Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

DLF: Erdoğan rejimi dünyada insan kaçırmakla övünen tek ülke

by aktifhabercom
August 4, 2021
DLF: Erdoğan rejimi dünyada insan kaçırmakla övünen tek ülke
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Deutschlandfunk adlı Alman kamu radyo haber kanalı Erdoğan rejiminin yurtdışındaki muhaliflerini kaçırma operasyonlarını ele alan geniş bir analiz yayınladı. Haberde uluslararası toplumun bu operasyonlara daha fazla tepki vermesi gerektiği vurgulandı

Almanya’da kamu haber radyo kanalı olan Deutschlandfunk Erdoğan rejiminin yurtdışında muhaliflerini kaçırmaya yönelik düzenlediği hukuk dışı operasyonları ele alan bir haber yayınladı.

Haberde şu hususlara değinildi:


Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Uluslararası Af Örgütü duyurdu: İsrail’in soykırımına katkı sağlayan 15 şirket

Uluslararası Af Örgütü duyurdu: İsrail’in soykırımına katkı sağlayan 15 şirket

September 18, 2025
5.1k
İsrailli Bakan’dan Gazze itirafı: “Savaş için çok para harcadık, emlak ganimetini ABD ile paylaşacağız”

İsrailli Bakan’dan Gazze itirafı: “Savaş için çok para harcadık, emlak ganimetini ABD ile paylaşacağız”

September 18, 2025
5k

Belarus hükümeti, Mayıs ayında bir yolcu uçağını hükümete muhalif birini tutuklamak için Minsk’te inmeye zorladığında Avrupa dehşet içinde tepki gösterdi. AB, Belarus’ta muhalefetin baskı altına alınmasını protesto etti ve ülkeye yaptırımlar uyguladı. Ancak Minsk rejimi, muhalifleri yakalamak için kendi ulusal sınırlarının ötesinde dünyada operasyonlar yürüten bölgedeki tek rejim değil. Türkiye, son beş yılda yurtdışında rejime karşı çıkan yüzden fazla muhalifi zorla alıkoydu ve kaçırdı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ERDOĞAN REJİMİNİN FAALİYETLERİNDEN ENDİŞELİ

Otokratik rejimlerin yurtdışındaki muhaliflerine yönelik baskıları, aynı zamanda Birleşmiş Milletler için de bir endişe kaynağıdır. Geçen yıl, BM Terörle Mücadelede İşkence, Kaçırma, Göçmen Hakları ve İnsan Hakları Özel Raportörleri Türk hükümetine yazdıkları ortak bir mektupta yurtdışında gerçekleştirdikleri muhalif kaçırma olaylarıyla ilgili şu endişelerini dile getirdiler.

“Devlet destekli sınır dışı adam kaçırma ve Türk vatandaşlarının birçok ülkeden Türkiye’ye zorla geri gönderilmesine ilişkin görünüşte sistematik bir uygulama hakkında bilgimiz var. Şu ana kadar Gülen hareketine üye olduğundan şüphelenilen en az 100 kişi keyfi olarak tutuklandı, hapsedildi ve gizli operasyonlarla yurt dışında işkence gördü. Türkiye’nin baskısı altında ev sahibi ülkeler hedef kişileri gizli operasyonlarla tutuklatıyor. Sınır dışı edilmeden önce kurbanlar ya ortadan kayboldular ya da haftalarca hücre hapsinde kaldılar. Bu süre zarfında, rızalarını Türkiye’ye göndermeye zorlamak veya itiraflarını almak için çoğu zaman baskıya, işkenceye ve aşağılamaya maruz kalıyorlar. Kurbanlar, gizli servis ajanları tarafından, özellikle uykudan mahrum bırakma, dayak, su banyosu ve elektrik çarpması yoluyla sürekli işkence yapıldığını bildirdi.”


Meral ve Mesut Kaçmaz ile çocukları

Türkçe öğretmeni Meral Kaçmaz, sürgündeki Türk gazeteci Erkam Tufan ile yaptığı röportajda ailesine yapılanları şöyle anlattı: “Gece bir buçuktu ve arabalar aşağı indi. Kapıya yumruklar vuruldu, 15-20 adam içeri girdi, üniformaları yoktu. Terörle Mücadele Komutanlığından geldiklerini ve bütün aileyi yanlarında götüreceklerini söylediler. Ama kendilerini tanımlamak istemediler ve kim olduklarını bilmiyorduk. O yüzden gelemeyeceğimizi söyledik. Çocukları tutup sürüklediler, kafalarını zeminde ve merdivenlerden aşağı sürüklediler, sonra bizi tuttular ve her biri ayrı ayrı ve birbirinden ayrı arabalara bindirdiler. Çocuklarım için korkudan neredeyse aklımı kaybediyordum, ölesiye korkuyordum.”

Meral Kaçmaz ve eşi Mesut, Eylül 2017’de 15 ve 17 yaşlarında olan iki kızıyla birlikte Pakistan’ın Lahor kentinden kaçırılmıştı. Türk öğretmen çift, orada, Türk vaiz Fethullah Gülen’le irtibatlı eğitim ağının bir parçası olan bir okulda çalıştı.

Erdoğan rejimi, özellikle Gülenistlere yönelik, birkaç yıldır dünya çapında giderek daha fazla otoriter rejim tarafından takip edilen bir yöntemi takip ediyor, o kadar ki, insan hakları aktivistleri şimdi bunun için teknik bir terim geliştirdiler: “Ulusötesi veya Sınır Ötesi Baskı”. Amerikan düşünce kuruluşu “Freedom House”, beş yıldır bu fenomeni araştırıyor ve araştırma direktörü Nate Schenkkan şöyle tanımlıyor: “Ulusötesi baskı terimiyle, bazı rejimlerin sürgündeki muhaliflere yönelik operasyonlarını, yani suikastları, adam kaçırmaları, yasadışı iadeleri ve hapis cezalarını ifade ediyoruz.”

21. YÜZYILIN OTOKRATLARI STALİN’İ ÖRNEK ALIYOR

Muhaliflere yönelik sınır ötesi zulüm, prensipte yeni bir olgu değildir. Stalin, Sovyet muhaliflerini dünyanın her yerinde zulme uğrattı ve rakibi Lev Troçki’yi Meksika’da bir baltayla öldürdü. 20. yüzyılın sonuna kadar, bu tür küresel muhalif takipleri bireysel vakalarla sınırlıydı. Sadece bu 21. yüzyılda ve son yıllarda giderek artan bir şekilde, otoriter rejimler tarafından dünya çapında muhaliflere yönelik baskılar başladı.

Ulusötesi baskının bu kadar dramatik bir şekilde tırmanıyor olması, küresel zamanın ruhunun bir ifadesidir – Columbia Üniversitesi’nden siyaset bilimci Alexander Cooley Amerikan Kongresi’nde bir oturumda şunları söyledi: “Bu, öncelikle dünya çapında yaşadığımız demokratikleşmeye karşı tepkinin sonucudur. 1990’ların ve 2000’lerin başındaki demokratik iyimserlik, yerini yeni bir saldırgan ve kurnaz otokrat lider sınıfına bıraktı. 2000’lerin renkli devrimleri ve Ortadoğu’daki Arap Baharı, otoriter rejimlerin demokratik muhalefeti ve sivil toplumu, kendi yönetimlerini istikrarsızlaştırmayı ve devirmeyi amaçlayan ulusal güvenliğe tehditler olarak göstermesine yol açtı. Muhalefet üyeleri daha sonra yurt dışına kaçtıklarında, bu otokratlar saldırgan bir şekilde onların sürgünde örgütlenme özgürlüklerini ellerinden almaya çalışmaktadırlar.”

OTORİTER DEVLETLERİN ORTAK ÖZELLİĞİ YURTDIŞINDAKİ MUHALİFLERE TERÖRİST DEMELERİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, örneğin Interpol’deki uluslararası polis işbirliğinin, otoriter devletler tarafından muhaliflere baskı kurmak için giderek daha fazla kötüye kullanıldığını belirtti. Özellikle Türkiye, Rusya, İran, Çin ve Venezuela’daki rejimler, düzenli olarak Interpol’ün yurtdışındaki muhaliflerini suçlu veya terörist olarak aramasını sağlamaya çalıştı. Freedom House’dan Nate Schenkkan, çoğu otoriter devletin yurtdışındaki muhaliflerini “terörist” olarak damgaladığını söylüyor.

SON KAÇIRMA VAKASI ORHAN İNANDI OLDU

Orta Asya Kırgızistan’da Türk asıllı bir okul müdürü olan Orhan İnandı, Haziran ayında Bişkek’te sokakta kaçırıldı. Haftalardır yoktu. İnandi, 25 yıl Kırgızistan’da yaşamış ve orada Gülen ağına bağlı bir okulda çalışmıştı. İnandı’nın eşi halkı alarma geçirdi: Reyhan İnandı’nın aktardığına göre, eşinin Türkiye büyükelçiliğinde tutulduğunu görgü tanıklarından duydu. Orada işkence gördü ve yasadışı bir şekilde Türkiye’ye sınır dışı edilmeden önce Kırgız vatandaşlığından vazgeçmeye zorlandı.

Bişkek’teki Türk büyükelçiliği önünde haftalarca nöbet tutuldu. Ama İnandi 35 gün sonra tekrar ortaya çıktığında Türkiye topraklarındaydı. Ankara’nın basına dağıttığı bir fotoğrafta 53 yaşındaki Türk bayrağı önünde bitkin ve bir deri bir kemik kalmış; sağ eli şişmişti. Erdoğan, İnandi’nin Orta Asya’daki Gülen ağının finansmanını yönettiğini söyledi – ancak Kırgız yargısı önünde iade prosedürü yoktu. Erdoğan, yüzden fazla insanın Türkiye’yi zaten bu şekilde aldığını doğruladı. Freedom House’dan Nate Schenkkan, Türk hükümetinin açıkça yurtdışından yasadışı adam kaçırma işlerine girişmesinin baskıcı devletler arasında bile olağandışı olduğunu söylüyor.

ERDOĞAN REJİMİ ADAM KAÇIRMAKLA ÖVÜNEN DÜNYADAKİ TEK ÜLKE

“Türk hükümeti bunları açıkca ilan ediyor ve bir devlet kurumu olan Anadolu Ajansı genellikle kaçırılanların ilk fotoğraflarını yayınlıyor. Bu, dünya çapında yeni bir durumu temsil ediyor: Adam kaçırma kampanyasıyla açıkça övünen bir ülke ile karşı karşıyayız.”

Türkiye Belarus örneğinde olduğu gibi henüz yaptırımlarla karşı karşıya değil. Bu durum Ankara’yı yeni kaçırmalar için cesaretlendiriyor: “Türkler, eylemlerinin hiçbir sonucu olmadığını görebiliyor. Bu adam kaçırmalar çok iyi belgelenmiştir ve yine de ABD, Fransa veya Almanya gibi kilit müttefikleriyle bile Türkiye’nin ikili ilişkilerinde hiçbir rol oynamamaktadır – konu gündeme gelmiyor.”

Uzman Schenkkan, uluslararası topluma uluslararası hukuk normlarının ihlallerine karşı kararlı adımlar atmasını acilen tavsiye ediyor: “Hep böyledir: Hukukun üstünlüğünü hiçe sayan bir devlet için bir sonuç çıkmazsa, bu taktiği sadece sürdürmekle kalmayacak, daha da yoğunlaştıracaktır – ve Türkiye’de olan da budur.”

ShareTweet
Previous Post

Konya katliamında 10 tutuklama

Next Post

Yargı, hukuku katlediyor; beraat var ama adli kontrol devam!

İLGİLİHABERLER

Uluslararası Af Örgütü duyurdu: İsrail’in soykırımına katkı sağlayan 15 şirket
DÜNYA

Uluslararası Af Örgütü duyurdu: İsrail’in soykırımına katkı sağlayan 15 şirket

September 18, 2025
5.1k
İsrailli Bakan’dan Gazze itirafı: “Savaş için çok para harcadık, emlak ganimetini ABD ile paylaşacağız”
DÜNYA

İsrailli Bakan’dan Gazze itirafı: “Savaş için çok para harcadık, emlak ganimetini ABD ile paylaşacağız”

September 18, 2025
5k
ABD’de komedyen Jimmy Kimmel’ın TV şovu, Charlie Kirk paylaşımları sonrası süresiz askıya alındı
DÜNYA

ABD’de komedyen Jimmy Kimmel’ın TV şovu, Charlie Kirk paylaşımları sonrası süresiz askıya alındı

September 18, 2025
5k
Ford’da sular durulmuyor, bin kişi daha işten çıkarılacak
DÜNYA

Ford’da sular durulmuyor, bin kişi daha işten çıkarılacak

September 17, 2025
5k
DTÖ: Yapay zeka ile küresel ticaret yüzde 37 büyüyebilir
DÜNYA

DTÖ: Yapay zeka ile küresel ticaret yüzde 37 büyüyebilir

September 17, 2025
5k
ABD Merkez Bankası, faizi 25 baz puan indirdi
DÜNYA

ABD Merkez Bankası, faizi 25 baz puan indirdi

September 17, 2025
5k
Daha Fazla Haber
Galatasaray’da Victor Osimhen’in sahalara dönüş tarihi belli oldu

Galatasaray’da Victor Osimhen’in sahalara dönüş tarihi belli oldu

September 18, 2025
5.1k
Uluslararası Af Örgütü duyurdu: İsrail’in soykırımına katkı sağlayan 15 şirket

Uluslararası Af Örgütü duyurdu: İsrail’in soykırımına katkı sağlayan 15 şirket

September 18, 2025
5.1k
6 Avrupa şehrine yerleşene para veriyorlar

6 Avrupa şehrine yerleşene para veriyorlar

September 18, 2025
5.1k
Jose Mourinho’dan sürpriz Ali Koç açıklaması: O ayrıldığımdan beri defalarca konuştu

Jose Mourinho’dan sürpriz Ali Koç açıklaması: O ayrıldığımdan beri defalarca konuştu

September 18, 2025
5.1k
Fenerbahçe’nin başına milyonlarca euroluk talih kuşu kondu

Fenerbahçe’nin başına milyonlarca euroluk talih kuşu kondu

September 18, 2025
5.1k
İl Seçim Kurulu iptal talebini reddetti: CHP Kurultayı yapılacak

İl Seçim Kurulu iptal talebini reddetti: CHP Kurultayı yapılacak

September 18, 2025
5k
TCDD’nin borcu 5,7 milyar TL’ye fırladı

TCDD’nin borcu 5,7 milyar TL’ye fırladı

September 18, 2025
5k
İspanya, İsrail katılırsa 2026 Dünya Kupası’ndan çekilecek

İspanya, İsrail katılırsa 2026 Dünya Kupası’ndan çekilecek

September 18, 2025
5.1k
Mabel Matiz’in şarkısına erişim engeli getirildi

Mabel Matiz’in şarkısına erişim engeli getirildi

September 18, 2025
5.1k
Ali Koç’tan flaş karar: Seçim çalışmalarını yarıda bıraktı

Ali Koç’tan flaş karar: Seçim çalışmalarını yarıda bıraktı

September 18, 2025
5.1k
Miras için babasının aracına bomba koydu: Baba şikayetçi olmadı

Miras için babasının aracına bomba koydu: Baba şikayetçi olmadı

September 18, 2025
5k
Her 8 çocuktan 1’ine hatalı ilaç yazılıyor

Her 8 çocuktan 1’ine hatalı ilaç yazılıyor

September 18, 2025
5k
Erdoğan imzaladı: Üniversitelerde yeni fakülteler kuruldu, bazıları kapatıldı

Erdoğan imzaladı: Üniversitelerde yeni fakülteler kuruldu, bazıları kapatıldı

September 18, 2025
5.1k
Nüfus’ta ‘sağ’, sağlık sistemi kayıtlarında ‘ölü’ görünüyor

Nüfus’ta ‘sağ’, sağlık sistemi kayıtlarında ‘ölü’ görünüyor

September 18, 2025
5k
Bir madeni para daha tedavülden kalkıyor

Bir madeni para daha tedavülden kalkıyor

September 18, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.