2015 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne eklenen Diyarbakır’ın ünlü Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri etrafına yasak olmasına rağmen dökülen molozlar yüzünden kirletiliyor.
UNESCO LİSTESİNDEKİ ALANA MOLOZ DÖKÜMÜ
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan sözde koruma altındaki 7 bin yıllık geçmişe sahip yaklaşık 700 hektarlık Hevsel Bahçeleri, kültürel varlıklara karşı özensizliğin yeni kurbanı olma yolunda. Önemli bir kültür unsuru olmanın yanı sıra birçok hayvan türüne de ev sahipliği yapan bahçeler, yasak olmasına rağmen dökülen molozlar ve çöp yığınları sebebiyle büyük bir kirlenme tehlikesiyle karşı karşıya.
Dicle Nehri’nin kıyısında yer alan bahçelerde birçok farklı noktaya dökülen moloz ve çöp yığınları, bahçelerin geleceğini tehdit ediyor. Tehlikenin bir diğer boyutu ise, bahçelerin temel su kaynağı olan Dicle Nehri’nin uğradığı kirlenme.
YASAK TABELASINA ALDIRMIYORLAR
Hevsel Bahçeleri’nin en önemli giriş noktası olan Keçi Burcu’ndan geçen yolda “Moloz Dökmek Yasaktır” tabelası bulunmasına rağmen Hevsel’e hafriyat dökülmeye devam ediliyor. Dicle Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, Hevsel Bahçeleri’nin kültürel ve ekolojik açıdan önemini ve tehlikenin büyüklüğünü şu sözlerle ifade etti:
“Hevsel Bahçeleri, UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. Oldukça önemli bir yer. Burada kuşlar, memeli hayvanlar, çeşitli böcekler, salyangozlar, bulunuyor. Sürüngenlerin yanı sıra mekan da çok önemli. Üzülerek duyuyoruz, koruma altındaki bölgeye hafriyat dökümü var. Bu oldukça üzücü bir durum. Halbuki ülkemizin UNESCO ile işbirliği var. Dünya ile işbirliği var. Bizim bunu korumamız lazım. Her vatandaşımıza bu konuda görev düşüyor.