Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

İsmail S. Gülümser yazdı: Feragat ve Fedakârlık

by aktifhabercom
February 13, 2021
İsmail S. Gülümser yazdı: Feragat ve Fedakârlık
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Feragat kişinin kendine ait haklardan vazgeçmesi için kullanılan bir kavramdır. Fedakârlık ise belirli bir hedef uğruna kendinden özveride bulunma anlamına gelir.

İsmail S. Gülümser / Aktif Haber
 
Bu iki kavram idealist insanlarda öne çıkmakta onlar kendi beklentilerini bir kenara bıraktıkları ölçüde idealleri için zaman ya da kaynak harcamaktadır.


 
Her şeyin ben merkezli yürütüldüğü maddeci bir dünyada amacı uğruna kendi haklarından feragat edip fedakârlık yapabilenler faydalı hizmetlere katkı sunabilir. İslam tarihine baktığımızda insanlar inandıkları değerlere bağlılıkları ölçüsünde yaptıkları fedakârlıklarla insanlığa yol göstermiştir. Hz. Ömer’in fedakârlık gerektiğinde malının yarısını, Hz Ebubekir’in ise tamamını bağışladığı anlatılmaktadır.
 
Hayır, hasenat dendiğinde fakire verilecek sadakanın anlaşıldığı, bencilliğin öne çıkıp toplum yararına hizmetlerde cimrilik yapıldığı dönemlerde Fethullah Gülen hoca efendi vaaz kürsülerinde ve sohbet halkalarında sahabe hayatından örnekler vererek insanları yapılacak hizmetler için fedakârlık yapmaya davet etmiştir. 
 
Onun düşünceleri etrafında toplanan insanlar dünya tarihinde az rastlanacak ölçüde fedakârlık örnekleri sergilemiş bu sayede yapılacak her olumlu hizmet için fırsat hazırlanmıştır.

-Öğrenciler okul derslerinden kalan zamanlarda sohbet halkalarına katılmış öğrendikleri faydalı bilgileri heyecanla arkadaşlarına aktarma yarışına girmiştir. Hayatının baharında gencecik çocuklar şahsi beklentilerini bir kenara bırakıp büyük bir özveri ile akranlarını kötülüklerden koruma sorumluluğu üstlenmiştir.

-Öğretmenler-rehberler iş saatleri dışında aileleri için harcayacağı zamanın bir bölümünü öğrencileri için harcamış bu sayede binlerce öğrenciye olumlu davranış kazandırılmış, ülkeye insan kaynağı yetiştirilmiştir.

-Esnaflar iş adamları kendi ticaretlerinde kullanacağı kaynakların bir bölümünü toplum yararına projelere ayırmış bu yolla üretilen her yeni hizmet için mali kaynak sağlanmıştır.

Özellikle bu üç kesimin harekete geçmesiyle çok mütevazı bir şekilde başlayan hizmetler giderek gelişince toplumda olumlu hizmetlere inanç-güven artmış, zamanla her kesimden insanın katkısıyla yaygınlaşarak geniş çaplı projelere dönüşmüştür.
 
Hoca efendi ülkede huzurun artmasına yol açacak faydalı projeler için toplumdan destek talep etmiş ancak, yakın çevresinden daha büyük özveri istemiştir. “Adanmışlık mefkûresi” olarak tanımlanan düşünce etrafında toplananlar kendi kişisel yaşam beklentilerini bir kenara bırakıp toplum yararına projelerde varlıklarını ortaya koymuştur. Adanmışlık duygusuna sahip olanlar ülke içi ve dışında binlerce hizmet projesi hayata geçirmiş, dünyada insani değerlerin gelişmesine katkı sunulmuştur.
 
Hayatlarını insanlık için harcama yönündeki teklifini benimseyen binlerce eğitimci esnaf iş adamı kendini hizmet projelerine vakfetmiş böylece yapılacak faaliyetlerin hem insan kaynağı hem mali kaynak problemi çözülmüştür. Her iki kesimin duru niyetlerle yaptığı hizmetler yurt dışında yankı uyandırmış yabancı ülke temsilcileri gönül rahatlığı içinde olumlu faaliyetleri kolaylaştırıp desteklemiştir.

-Eğitimcilerdeki dünyanın geleceğini aydınlatacak insani değerleri anlatma heyecanı ve fedakârlık,

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Zorlukta doğan güç, refahta zayıflayan disiplin

Zorlukta doğan güç, refahta zayıflayan disiplin

January 20, 2026
5k
Toplumları acze düşürüp semiren despotlar

Toplumları acze düşürüp semiren despotlar

January 19, 2026
5k

-İnsanlık yararına projelere tüm imkânlarını seferber eden iş adamlarındaki tevazua kimse karşı koyamamış, birçok yetkili altyapı hazırlanması için ülke kaynaklarını seferber etmiştir.
 
Hoca efendi yapılan onca fedakârlığa rağmen gönüllülerin başarıları kendilerinden bilememeleri için sürekli uyarmış, her fırsatta ilahi desek olmadan hiçbirinin yapılamayacağını anlatarak onlardan Allah’ın inayetine sığınmalarını istemiştir. İnsanların bin bir emekle ortaya koydukları gayretleri takdirle karşılayıp onları yeni hayırlı hizmetlere teşvik edip alkışlarken yapılanların kendine bağlanmasından da rahatsız olmuş. Allah’ın yardımının unutulduğu yerde insanların küstahlaşacağını, gaflete düşüp ben duygusunun öne çıkacağını, bir süre sonra bazılarını mitleşeceğini hatırlatarak ilahi desteğin devamı için çevresini sürekli duaya davet etmiştir.
 
Gönüllüler dünyada insani değerlerin öne çıktığı dönemde ellerinde bir çanta ile her yere gitmiş, toplumları olumlu hizmetlerle tanıştırmıştır. İnsanlığa faydalı hizmet yapma hazzına ermiş Allah’ın yardımıyla desteklendiklerine inanan gönüllülerinin samimi gayretleri ve heyecanları gencinden H. Kemal gibi yaşlılarına kadar herkesi kuşatmış binlerce gönüllü kendini hizmet projelerine adamış ve sevgi tohumları saçmak için;

-Çoğu kişisel yaşam zevklerinden vazgeçmiş,

-Bazıları aylarca maaş almadan çalışmayı göze almış,

-Gerektiğinde yıllarca memleket yüzü görmeden hizmet projelerinde amele gibi çalışmış, Bu sayede gidilen yerlere insanlık mesajları ulaştırılmıştır.
 
Son dönemde yapılan bütün yıkıcı kampanyalara rağmen bu hafta yayınlanan yazısında hoca efendi bıkmadan usanmadan çevresindeki insanlarda adanmışlık şuurunun muhafazası için çalışmakta, bu duygunun önündeki engelleri kaldıracak yollar göstermektedir.
 
Dünyevi zevkler ve insani zaafların açığa çıkmak için tetikte beklediği bir ortamda o, kişisel beklentileri bir kenara bırakıp kendilerini insanlığa adayan gönüllülerin düşünce istikametlerini:

-İnsanın manevi hayatında yara açan hususlar onun yapacağı fedakârlığın önünde en büyük engeldir.

-Tarih zorlukları göze alarak yola çıktıkları halde belli bir dönemden sonra durumlarını koruyamayan hayatını başladığı gibi bitiremeyen iradesini iç disiplinini kaybedip dünyevi zevk ve arzularına boyun eğen makamın, malın şöhretin erittiği insanlarla doludur.

-Meşru bir istek olan mala-çocuğa-aileye düşkünlük bazen insanı kuşatır fedakârlık duygularını törpüler.

-Yaşam zevki gibi zaaflar virüs gibi insani değerlere musallat olup onları kemirir.

-Dünya meyli bir imtihandır sınır tanımaz istek ve arzular her zaman insanı esir alabilir.

-Meşru gibi görünen zevkler bir süre sonra insanı gayrı meşru zemine çekebilir.

-Geçmişte fedakârlık yapmış bile olsalar nefsin isteklerine kendilerini kaptıranlar bu prangalardan kurtulamaz.

-Geçici heveslere karşı koyamayanlar adanmışlık anlayışını sürdüremez başkaları için fedakârlık yapamaz.

Gibi uyarılarla korumaya, onları dünyevi zevklere düşkünlükten uzak tutmaya çalışmaktadır.
 
En iradeli insanların bile olaylardan etkilenip tavır değiştirdiği zor bir dönemden geçiliyor. Hayırlı hizmetlerde koşturanlar iç dünyalarında kendileriyle hesaplaşma içinde olmazsa yaptıklarından vazgeçip nefsi isteklerine
boyun eğebilir. Masum görünerek yaklaşan bazı art niyetliler onların iç dünyalarında fitne tohumları ekerek caydırmaya çalışabilir.

-İradesiyle kendini zorlamayanlar bir yerde takılıp kalabilir.

-Yaşadığı olumsuzluklardan dolayı inançları sarsılanlar olabilir.

-Ümitsizliğe düşüp gelecek endişesine kendini kaptıranlar,

-Yaptıklarını yeterli görüp ahret endişesini kaybedenler,

-Zorluklar yüzünden yıllarca emek verdiği hayallerinden vazgeçenler,

-Dünyevi hazları kendilerini kaptırıp toplum hizmetlerinden uzaklaşanlar,

-Hadisinin ifadesi ile mümin doğup mümin yaşayıp sonra durumlarına koruyamayan hayat çizgilerini değiştirenler olabilir.
 
İnandığı değerler adına önüne çıkan engelleri aşma gibi bir hedefi olanlar, taşıdığı değerleri kaybetmemek için iradesini ortaya koyanlar bu azimle karşılaştığı her olumsuzluğu göğüslenebilir. Hayatını ümit-endişe dengesi içinde sürdürenler bu tür istikrarsızlıklardan kurtulabilir. 
 
Başta peygamberler olmak üzere topluma faydalı olmak üzere yola çıkan herkes kötü duygularının esiri kişilerce abluka altına alınmış, Bediüzzaman gibi sürgünden sürgüne gönderilmiştir. Bu yüzden zorluklar boyun eğip insani değerlerin ayaklar altına alınmasına fırsat verilmemeli, hayırlı hizmetlere engel olmaya çalışan her türlü şeytani plana karşı istikameti koruyacak şekilde kararlı bir duruş sergilenmelidir. 
 
İnsanı değerleri her yere taşımak dünyanın geleceğine olumlu katkı sunmak için yola çıkan gönüllüler;

-Rahat yaşam sürme,

-Dünya nimetlerinden keyfine göre yararlanma,

-Sahillerde eğlenip hoş vakit geçirme gibi kişisel zevklerden feragat etmeli kendilerini kötülükten uzak tutmalıdır ki binlerce insanın çabalarıyla ortaya konmuş hizmetler zarar görmesin. Onlar fedakârlık yapıp imkân ve vakitlerini başkalarının hayatına olumlu katkı sunacak hizmetlerde harcamalıdır ki gelecek nesillere hayırla yâd edilecekleri bir dünya bırakabilsinler.
 
İnsanın tek başına bu iradeyi ortaya koyması çok zordur, bu yüzden gönüllüler şartlar ne olursa olsun dayanışma ruhunu korumalıdır.

ShareTweet
Previous Post

BM: Yemen’de kriz tırmanıyor, 400 bin çocuk daha açlıktan ölebilir

Next Post

Cezaevinde koronavirüse kapan KHK’lı öğretmen hayatını kaybetti

İLGİLİHABERLER

Zorlukta doğan güç, refahta zayıflayan disiplin
ANALİZ

Zorlukta doğan güç, refahta zayıflayan disiplin

January 20, 2026
5k
Toplumları acze düşürüp semiren despotlar
ANALİZ

Toplumları acze düşürüp semiren despotlar

January 19, 2026
5k
AK Parti neden hayal kırıklığı yarattı ve buna rağmen neden hâlâ ayakta?
ANALİZ

AK Parti neden hayal kırıklığı yarattı ve buna rağmen neden hâlâ ayakta?

January 17, 2026
5.1k
Bir darbe ve askıya alınan mantık: Safsata
ANALİZ

Bir darbe ve askıya alınan mantık: Safsata

January 14, 2026
5k
Zaferle büyüyen yenilgi
ANALİZ

Zaferle büyüyen yenilgi

January 13, 2026
5.1k
Fıtratı reddedenler dünyayı yaşanmaz hale getiriyor
ANALİZ

Fıtratı reddedenler dünyayı yaşanmaz hale getiriyor

January 12, 2026
5k
Daha Fazla Haber
BBC ile YouTube arasında ‘özel içerik’ için anlaşma imzalandı

BBC ile YouTube arasında ‘özel içerik’ için anlaşma imzalandı

January 21, 2026
5k
Hakkında yakalama kararı çıkarılan Esat Yontunç’tan ilk açıklama

Hakkında yakalama kararı çıkarılan Esat Yontunç’tan ilk açıklama

January 21, 2026
5k
İstanbul’da balkondan düşen opera sanatçısı hayatını kaybetti

İstanbul’da balkondan düşen opera sanatçısı hayatını kaybetti

January 21, 2026
5k
Kolları ve kafası kesik halde bulunmuştu: Boğaz’daki cansız beden Rus yüzücünün çıktı

Kolları ve kafası kesik halde bulunmuştu: Boğaz’daki cansız beden Rus yüzücünün çıktı

January 21, 2026
5.1k
İran’ın zengin çocukları protestolar sürerken Van’a koştu

İran’ın zengin çocukları protestolar sürerken Van’a koştu

January 21, 2026
5.1k
Şırınga ile bulundu: Beyoğlu’nun arka sokağında İngiliz profesörün şüpheli ölümü

Şırınga ile bulundu: Beyoğlu’nun arka sokağında İngiliz profesörün şüpheli ölümü

January 21, 2026
5.1k
Bahçeli: Uzatılan el, kalkan yumrukla yer değiştirebilir

Bahçeli: Uzatılan el, kalkan yumrukla yer değiştirebilir

January 21, 2026
5.1k
Suriye’de yeni genelge: Mezhepçilik yasaklandı

Suriye’de yeni genelge: Mezhepçilik yasaklandı

January 21, 2026
5.1k
DEM Parti’den Nusaybin’de yürüyüş: “Kürt’ün kimliğinin tanınması bu kadar mı zorunuza gidiyor?”

DEM Parti’den Nusaybin’de yürüyüş: “Kürt’ün kimliğinin tanınması bu kadar mı zorunuza gidiyor?”

January 21, 2026
5k
Merkez Bankası, Papara’nın faaliyet izninin iptaline ilişkin kararını kaldırdı

Merkez Bankası, Papara’nın faaliyet izninin iptaline ilişkin kararını kaldırdı

January 21, 2026
5k
IFAB’tan tarihi karar: 10 saniyede saha dışına

IFAB’tan tarihi karar: 10 saniyede saha dışına

January 21, 2026
5k
Selçuk İnan’ın şikayetçi olduğu kadın gazeteciye hapis cezası

Selçuk İnan’ın şikayetçi olduğu kadın gazeteciye hapis cezası

January 21, 2026
5k
Murat Çalık yaşadığı süreci anlattı: “Bir gün boyunca aç bırakıldım”

Murat Çalık yaşadığı süreci anlattı: “Bir gün boyunca aç bırakıldım”

January 21, 2026
5k
Bayrampaşa Belediyesi’ne yeni operasyon: Hasan Mutlu’nun kardeşi de gözaltına alındı

Bayrampaşa Belediyesi’ne yeni operasyon: Hasan Mutlu’nun kardeşi de gözaltına alındı

January 21, 2026
5k
Diyanet’e fitre tepkisi: Kendi yemekhanesinde bile 3 öğün yemeğin maliyetine yetmiyor

Diyanet’e fitre tepkisi: Kendi yemekhanesinde bile 3 öğün yemeğin maliyetine yetmiyor

January 21, 2026
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.