İşlevsiz kaldığı eleştirileri yöneltilen OHAL İnceleme Komisyonu’nun bir yıllık görev süresinde 125 bin 600 başvurudan 50 bin 300’ünü karara bağladığı belirtiliyor.
3 bin 700 başvuru dosyası için ise kabul kararı verilirken ayrıca görev kapsamına girmeyen 2 bin 400 başvuru hakkında da ön incelemeye hükmedildi. Bu kararların çoğunluğunun ByLock’tan yargılanan ‘Mor Beyin’ mağdurlarına ilişkin olduğu kaydediliyor.
Komisyon başkanı, ‘ByLock’ program kullanıcılığı ve içerik tespiti ile Gülen’in talimatı sonrası Bank Asya’daki destek mahiyetindeki hesap hareketlerinin değerlendirmeler arasında yer aldığını belirtiyor.
Tanrıkulu, komisyonun işleyişini şöyle anlatıyor:
“Komisyon dosyaya giren verinin doğruluğuna direkt olarak itibar etmek yerine veriyi inceler. Örneğin bir dosyanın üst amir kanaati esas gösterilerek hazırlandığı görüldüğünde bu kanaat, ‘Kimse Yok mu’ derneğine SMS ile yardım edilmesini ya da çocuğunu iltisaklı okula göndermesini tek başına ret gerekçesi olarak görmüyoruz. Tek bir bilgi ret kararı için yeterli değil. Diğer ilgili kurumlardan başlangıçta toplu olarak alınan veriler arasında kişi hakkındaki iddianın gerçekliği teyit edilmediği takdirde bu veriyi de kullanmıyoruz. Komisyon üyeleri inceleme sırasında bir kişinin dosyasını her bir iddianın teyidi bakımından bazen 4-5 sefer ele alabilir.”
46 bin 600 karara ret verilmesinin pek çok sebebi olduğunu söyleyen Tanrıkulu, ByLock ve Bank Asya’nın bunların başında geldiğini ifade ediyor ve ekliyor:
“Reddedilen kararların yüzde 94’ü adli soruşturma/kovuşturma bilgisi nedeniyle yapıldı. 41 bin 369 başvurucunun kararı adli soruşturma/kovuşturma bilgisi nedeniyle reddedildi. Yine bakıldığında yüzde 60’ı hakkında ağır ceza mahkemelerince hapis cezası verildiğini tespit ettik.”
Komisyonun çalışma hızına ilişkin yapılan eleştirileri de yanıtlayan Salih Tanrıkulu, “Komisyonun önünde karar vermek üzere hâlâ 75 bin 300 dosya bekliyor. Karar verme sürecine başladığımız aylarda, haftalık 600 dosya hakkında karar verdik. Bugün ise komisyon olarak yaptığımız tüm özverili çalışmalar neticesinde haftada 1200 bireyleştirilmiş ve gerekçeli karar veriyoruz. Bu doğrultuda 1.5 yıl içinde tüm başvuru dosyalarını karara bağlamayı hedefliyoruz” diyor.
Tanrıkulu, Bank Asya’ya para yatırmayı hâlâ suç kapsamında sayarken, komisyona başvuranların yaklaşık 28 bininin başka bir bankadan kredi kullandığını ve bunların 12 binin kredi kullandıktan sonra o parayı Bank Asya hesabına ‘destek’ mahiyetinde yatırdığını öne sürüyor. Bu işlemi yaparken de açıklama kısmına ‘Arkandayız Bank Asya Diren, Destek, Yanındayız’ gibi ifadeler yazdıklarını iddia ediyor.