AKP’nin 30 Mayıs 2017’de TBMM Başkanlığına verdiği 5521 sayılı iş mahkemeleri yasa tasarısı Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. İş uyuşmazlıklarında, doğrudan yargıya başvurma dönemi kapanıyor.
İş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü düzenleyen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.
Tasarıyla, “dava şartı olarak arabuluculuk” kurumu ilk kez hukuka giriyor ve düzenlemede yer alan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurulması bir zorunluluk olarak getiriliyor.
MAHKEMEDEN ÖNCE ARABULUCUYA BAŞVURMAK ZORUNLU OLACAK!
İşçilerin bundan sonra alacak, tazminat, işe iade talebiyle açtığı davalarda, “arabulucuya başvurulması” dava şartı olarak aranacak. Arabulucuya başvurma zorunluluğu için alacak veya tazminat talebinin iş ilişkisinden kaynaklanması gerekecek. Bu düzenlemeyle işçiler kıdem, ihbar gibi tazminat davalarında, fazla mesai, yıllık izin gibi ücret davalarında dava açmadan önce arabulucuya başvuracak.
Sorunlar arabulucuda çözülmezse iş mahkemesine götürülebilecek.
ARABULUCULUK BÜROLARI KURULACAK
Arabuluculuğa başvuranları bilgilendirmek, arabulucuları görevlendirmek ve kanunla verilen diğer görevleri yerine getirmek üzere, Bakanlık tarafından uygun görülen adliyelerde arabuluculuk büroları kurulacak.