan Samet Alas, Gürcistan’da fizik tedavi sürecinin durması nedeniyle Sedef’in yürüme yetisini yeniden kaybetmeye başladığını söylüyor:
“Kızım serebral palsi hastası. Haftada 3 ya da 4 seans fizik tedavi ve bir gün bireysel eğitim almalı. Fizik tedavi almadığı zamanlar yürüme yetisini kaybediyor ve düşmeye başlıyor ki şimdi tekrar düşmeye başlamış. Son bir senede gelişmişti, evin içinde yürümeye başlamıştı. Bazen sinir krizleri geçiriyor. Baba hasreti ve sürekli evde kalmak zorunda olması nedeniyle. Eşim hamile ve onu taşıyıp dışarı götüremiyor. Çocuğun ayağında bir aparat var 6 ayda bir büyüdüğü için değişmesi lazım. Ama değiştiremediğimiz için ayağında yaralar başladı. Bunları Gürcistan’da karşılamıyorlar. Kendi tuvalet ihtiyacını bile karşılayamıyor.”
“AİLEMLE BİR ARAYA GETİRİLMELİYİM”
Kızının yaşadığı gerileme ve zorlukların Birleşmiş Milletler Engellileri Koruma Sözleşmesi kapsamına girdiğini belirten Samet Alas, bu sözleşme çerçevesinde Sedef’in tedavisinin yapılabileceği bir ülkeye götürülmesi gerektiğini söylüyor.
Gerek hamile eşi gerekse engelli kızının bakımı için yanlarında olması gerektiğini belirten Samet Alas, aile birleşimi sürecinin bir an önce tamamlanmasını istiyor.
Bunun için yetkililere başvuran Alas, prosedürlerin çok yavaş işlediğini ancak özellikle yürüme yetisini kaybetmeye başlayan kızı için zamanın olmadığını belirtiyor.
“Polonya iltica yasaları ve Gürcistan iltica yasalarını aşmak çok zor. Ancak ailemin özel durumu, kızımın engelli olması, eşimin ağır geçen hamileliği nedeniyle bizim aile birleşimimizin özel bir kapsamda hızla ele alınması gerekiyor.”
KAYNAK: BOLD MEDYA