15 Temmuz darbe girişiminin ana gücünü uçaklar oluşturdu. 35 uçak, 37 helikopter havalandıran darbeye girişenler, özellikle başkent Ankara semalarında alçaktan uçarak halkı korkutmaya çalıştı.
Başbakan Binali Yıldırım’ın “Ankara semalarında uçan uçakları indirin, gerekirse vurun” talimatının ardından Afyon’da kalkan 2 F-16’nın pilotları S.A. ile F.Ö., darbecilerin karargâh olarak kullandığı Akıncı’yı ateş altına aldı. Darbenin başarsız olmasının ardından Akıncılar Üssü’nden kaçmaya çalışan darbenin kritik ismi Orgeneral Akın Öztürk’ü alacak helikopteri vurdu. Ardından Ankara semalarında uçan darbecilerin kontrolündeki F-16’ları indirmeye zorladılar. Pilotlar, S.A. ile F.Ö. darbecilerin kontrolünde en son havalanan F-16’yı da ikili sıkıştırma yapıp, it dalaşıyla inmeye zorladı.
İnmelerini sağladılar
Erzurum’da kalkan pilot B.T.’nin kullandığı F-16, Cumhurbaşkanılığı Sarayını bombalayan F-16’yı sıkıştırarak inmeye zorladı. Eskişehir’de kalkan pilot A.A.’nın kullandığı F-4 ise darbecilerin kontrolündeki Akıncı hava üssü pistini bombalayarak, darbecilerin yeni uçak kaldırmalarını engeledi. Diyarbakır’dan kalkan pilot A.O.U.’nun kullandığı F-16 ise ise meclisi bombalayan darbecilerin kontrolünde F-16’yı zorlayarak inmesini sağladı.
Düşürseydik çok insan ölürdü
F-16 pilotları S.A. ile F.Ö. ifadelerinde, “Sabaha karşı bize talimat geldi. Ankara semalarında uçan darbecilerin kontrolündeki F-16’ları indirmemiz istendi. Havada kalan son F-16’yı sıkıştırıp, inmesini söyledik. Ancak inmemekte ısrar etti, bunun üzerine it dalaşıyla zorladık. (Başbakan’ın kesin talimatı vardı, neden vurup indirmediniz sorusuna) uçtuğu bölgelerde yerde çok sayıda insan vardı. Düşürseydik çok sayıda insan ölürdü. Bunun için inmeye zorladık. İneceğini işaret etti. Vurmaktan vazgeçtik” diye kendisini savundu.