Alman hükümeti, Büyükada davasında çıkan mahkumiyet kararlarını eleştiren bir açıklama yaptı. Hükümet sözcüsü Seibert, Türkiye’ye bir kez daha “hukuk devleti standartlarına” riayet etme çağrısı yaptı.
İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Af Örgütü Onursal Başkanı Taner Kılıç, “örgüt üyeliği” iddiasından 6 yıl 3 ay, hak savunucuları Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran ise “örgüte yardım” suçundan 1 yıl 13 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme Peter Steudtner’in de aralarında olduğu 7 kişi hakkında ise beraat kararı vermişti.
TÜRKİYE’DE TUTUKLU ALMAN VATANDAŞLARININ SAYISI 61
Alman hükümeti sözcüsü Steffen Seibert
Almanya Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Berlin’de yaptığı açıklamada Türkiye’de tutuklu diğer Alman vatandaşlarıyla ilgili olarak da Ankara ile diyalog halinde olunduğunu belirtti. Seibert, diğer Alman vatandaşlarına yönelik yürüyen davalarda hızlı bir çözüme varılmasını ümit ettiğini söyledi.
Alman Dışişleri’nin verilerine göre Türkiye’de tutuklu Alman vatandaşlarının sayısı 61. Dışişleri Bakanı Sözcüsü Maria Adebahr, bu kişilerden kaçının siyasi tutuklu olduğunu tespit etmenin zor olduğunu söyledi.
Türkiye’de 65 Alman vatandaşı hakkında da çıkış yasağı bulunduğunu belirten Adebahr, Alman diplomatların cezaevlerinde tutukluları ziyaret etmesine izin verildiğini belirtti.
‘TÜRKİYE’YE SEYAHAT UYARILARI PANDEMİ İLE SINIRLI DEĞİL’
Sözcü Adebahr, ayrıca hükümetin Türkiye’ye yönelik seyahat uyarılarında sadece korona virüs pandemisindeki duruma dikkat çekmediğini söyledi. Adebahr, Türkiye’ye seyahat edecek vatandaşlara sosyal medya ağlarında yaptıkları açıklamalar konusunda da temkinli olma uyarısı yapıldığını vurguladı.